• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Trei scenarii pentru banii ce rămân necheltuiți la subvenția de 73 euro pe vaca de lapte

    Roxana Dobre -

    Efectivele de vaci declarate pentru subvenția de 73 de euro sunt la jumătate decât s-a estimat pentru plată. Rămân astfel jumătate din fondurile alocate, din totalul de 44 de milioane de euro, sprijin aprobat României pentru a fi plătit, de la bugetul național, crescătorilor de animale. Cum perioada de depunere a cererilor s-a încheiat, există trei scenarii de lucru pentru ca banii rămași să ajungă tot în sectorul de creștere a vacilor de lapte.

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a rămas cu un buget de circa 22 de milioane de euro, după prima sesiunea de depunerii a cererilor pentru subvenția de 73 euro/cap de vacă adultă. Plafonul alocat prin legislație este de 44 milioane euro iar după încheierea campaniei s-au depus cereri care acoperă 21.661.363 de euro.

    APIA a încheiat la data de 23 martie prima sesiune de depunere a cererilor pentru subvenția de 73 euro/cap de vacă adultă, care se acordă fermierilor care au livrat lapte în 2022. Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră, numărul de beneficiari care au solicitat subvenție de 73 euro/cap este de 13.171 fermieri iar efectivele de animale înscrise pentru pentru plată este de 296.731 capete.

    Plafonul de 44 milioane de euro pentru subvenția de 73 euro/cap de vacă a rămas pe jumătate necheltuit

    Citiți și: MADR: Ajutor de 73 euro/cap de vacă pentru crescătorii cu minim 10 bovine. Condiții, termen, cerere

    Jumătate de buget a rămas necheltuit

    Suma alocată fermierilor este de 44 milioane euro, dintre care, dacă subvenția de 73 euro/cap de vacă s-ar plăti la numărul de animale înscrise, adică 296.731 capete, plata finală ar acoperi 21.661.363,00 euro. Astfel, peste 22 de milioane de euro rămân în bugetul APIA. Din numărul de animale solicitat la plată însă în urma verificărilor ar mai putea fi tăiate efective de la plată.

    Cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap vacă adultă iar directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat deja în premieră pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO  că agenția va mai derula o nouă campanie de depunere a cererilor după ce ajutorul de stat va fi modificat în Parlament astfel încât și fermierii care au vândut cu factură să poată lua banii.

    Scenariu 1 pentru fondurile rămase: Dublarea subvenției pe cap de animal

    O dublare a cuantumului pe cap de animale pentru subvenția la vaca de lapte ar însemna cheltuirea întregii sume. Pentru ca în loc de 73 de euro, să fie plătită o sumă de 146 de euro pe cap de vacă, România trebuie să notifice Comisia Europeană și să justifice de ce majorează ajutorul. Iar faptul că ”ne rămân bani” nu este un argument, ci acesta trebuie să fie fundamentat pe pierderile de venit pe care le întregistrează fermierii.

    Acest scenariu nu rezolvă problema crescătorilor de vaci din zonele unde nu activează procesatori și care nu au putut să depună cereri pentru acest sprijin.

    Scenariu 2 pentru fondurile rămase: Un nou act normativ, pentru un nou sprijin

    Practic, acest scenariu ar însemna o nouă schemă de sprijin, cu plată de 73 de euro pe cap de vacă adultă, dar cu o nouă campanie de depunere a cererilor. Ajutorul ar trebui să fie din nou notificat Comisiei Europene, iar ulterior, condițiile de depunere ar permite ca și celor care au intrat în prima sesiune să se înscrie din nou. Ar însemna, în fapt, tot dublarea plății, doar că fermierii ar fi nevoiți să depună din nou cererile la APIA.

    Acest scenariu ar putea rezolva problema crescătorilor de vaci de lapte din zonele fără procesator. Un număr mai mare de cereri și de animale eligibile ar putea atrage însă un sprijin mai mic (aceiași bani se împarte pentru mai multe animale). De asemenea, acești crescători ar putea fi discriminați pentru că ei vor putea accesa banii o singură dată.

    Scenariu 3 pentru fondurile rămase: Legea de adoptare a OUG cu majorarea cuantumului de plată

    Un al treilea scenariu pentru banii rămași vizează proiectul de lege pentru adoptarea OUG nr. 3/2023 în Parlamentul României. În cadrul dezbaterii parlamentare din cadrul Senatului s-a amendat proiectul cu majorarea cuantumului de spijin la 100 de euro pe cap de vacă de lapte. S-au propus și o serie de modificări la nivelul condițiilor de eligibilitate, ca și fermierii din zone fără procesatori să se încadreze la ajutor. Proiectul vizează și prelungirea/inițierea unei noi perioade de depunere a cererilor pentru fermierii care nu au putut depune până acum solicitări.

    Acest scenariu ar rezolva ambele probleme: toți fermierii crescători de vaci de lapte, care au comercializat lapte cu acte, se vor încadra, iar bugetul alocat ar putea fi cheltuit integral. Cum noua formă a măsurii de sprijin ar aduce schimbări majore, ea va trebui să fie notificată Comisiei Europene.

    Vă reamintim că sprijinul aprobat României de Comisia Europeană se ridică la valoarea de 44 de milioane de euro, bani ce vor proveni din bugetul stat, și care trebuie să fie achitați fermierilor până cel târziu pe 31 decembrie 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!