• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii bulgari, la protest cu tractoarele. Au oprit în vamă camioanele cu importuri din Ucraina

  Roxana Dobre -

  Fermierii bulgari blochează granița cu România la punctul de trecere a frontierei „Yovkovo” (Yovkovo) de lângă Kardam. Tractoarele agricultorilor se deplasează continuu pe drumul îngust cu două benzi dintre teritoriul bulgar și graniţă, oprind astfel traficul de camioane şi autoturisme între cele două ţări. Iovkovo este un sat în comuna Gheneral-Toșevo, regiunea Dobrici, Dobrogea de Sud, Bulgaria.

  Fermierii bulgari din diferite sectoare și organizații protestează astăzi, miercuri – 29 martie, în patru puncte de frontieră din țară – Vidin, Ruse, Silistra și Kardam. Aceștia insistă că efectul Regulamentului (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 privind importul scutit de taxe vamale de mărfuri de origine agricolă din Ucraina nu ar trebui extins pentru Bulgaria. Fabricile sunt pline de produse congelate, producția de fructe nu se poate vinde nici măcar la un preț sub cost.

  Situația din sector se complică pe zi ce trece iar fermierii bulgari spun că singura opțiune este oprirea acestor importuri, astfel încât producția bulgară să poată fi vândută la prețuri normale, după cum a declarat Agri.bg, Iliya Prodanov, vicepreședintele Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale, în timpul protestului. „Fermierii au o singură cerere și aceasta este să fie lăsați să  supraviețuiască”, a spus Radostina Zhekova, președintele Uniunii Producătorilor de Cereale Dobrodean.

  Reamintim că tot astăzi și fermierii români din Asociația Forța Fermierilor (AFF) protestează la Bruxelles. Despre acest subiect pe larg aici: Fermierii români din AFF protestează astăzi la Bruxelles în fața Comisiei Europene!

  Fermierii bulgari au ieșit în stradă (foto: agri.bg)

  Președinte asociație fermieri din Bulgaria: În acest moment cheltuielile pe care le avem sunt uriașe

  Radostina Zhekova a mai declarat că statul ar trebui să dea fermierilor posibilitatea, stând alături de ei în fața oficialilor europeni, de a supraviețui și de a îndeplini onorabil ceea ce le-au promis proprietarilor lor.

  ”Demn vrem să facem ceea ce facem de 30 de ani, demn să fim răsplătiți pentru eforturile noastre. Pentru că în acest moment cheltuielile pe care le facem sunt uriașe”, a mai spus Zhekova.

  Citiți și: Fermierii polonezi încep astăzi un protest de 30 de zile. Importurile din Ucraina, marea nemulțumire

  Ministrul bulgar al agriculturii, printre fermieri la protestul de astăzi (foto: agri.bg)

  Ministrul bulgar al agriculturii, în mijlocul fermierilor protestatari, la Vidin

  Ministrul Agriculturii Yavor Gechev a mers la Vidin – unul dintre punctele protestelor fermierilor. Dacă această problemă cu importurile excesive ar putea fi rezolvată în Bulgaria, ar fi deja rezolvată, le-a spus Gechev protestatarilor.

  ”Dacă s-ar putea rezolva această problemă cu importurile excesive în Bulgaria, s-ar fi rezolvat deja. Din septembrie, am scris scrisori și propuneri către CE cu diferitele organizații ale fermierilor bulgari. La început am fost refuzați pentru că au susținut că nu au existat anomalii majore pe piață. La începutul acestui an, am făcut din nou o cerere către CE pentru măsuri suplimentare care să funcționeze astfel încât coridoarele să fie într-adevăr coridoare. În loc să se oprească importurile în Bulgaria și în alte țări apropiate de conflict, să le inunde cu produse, ceea ce în practică creează concurență pentru fermierii bulgari și europeni”, a spus Gechev protestatarilor.

  El a subliniat că bulgarii sunt solidari cu poporul ucrainean, dar această solidaritate trebuie să fie egală. „Ar trebui să fie și pentru fermierii care suferă cel mai mult. Sunt aici să vă spun că vocea voastră a fost auzită de stat. Și împreună vom lua măsuri către Comisie pentru măsuri suplimentare care să permită producătorilor agricoli din Bulgaria să lucreze normal”, a spus ministrul.

  Fermierii bulgari, în număr mare la protest (foto: agri.bg)

  Ministrul agriculturii din Bulgaria: Nicio subvenție nu poate înlocui veniturile fermierilor

  Acesta a completat că nici o subvenție nu poate înlocui veniturile fermierilor. ”Vom cere măsuri suplimentare pentru ca aceste coridoare să funcționeze ca coridoare, și nu în practică în detrimentul producătorului agricol din Bulgaria”, a spus Gechev.

  ”Suntem aici pentru a ne proteja munca, pentru a ne proteja reședința. Sperăm că statul ne va sta în spatele nostru și ne va proteja. Nu este nevoie de multe cuvinte – cunoaștem cu toții durerea celuilalt. Văd că suntem uniți, iar când suntem uniți, vom câștiga”, a declarat, la rândul său, președintele asociației naționale a producătorilor de cereale, Kostadin Kostadinov, în timpul protestului de la Vidin.

  Inițial, protestul din patru puncte de frontieră din țară – Silistra, Vidin, Ruse și Kardam a fost anunțat de Asociația Națională a Producătorilor de Cereale, dar acestora li s-au alăturat Uniunea Pomicultorilor Dunăreni, Asociația Națională de Creștere a Oilor și Caprinelor și Uniunea Cooperativelor Agricole din Bulgaria.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii care vor intra primii la plata finală pentru subvențiile APIA Lucian Georgescu: Oameni buni, nu mai vindeți pâmântul agricol pe sume ridicole! Gerul și poleiul pun stăpânire pe țară! Elena Mateescu, ANM: De marți revin ninsorile!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2023 – calendar cu plățile pentru fermieri până la finalul anului Zăpadă de Moș Nicolae. Cum va fi vremea în această săptămână Apele au făcut prăpăd în mai multe comune. S-au emis noi alerte de inundații