• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vânzările la lapte s-au prăbușit. Dorin Cojocaru, APRIL: În toamnă va fi război la raft!

    Roxana Dobre -

    Prețul pe litrul de lapte, în prezent și pentru următoarele 6 luni a fost analizat de Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL). Specialistul a dezvăluit și cum s-a ajuns la reducerea ”voluntară” a prețului la raft, în urma discuțiilor cu premierul, Nicolae Ciucă și care sunt prognozele pentru piața laptelui în perioada următoare.

    Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a analizat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția de marț, 30 mai, evoluția prețului pentru litrul de lapte. Acesta a avertizat că din toamnă ”va fi război la raft” pentru că puterea de cumpărare a consumatorilor este în scădere.

    ”Va fi război la raft pentru că puterea de cumpărare eu nu văd să crească, pentru că banii vor fi foarte scumpi”, a subliniat Cojocaru.

    Citiți și: Procesatorii de lapte amendați de Consiliul Concurenței au contestat sancțiunile în instanță

    Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) a subliniat piața laptelui a înregistrat scăderi la vânzări, principalii factorii fiind postul Paștelui dar și puterea de cumpărare tot mai mică.

    ”E liniște pe piața laptelui, cum spunem noi. Faptul că nu avem, să spunem, acele comenzi care să ne satisfacă, că tu faci investiții să mărești capacitatea de procesare, să ai mașini mult mai performante și vrei să-ți amortizezi investițiile și observi că dintr-o dată nu mai merg vânzările. Mai ales că acum am avut postul Paștelui, a fost putere de cumpărare scăzută și în primul trimestru, primele trei luni din 2023. Dacă vă amintiți că tot aici la emisiunea Agrostrategia  vă spuneam în luna ianuarie că va urma o scădere a prețului materiei prime și la raft pentru că era dictat de piața din Europa, pentru că noi suntem o țară membră a Uniunii Europene. Anul trecut spuneam că va ajunge cașcavalul la 100 lei, pentru că tendințele erau de scumpire a materiei prime, energie, gaz, transport și așa a fost. Dar când lucrezi în acest domeniu trebuie întotdeauna să vezi cu șase luni înainte, 12 luni înainte. Nu trebuie să te bazezi doar pe ziua de mâine sau săptămâna viitoare”, a declarat președintele APRIL.

    Citiți și: AFF reclamă modul în care se face ieftinirea laptelui la raft! Scăderea de preț – suportată doar de fermieri!

    Prețul laptelui va înregistra o ușoare creștere în lunile de vară

    Cojocaru a făcut o prognoza a evoluției pieței laptelui pentru următoarele 6 luni punând accent pe creșterile care sunt așteptate în lunile de vară.

    ”Dacă m-aș referi la o prognoza pe următoarele 6 luni, așa cum am spus și în luna ianuarie, și la Guvern domnului premier. Am spus că până acum piețele se schimbau la 2-3 ani iar în prezent vorbim de modificări la fiecare 6 luni. Nu cred că va mai fi ce a fost vara trecută. Deci să nu mai avem așteptări la acele creșteri foarte mari, pot să spun chiar un pic artificiale. Va o creștere lentă și aici mă refer la prețul la poarta fermei, că asta așteaptă telespectatorii dvs. Deja a început și prețul laptelui spot. Dar va fi un 2-3% pe lună, o creștere lentă, constantă începând cu luna iulie-august. Problema care este că eu mă uit la mai mulți factori care influențează tendințele prețului sau trendul prețului atât pe Europa cât și pe România. Diferența între România și Europa acum este că în România are stocuri foarte mari”, a menționat Dorin Cojocaru.

    Cum a schimbat decizia de scădere a prețului la raft, prețul laptelui din marile magazine

    Președintele APRIL a dezvăluit și cum s-a derulat la începutul lunii mai discuțiile privind scăderea prețului cu maxim 20 % la raft, procent împărțit teoretic între procesatori și retaileri dar cu efecte și asupra fermierilor.

    ”Și înainte de întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă unii furnizori mai scăzuseră cu 20% la hipermarket, dar nimeni n-a zis nimic. Și îmi dădeam seama că se va muta impactul către fermier. Principiul dominoului. Și atunci am zis: ori reducem adaosul comercial la raft pentru că era vorba și de consumator, de cetățeanul român. Ori dacă nu găsiți soluții să susțineți zaua de pe lanț, cea mai vulnerabilă adică fermierul. Asta am spus și domnule ministru Daea când m-am întâlnit cu dânsul, să găsească soluții să mențină în viață măcar șase luni fermierii până își revine piața. Adică să mărească o subvenție, să dea altele noi, etc. Pentru că cea mai sensibilă verigă este fermierul”, a dezvăluit președintele APRIL.

    Dorin Cojocaru a subliniat că încă din luna decembrie au fost informații și veneau dinspre Uniunea Europeană că va scădea prețul la poarta fermei, dar scădea și prețul la raft pe produse venite din spațiul Uniuni Europene. ”Și atunci problema se pune așa: produsele românești vor mai fi competitive la raft în concurență cu produse în Ungaria și Polonia?”, a menționat acesta.

    În aceeași ordine de idei, președintele APRIL a povestit și cum s-a ajuns la decizia de a scădea prețul laptelui la raft și care crede că vor fi consecințele în piață. ”Eu am monitorizat perioada aceasta și am văzut că relația între cumpărător-furnizor-procesator lapte începuse să facă presiune de scădere de preț la poarta fabricii, ca să înțeleagă toată lumea. Pe când la raft nu scădea! Și am fost aici la emisiune și am spus că este momentul, pentru că vedeam bursele, pe unt, pe lapte, pe brânzeturi, începuseră să scadă. Cererea pe care am avut-o față de primul ministru atunci a fost la modul să găsim o soluție să reducem adaosul comercial la raft, pentru că un adaos în luna august era undeva la 30-32-35-40% în funcție de produs, iar în ianuarie-februarie-martie 2023 depășise 70%. Iar la unele produse este chiar 100 %.  Pe mine mă interesa ca noi să ne vindem produsele mai repede, adică să nu mai stau să le șterg de praf pe raft pentru că au fost blocaje, spre exemplu în luna octombrie, ianuarie, februarie și noi tot scădeam 10%, 15% , 20% dar la raft se vede nimic”, a mai explicat Dorin Cojocaru.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Dorin Cojocaru, Președinte APRIL (30.05.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!