• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât costă mielul de Paște în Bulgaria. Oierii sunt nemulțumiți de vânzările scăzute

    Violina Gorcinschi -

    Crescătorii de oi din Bulgaria sunt nemulțumiți de cum merge piața milor în acest an. Oierii din țara vecină se plâng că sectorul de creștere a animalelor nu este sprijinit, ci în schimb se promovează consumul de greieri.

    Mielul bulgăresc nu are deschidere către piețele externe, din cauza eșecurilor din industrie, fiind afectată chiar și piața internă, care se micșorează activ. Sectorul de creștere al ovinelor și caprinelor ar putea dispărea în câțiva ani dacă se continuă în acest fel, cred doi experți în creșterea oilor din Bulgaria. Este vorba despre Vasil Nikolov din orașul Zemen și Boyko Sinapov din Kardzhaliysko, care se află și în consiliul de conducere al Uniunii Crescătorilor Bulgari de Vite.

    Ambii sunt convinși că eșecul afacerilor lor autohtone a fost planificat și provocat de intrarea Bulgariei în UE. Conform acestora, după aderare, administrația a lucrat împotriva producătorilor de carne și lapte bulgari și nu i-a sprijinit.

    „Copiii noștri în viitor vor mânca insecte și viermi. în locul cărnii delicioase care se poate produce la ţară”, a comentat Vasil Nikolov pentru Sinor.bg .

    Cei doi fermieri cred că eșecul de pe piața internă a fost generat și de practica lanțurilor comerciale care, prin miile lor de cerințe suplimentare pentru producătorii autohtoni, au eliminat fructele și legumele produse în țară din rețeaua de consumatori. Acum, se tem că vine și rândul industriei de carne și lapte.

    „Cu o lună înainte de Paște, comerțul cu miei bulgărești nu merge deloc bine și, în același timp, exportul de carne congelată din Macedonia de Nord este deja în curs de negociere”, a spus Boyko Sinapov (cu ani în urmă, acest import era din România).

    Fermele de ovine din Bulgaria spun că un preț corect pentru mieii în viu din acest an este de 12 leva (30,24 lei), pentru că doar așa și-ar putea acoperi costurile. În acest moment însă, comercianții dau oferte mult mai mici – între 8 și 9 leva (20-23 lei) pe kg.

    Carnea de miel autohtonă, vândută cu greu în Bulgaria

    „Consumatorii se întreabă de ce, la un preț de 12 leva (30,24 lei) în viu, prețul în magazine al unui kilogram de miel ajunge la 28-30 leva (70,5-75 lei). Răspunsul este clar: după sacrificarea și îndepărtarea lânii, a pielii și a subproduselor, carnea rămasă pentru comercializare reprezintă numai jumătate din greutatea pe care a avut-o animalul în viu”, explică Vasil Nikolov.

    De un an, fermierii bulgari se confruntă și cu un alt obstacol: scăderea interesului procesatorilor pentru achiziția locală de lapte de oaie, capră sau vacă. În Bulgaria, se fac în mod oficial unele reglementări care impun ca un procent minim de produse lactate să fie cu materii prime importate, dar în realitate controlul este atât de slab încât întreprinderile de prelucrare a laptelui lucrează de mult timp în principal cu materii prime europene, în timp ce laptele bulgăresc are un procent minim, cred crescătorii.

    Printre fermieri, sunt și câțiva care au reușit să investească în propria fabrică de lapte. Un exemplu în acest sens este Vasil Nikolov, care prelucrează lapte de la 500 de oi și capre, vânzându-l sub marca Zemeneya. Celălalt avantaj este că are propriul abator, dar poate sacrifica doar miei din efectivele proprii , nu și de la crescătorii de animale din zonă. Această cerință este din nou ”opera” administrației autohtone, care nu s-a luptat cu colegii săi de la Bruxelles pentru a câștiga dreptul ca aceste abatoare să poată sacrifica animale din alte ferme.

    carne de miel stampilata
    Fermierii bulgari spun că statul lucrează împotriva lor (foto: bnr.bg)

    În ultimii ani, consumatorii bulgari au început să cumpere direct de la ferme, cu intenția de a sprijini crescătorii! Alții au mizat pe asigurarea de la Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor (ABSA) că mielul bulgăresc din magazine are sigiliu albastru, iar cel de import au sigiliu roșu. Totuși, potrivit lui Sinapov, aici se pot comite și fraude, deoarece carnea importată este deseori ștampilată cu ștampilă albastră, așa că se face din nou apel la consumatori să contacteze direct fermele locale.

    ABSA a anunțat că birourile lor regionale sunt gata să publice pe site-urile oficiale liste de companii care au declarat că vor vinde direct din fermele lor. În acest moment însă, nu au fost făcute astfel de solicitări de către crescătorii de oi, așa că informațiile sunt de așteptat să intre, probabil, în cele două săptămâni dinaintea sărbătorilor. ABSA i-a asigurat pe crescători că va informa mass-media în timp util.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!