Fermierii polonezi încep astăzi un protest de 30 de zile. Importurile din Ucraina, marea nemulțumire
Angelica Lefter -Fermierii polonezi au început un protest de lungă durată prin care semnalează autorităților faptul că nu au fost luate măsuri pentru ponderarea importurilor de cereale și agroalimentare provenite din Ucraina. Manifestațiile sunt autorizate pentru următoarele 30 de zile.
Fermierii polonezi acuză că, deși și-au verbalizat nemulțumirile, încă nu au fost luate măsurile așteptate, așa că de astăzi, joi – 23 martie, la Szczecin, va începe un protest anunțat pentru 30 de zile, potrivit Farmer.pl.
Fermierii polonezi ies în stradă, nemulțumiți de importurile de produse agricole din Ucraina care au inundat piața
Deși au avut loc greve ale fermierilor în toată țara și proteste, încă de la începutul anului, situația în ceea ce privește importurile de produse din Ucraina nu s-a schimbat.
”Vorbim cu Ministerul Agriculturii înainte de 17 decembrie și nu a făcut nimic Nu avem de ales decât să ieșim în stradă”, spun fermierii din Zachodniopomorskie, care au anunțat că de astăzi, joi – 23 martie, încep un protest la Szczecin, programat pentru 30 de zile.
Fermierii cer normalizarea afluxului de produse agricole din Ucraina
Protestul de la Szczecin este organizat de Echipa de coordonare a sindicatelor și organizațiilor agricole din Pomerania de Vest, care include: Consiliul Voievodatului Pomerania de Vest al Sindicatului Solidar al Fermierilor Individuali, Uniunea Raională a Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr și Uniunea Voievodală a Cercurilor Agricole și alte organizații.
Fermierii sunt sprijiniți și de Camera de Agricultură din Pomerania de Vest.
”Nu este vorba doar despre cereale, ci despre toate produsele din Ucraina, adică pui, ouă, uleiuri, zahăr. Adică tot ce este pe piața poloneză și nu ar trebui să fie”, a menționat Stanisław Barna, liderul protestului.
Fermierii invocă și faptul că produsele nu sunt conforme, nu sunt verificate și pot cauza probleme de sănătate populației.
”Datorită naturii necontrolate a cultivării și reproducerii, în aceste produse există toxine care cauzează cancer. În plus, primim semnale că produsele rusești intră pe piața noastră, care ar trebui să facă obiectul unui embargo”, a adăugat liderul protestelor.
Pe de altă parte, Stanisław Barna, a menționat că sprijină poporul ucrainean, iar acest lucru este deja evident.
”Ajutăm ucrainenii și acest lucru se reflectă tot timpul în mediul rural și în economia poloneză”, a spus Stanisław Barna, liderul protestului.
Fermierii polonezi se plâng de prețurile scăzute la cereale
Agricultorii polonezi subliniază că se simt înșelați de asigurările Guvernului cu privire la creșterea prețurilor la cereale și îngrășăminte. Situația s-a dovedit a fi chiar invers și mulți fermieri au suferit pierderi uriașe ca urmare a importurilor de cereale ucrainene.
”Nu poți să mergi de mai multe ori la minister și să vorbești despre același lucru când nu există nicio acțiune concretă în spate”, a conchis Stanisław Barna.
Agricultorii vor protesta constant, timp de 30 de zile, și vor ieși cu utilajele pe străzi
Acțiunea de protest este programată să înceapă astăzi, joi – 23 martie, la șantierul naval Szczecin, la ora 12:00.
Reprezentanții fermierilor vor depune flori la porțile orașului, iar apoi vor circula pe străzi până la Biroul Provincial, unde vor depune o petiție voievodului. Ulterior, protestul se va muta spre strada Szczerbcowa. Manifestarea are aprobare legală pentru 30 de zile.
Fermierii invită locuitorii în oraș să li se alăture și își cer scuze pentru inconvenient. La locul protestului vor fi distribuite legume și pliante informative.
Manifestarea urmează să fie constantă, de două ori pe săptămână, în zilele luni și joi, când sunt planificate plimbări cu tractorul prin oraș. Agricultorii polonezi așteaptă ca la fața locului să vină prim-ministrul și ministrul polonez al Agriculturii.
Organizatorii protestului așteaptă, astăzi, joi – 23 martie, ca aproximativ 100 de tractoare să ajungă în oraș, suficient pentru a paraliza întreaga activitate. Fermierii amenință că nu vor păsări orașul și vor protesta în stradă până când situația lor va fi rezolvată.
Cu toate acestea, amintim că fermierii polonezi au primit cele mai mari compensații de la Uniunea Europeană pentru neplăcerile cauzate în piață de cerealele importate din Ucraina, în valoare de 30 de milioane de euro, spre deosebire de fermierii români ale căror compensații promise se ridică doar la 10 milioane de euro.