Răzvan Avram, GreenAgro: ”Cred că ar trebui să ne focusăm noi, ca și fermieri, în a produce calitate și nu cantitate”
Oana Timar -De la IT la agricultură – așa arată parcursul profesional al fermierului de astăzi Răzvan Avram, fondatorul GreenAgro din Bordeasca Veche, județul Vrancea. Cu o exploatație de 3.600 de hectare în care se cultivă mai ales cereale și plante oleaginoase, tânărul explorează extinderea în zootehnie, dar și în horticultură. O implicare importantă a lui Răzvan Avram este în cooperativa Cerealtop Farmers unde este co-fondator.
Fermierul Răzvan Avram din județul Vrancea a fost invitat în cadrul emisiunii ”AGXecutive cu Florin Constantin”, unde a vorbit despre situația din agricultură, dar și care sunt prioritățile de dezvoltare ale exploatației GreenAgro.
”Compania a fost înființată în 2012 cu obiect de activitate agricultura. Practic agricultura este din 2012 în viața mea profesională. Înainte am locuit în București unde am avut o firmă de IT. Există și acum dar la un nivel mai scăzut. Ca și studii am făcut ASE-ul – Management economic și mai în urmă nu are rost să mă mai duc. (…) Exploatăm în jur de 3.600 ha cultură mare în special. Acum cochetăm și cu ideea de horticultură. Ușurel, ușurel facem teste și planuri pentru viitor. E adevărat, cochetăm și cu zona de zootehnie. Încercăm și lucruri deja utilizate, încercăm și variante noi în piață pe zona de zootehnie. E adevărat că încercăm tot timpul să inovăm, să căutăm idei noi, soluții noi, surse noi și să investi, încontinuu”, a declarat Răzvan Avram, precizând că, după suprafață, GreenAgro nu este cea mai mare fermă din județul Vrancea.
Ferma lucrează cu 19 angajați
La acest moment, ferma GreenAgro înseamnă o echipă de 19 oameni. ”Doi dintre ei îmi raportează mie în mod direct. Ei de fapt fac parte din partea operativă. În raport cu suprafața, din punctul meu de vedere, avem ceva cam multișori oameni dar cumva, cu toții sunt bugetați. E adevărat că pe viitor aplicând noile tehnologii, partea de digitalizare, ar trebui cumva să reducem oamenii. Nu este însă o chestie pe care mi-o doresc. Țin foarte mult la oamenii pe care-i am. Sunt oameni buni, de calitate, loiali așa că probabil vom mai dezvolta și noi ramuri ale businessului pe viitor”, a explicat fermierul.
Resursa umană este importantă, recunoaște tânărul Răzvan Avram care știe că oamenii nu se pot deconecta de problemele de acasă, așa că cel mai important lucru este ca ei să aibă venituri care să le asigure liniște. ”Săptămâna trecut, jumătate din companie a participat la un training cu Cristian Dumitrache. În primul rând cred că educarea oamenilor pe plan emoțional le aduce rezultate bune și lor în viața personală și indirect în viețile profesionale. Discursul cu „Vii la muncă și-ți lași problemele acasă!”, oricât l-ai încerca, nu cred că ar reuși. Așa că dacă oamenii au o viață bună, liniștită pe plan personal, indirect chestia asta se va transpune și la locul de muncă. Așa că răspunsul este simplu. Investesc în ei”, a mai spus Răzvan Avram.
GreenAgro funcționează sub umbrela cooperativei Cerealtops Farmers
Strategia de business a GreenAgro se bazează mult pe cooperativa Cerealtop Farmers din care face parte ferma. Răzvan Avram consideră că, sub umbrela formei asociative a reușit să cumpere inputurile mai ieftin, dar și să vândă mai bine producția.
”Cooperativa a fost fondată în 2017. În momentul de față sunt 21 de membri în cooperativă. E adevărat, suprafețe și mici, și mari. (…) În 2021, cooperativa a avut o cifră de afaceri undeva la 9 milioane de euro. În 2022, la jumătate (din cauza secetei – n.r.). Sperăm ca 2023 să fie un an bun. Avem și proiecte pe cooperativă, investiții în comun. Am accesat o măsură 9.1 inițial apoi 4.1, 4.2. Am achiziționat un teren într-o comună unde am construit deja o hală de depozitare cereale și acum suntem în implementarea celui de-al treilea proiect 4.2 pentru depozitare cereale silozuri, undeva la 8.000 de tone. Încercăm să creăm și facilități pentru membri prin investiții cum ar fi să ne tratăm singuri sămânța, să condiționăm singuri cerealele pe care le vom vinde. Gândul nostru este să îmbunătățim calitatea produselor din cooperativă astfel încât cooperativa să poată livra produsul la o calitate controlată”, a explicat fermierul.
În prezent, cooperativa Cerealtops reunește fermieri care lucrează circa 8.000 de hectare, iar administrarea este făcută de o persoană dedicată.
