• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce se pun pietre în pomi. Metoda bătrânească pentru a crește producția livezii

    Violina Gorcinschi -

    Pietre în pomi, o metodă care stârnește interesul pomicultorilor amatori care doresc să își crescă producția de fructe din livadă. La baza acestei practici stă un obicei bătrânesc pe care unii influenceri îl promovează în mediul online. Deși nu există studii cu privire la eficiența poziționării unor pietre în pomi, cum metoda este lipsită de costuri și de riscuri, ea este tot mai des pusă în practică.

    Deținătorii de livezi cu pomi fructiferi caută tot felul de metode simple și eficiente pentru a spori roadele. De la metode din străbuni, până la cele mai noi invenții, grupurile de cultivatori experimentează diverse tehnici și le selectează pe cele potrivite. Una dintre acestea ar fi plasarea pietrelor în pomi. La prima vedere, pare ceva banal și fără justificare, însă explicația este mai complicată de atât. Hai să vedem de ce se pun pietre în pomi și cum această metodă sporește producția.

    De ce se pun pietre în pomii fructiferi

    Această metodă, prezentată de un youtuber român, deținător de livezi, sună banală și fără logică la prima vedere, însă Tibi – autorul Tibi Tips și-a lămurit urmăritorii oferindu-le explicații în legătură cu originea și beneficiile acesteia.

    Acesta a precizat că rocile sunt de multe feluri, însă cele de interes pentru deținătorii de pomi sunt bazice și acide. Rocile acide se găsesc în zonele de munte sau deal, la o altitudine de peste 750-800 și au un pH acid.

    Pietrele bazice se pot găsi la altitudini mai joase, iar în componența lor există minerale solubile, cum ar fi calcarul, magneziul, potasiul sau sulful. În horticultură, pot avea un rol benefic, cum are, de exemplu, dolomita, care este folosită cu succes atât în hrana plantelor, cât și în cea a animalelor.

    Fiind solubile, aceste minerale se spală în urma intemperiilor (sunt afectate de razele soarelui, iar apoi de vânt și ploaie) și acționează în contact cu mediul. Dacă sunt puse în pomi, toate aceste minerale se scurg în tulpină și au rol de îngrășământ natural pentru plante.

    pietre in pomi
    Plasarea pietrelor în pomii fructiferi sporesc roadele (foto: substancejournal.sites.lmu.edu)

    Unde se pun pietrele în pomi

    Metoda constă în nimic altceva decât poziționarea pietrelor în coronamentul pomilor. Acestea se pun, în special, în zona de ramificație, unde șarpantele încep să plece din tulpină.

    De ce nu se pot plasa la baza tulpinii? Deoarece cu cât pietrele sunt mai aproape de sol, cu atât de mult scade eficiența metodei. În primul rând, iarba va acoperi pietrele, iar razele solare sau ploaia nu vor mai acționa atât de eficient asupra acestora, scăzându-le influența.

    În al doilea rând, procesul de levigare, prin care pietrele sunt trase în pământ de forța gravitațională, face ca mineralele acestora să nu mai aibă efecte asupra pomilor.

    Cum a fost descoperită tehnica pietrelor puse în pomi

    Pe timpuri, când străbunii noștri munceau câmpul, nu existeau motocoasele folosite astăzi de fermieri pentru îndepărtarea ierbii. Pe atunci, se foloseau coase manuale. În timpul cosirii, când dădeau peste vreo piatră, aceștia o puneau în pom pentru a nu le afecta echipamentul și activitatea.

    Anul următor, când inspectau livezile, aceștia descopereau că pomii care aveau pietre în coronament erau mai roditori sau, cel puțin, aveau mai multă vigoare decât ceilalți. Astfel, a fost adoptată tehnica.

    ”Bătrânii au descoperit că pomii care aveau aceste pietre în ei erau mai viguroși, aveau o productivitate mai bună, coronamentul era mai plin, iar culoarea mai verde a frunzelor. S-a ajuns astfel la ideea că pietrele puse la încheietura crengilor ajută pomul. Acestea trebuie să stea în coronament pentru că aici se vor degrada mult mai repede decât la baza pomului, acolo unde crește iarbă, iar soarele și ploaia nu vor ajuta ca trucul să funcționeze. Ele fiind în bătaia soarelui și a vântului, pietrele se vor dezintegra odată cu mineralele care se scurg pe tulpina copacului unde îl vor fertiliza”, a explicat un alt specialist pe canalul personal de YouTube.

    Metoda pietrelor puse în pomii fructiferi nu prezintă niciun risc așa că o puteți încerca pentru a vă convinge dacă o acțiune atât de simplă vă poate aduce multe beneficii.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!