Carnea de pui produsă în laborator a început să fie comercializată legal în SUA
Violina Gorcinschi -O companie din industria alimentară din statul California a primit din partea autorităților Statelor Unite ale Americii autorizație să comercializeze carne de pui obținută în laborator. Operatorul economic GOOD Meat intenționează să își vândă produsele în restaurantele deținute de bucătarul José Andrés. Prin comercializarea acestui produs ar urma să fie atins un obiectiv de mediu important: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, arată reprezentanții companiei.
Carne de pui făcută în laborator, vândută la liber consumatorilor
Compania GOOD Meat din California a primit acordul Administraţiei SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru a livra pe piaţă carne de pui creată în laborator, potrivit documentelor publicate de agenţie marţi, 21 martie, a transmis Reuters.
Mai multe companii depun eforturi pentru a introduce carnea cultivată în laborator pe piețele din Statele Unite și trebuie să obțină aprobarea atât de la FDA, cât şi de la Departamentul Agriculturii din SUA, înainte de a-şi putea comercializa produsele.
Puiul GOOD Meat este al doilea produs din carne artificială care a primit o scrisoare de „fără întrebări” de la FDA, după ce UPSIDE Foods, din California, a primit undă verde de la autorităţile de reglementare pentru pieptul de pui cultivat, în noiembrie 2022. Conform scrisorii, FDA acceptă concluzia companiei că produsul său respectă normele de siguranță pentru a fi dat spre consum populației.
„Nu avem întrebări, în acest moment, cu privire la concluzia GOOD Meat conform căreia alimentele care conţin material de celule de pui de cultură sunt la fel de sigure ca alimentele comparabile, produse prin alte metode”, a spus agenţia într-o scrisoare din 20 martie, adresată companiei.
Carnea artificială va fi comercializată către restaurante
GOOD Meat vrea ca, inițial, să-şi vândă produsul la restaurantele deţinute de bucătarul José Andrés, cunoscut pentru activitatea sa privind securitatea alimentară globală.
Compania îşi vinde carnea de pui la scară mică în Singapore din 2020.
„Sunt atât de mândru că aduc acest nou mod de a produce carne în ţara mea şi că o fac cu un erou de-al meu, bucătarul José Andrés”, a declarat Josh Tetrick, co-fondator şi CEO al GOOD Meat, într-o declaraţie.
Carnea cultivată este derivată dintr-o mică probă de celule animale care sunt hrănite cu nutrienţi şi crescute în cuve de oţel, înainte de a fi transformate în bucăţi de carne.
Companiile de carne cultivată spun că produsul oferă beneficii pentru mediu, deoarece ar putea reduce cu 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră din lume, provenite de la animale.