”Avem un singur angajat, el este director executiv, nu are nici o implicare în agricultură. Cumva este ochiul nostru obiectiv și din punct de vedere financiar și din punct de vedere practic. El se ocupă în mod special de centralizarea achizițiilor, de centralizarea vânzărilor, gestionarea și implementarea proiectelor. Cumva este mâna de fier a cooperativei”, a precizat Răzvan Avram.
Investiții importante în retail, prin franciza ”La Doi Pași”
O componentă importantă a afacerii tânărului fermier este și implicarea sa în zona de retail. ”Aventura pe zona de retail a mea a început dintr-o experiență grea a familiei mele. Tatăl meu a fost inițiatorul magazinelor încă 1997 mai exact. Am avut în familie un eveniment nefericit, tatăl meu a decedat, moment în care m-am simțit cumva în stare să preiau și această afacere. Am preluat-o încet, cu ajutorul angajaților am reușit să înțeleg mecanismul și sistemul într-un timp destul de scurt„, a povestit fermierul.
Dezvoltarea afacerii a venit prin franciza ”La Doi Pași” care s-a potrivit planurilor lui răzvan Avram. ”A venit în primul rând cu partea de marketing, cu partea de mercantizare a magazinelor, cu partea de promovare – un lucru destul de important. Mai mult decât atât, mi-a salvat jumătate din costuri în sensul că ei ne fac și distribuția mărfii. E destul de simplu să vinzi o marfă în fiecare zi dând o comandă online. În comerțul clasic nu aveai decât o casă de marcat. Parte din franciza „La Doi Pași„ este integrat și un soft de gestiune, un program informatic cu ajutorul căruia fluidizezi fluxul de clienți, furnizori – inclusiv partea de comenzi de marfă, cel puțin jumătate din partea de contabilitate – măcar cea primară este ținută de angajați, de vânzătoare. Este destul de simplificat sistemul. Nu mai avem nevoie de hârtii. Practic facem parte dintr-un sistem mare, global în care cineva investește tot timpul resurse financiare, resurse de timp pentru a îmbunătăți”, a explicat tânărul.
”În momentul de față sunt șase puncte de lucru. Sperăm ca anul acesta să mai avem măcar unul nou. Angajați sunt 14. Pe lângă distribuția pe care o fac ei, mai facem și noi o distribuție paralelă pentru a completa lipsurile sau varietatea de marfă cu care vine sistemul Metro”, a mai spus Răzvan Avram despre componenta de retail a afacerilor sale.
Componenta IT rămâne importantă pentru Răzvan Avram
Deși nu mai activează așa puternic în această zonă, Răzvan Avram a păstrat firma de IT fondată în timpul facultății. Acum dezvoltă proiecte mai mici, în special pentru celelalte afaceri ale grupului pe care îl controlează, compania rămâne o componentă importantă pentru fermierul care vede progresul agricole strâns legat de cel al informației.
”Eu din 2018 folosesc o platformă de management a fermei – se numește Cropio (…) Între timp am schimbat platforma și am trecut a o alta. Încă sunt în căutarea unei alte platforme de management a fermei. Unde vreau să ajung pe zona asta asta este la calculul rentabilității fiecărei parcele în parte. Momentan, orice fermă își face un calcul global sau nu neapărat global, ci măcar pe culturi sau pe zone. Din punctul meu de vedere e destul de important să ajungem la a ne calcula costul și rentabilitatea pentru fiecare parcelă în parte. La mine în fermă sunt și terenuri mai puțin productive cărora le pot da o altă utilitate dacă aș avea un soft care să-mi calculeze nu doar rentabilitatea, ci și nivelul de intrări și ieșiri per parcelă într-un mod destul de detaliat”, a explicat fermierul care lucrează în prezent circa 800 de parcele.
Pentru viitor, fermierul consideră că un nivel mai ridicat de calitate al produselor românești va asigura desfacerea și un preț competitiv. ”Cred că ar trebui să ne focusăm noi ca și fermieri în a produce calitate și nu cantitate. Cred că acest cuvânt „calitate„ ar trebui să primeze pentru România, în sensul de a ne găsi prețuri mai bune pentru vânzarea producției. Ca și context european, am demonstrat sau începem să demonstrăm că existăm. Punem presiune pe Europa ca și nivel de producție, ca și climat. Trebuie să investim destul de mult în irigații. Irigațiile probabil în viziunea mea sunt o poliță de asigurare a culturilor. Pe plan mondial, România are de pătruns poate în piețe mai greu accesibile. Acum cred că în următorii 2 ani vor fi schimbări majore la nivelul tradingului internațional. Și noi ca și fermieri trebuie să ne unim în cooperative, cooperativele în cooperative mai mari poate. Să încercăm să ne ducem în zona de export produs finit poate. Să facem investiții în procesare dar într-un mod centralizat”, a mai punctat Răzvan Avram.