• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sfaturi pentru înființarea unei livezi de prun: Investiția pornește de la 5.000 euro/hectar. Se recomandă soiurile timpurii

    agrointeligenta.ro -

    Cultura prunului românesc este o tradiție în țara noastră, însă afacerea cu prune  și înființarea unei plantații de pruni nu sunt activități tocmai simple, în care trebuie ținut cont de anumiți factori. Mai mult, business-ul cu prune nu implică recuperarea investiției din primul an, ci abia după ce exploatația este pusă pe picioare și intră pe rod, pomicultorul poate să își facă planuri de profit.

    Potrivit inginerului Marius Roman, doctor în științe pomicole, în acest moment, o persoană care dorește să își înființeze o livadă de pruni trebuie să ia în considerare în primul rând dacă dorește să înceapă un business cu aceasta, sau o face doar de plăcere sau pentru consum propriu.

    Prețul pentru hectarul de livada

    În primul rând prețul este mult mai avantajos dacă înființezi livada pe o suprafață mai mare decât dacă face acest lucru pe o suprafață mică pentru că principalele costuri nu sunt reprezentate de materialul săditor, ci de investiție ”Prețul minim pe hectar este între 5 – 7.000 de euro/ha și 15.000 de euro/ha, dar de exemplu, dacă livada se întinde pe o suprafață de 10 hectare acest preț scade și se apropie mai mult de minim, deoarece trebuie achiziționat un singur generator de curent, trebuie realizat un singur foraj pentru irigații și așa mai departe”, a explicat inginerul Roman.

    Plantațiile de prun se înființează pe pantele interioare cu expoziție nordică, nord – vestică și vestică. Odată cu desfundatul la adâncimea de 30-40 cm, în sol se încorporează 40 – 60 tone de îngrășăminte organice, 200-350 kg de îngrășăminte minerale complexe la 1 ha. Distanțele optimale de plantare a pomilor sunt de 6×4, 6×3 m (420-556 copaci la hectar). Pe aceeași parcelă se plantează 3-4 soiuri de prun, astfel alese ca să se polenizeze reciproc și, eventual, să aibă aceeași epocă de înflorire și coacere. Se plantează 4-6 rânduri de fiecare soi. ”La respectarea strictă a tehnologiei de producție, plantațiile de prun asigură recolte de 10-25 tone de fructe la hectar, după intrarea lor în plină producție (anul 7-8 după plantare). Pentru calculul veniturilor s-a folosit recolta medie la hectar de 15 tone. Această recoltă este caracteristică începând cu anul 2-3 de rod, atunci când pomii întră în perioada de plină producție”, explică și dr. Andrei Zbancă, specialist din Republica Moldova.

    Protejarea recoltei…de hoți

    Ca investiții de început pentru a porni o livadă de pruni trebuie terenul, un puț pentru apă și gardul de împrejmuire, specialiștii recomandă ca totul să se facă cu chibzuială și calculat. ”Cunosc persoane care au cumpărat terenul și apoi s-au apucat să-l împrejmuiască cu gard de beton, la o suprafață mare, costurile acestei acțiuni au fost extrem de ridicate și investiția a pornit cu stângul din prima. În vestul Europei, livezile nu se îngrădesc deloc, dar având în vedere problemele care pot apărea la noi cu animalele sau hoții se recomandă îngrădirea cel mult cu sârme cu curent electric de 24v sau gard de sârmă-plasă cu stâlpi de beton”, a mai spus inginerul.

    Acesta a vorbit și de angajarea unor specialiști care să ofere consultanță în privința înființării livezii a alegerii soiurilor cele mai potrivite sau a tehnologiilor folosite pentru cultură. ”Dacă se apelează la o firmă specializată, prețul este mai mare deoarece comisionul acestora este substanțial, dar dacă se angajează o singură persoană cu studii de specialitate și întreaga lucrare se face în regie proprie atunci costurile scad”, arată Marius Roman.

    Depozite frigorifice pentru păstrarea fructelor

    Un alt element important în privința înființării unui business cu prune este distribuirea acestora. Specialiștii recomandă alegerea soiurilor timpurii dintr-un motiv foarte simplu, acestea se maturează mai repede și pot fi scoase pe piață într-un moment în care încă nu sunt foarte multe fructe, ceea ce duce la un preț mai ridicat. ”În luna august de exemplu piața este suprasaturată de aceea și prețul este foarte mic. Dar dacă reușești să scoți fructe pe piață mai repede, reușești să obţii un preț mai bun, dar și dacă reușești le păstrezi o lună în depozite ajungi la același preț. Importantă este evitarea soiurilor de mijloc în cazul celor care nu au unde să le depoziteze”, sfătuiește inginerul pomicol persoanele interesate de o astfel de afacere.

    În acest context Roman atrage atenția asupra unor dezavantaje legate de cultura prunilor: ”În țara noastră suprafețele cultivate sunt foarte mari și majoritatea livezilor sunt cu soiurile Stanley și Anașpet, acestea fiind ambele soiuri de mijloc, foarte gustoase și productive dar din cauza cantității mari de fructe prețul scade foarte mult în perioada de mijloc. În plus nu există depozite frigorifice cu atmosferă controlată care să permită păstrarea acestora pe o perioadă mai lungă și punerea pe piață a unei cantități mai mici ceea ce ar duce la prețuri mai mari”. O soluție pentru această problemă ar fi plantarea unor soiuri diferite și înființarea unor asociații mari de producători, eventual zonale, care să poată accesa fonduri europene cu care să se realizeze depozitele frigorifice necesare.

    Foto: dangergarden.blogspot.com


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă