• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pentru a-și salva răsadurile de îngheț, micii fermieri au pornit aerotermele în solar

    Angelica Lefter -

    Schimbările climatice din ultima perioadă au o influență tot mai mare asupra agriculturii. Frigul din ultimele zile, însoțit de ninsori în unele zone ale țării, i-a dat peste cap pe legumicultori care au păzit culturile din solarii, de teamă să nu înghețe.

    Toma Florin Stănilă este un legumicultor sibian, cunoscut în online ca gospodarul ”Tomiță”, din satul Săcădate, care aparține de orașul Avrig. Acesta cultivă legume în spații protejate de zece ani, pe o suprafață de 15 ari, și se declară pasionat de legumicultură.

    În Avrig, județul Sibiu, a nins și au fost 4 grade Celsius – legumicultorii au încălzit solariile (foto: Facebook/Toma Florin Stanila)

    Legumicultorii au pornit aerotermele în solariile cu răsaduri

    În aceste zile, Toma Florin Stănilă și-a îndreptat atenția mai mult spre legumele din solarii, după ce în județul Sibiu a nins și s-au înregistrat 4 grade Celsius dimineața în spațiile protejate, după cum arătat legumicultorul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

    Mai mult, acesta a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că, pentru solariile în care are cultivate răsadurile, a pornit aerotermele, iar noaptea stă mai mult lângă culturi, pentru a verifica dacă plantele au tendința să înghețe.

    ”Acum în solarii avem răsaduri, spanac și ceapă verde. Spanacul și ceapa verde sunt la faza de recoltat, iar răsadurile sunt la două frunze. După ce trece valul acesta de frig, urmează replicatul la roșii și castraveți. La răsaduri avem aeroterme pentru această perioadă. Vremea s-a schimbat brusc, frigul în cel mai fericit caz le stagnează, dar dacă va fi și mai frig, e posibil să înghețe. Noi sperăm să facem față la noapte pentru că am folosit, în cazul răsadurilor, 5 aeroterme pentru încălzire”, a menționat legumicultorul cunoscut sub numele de ”Tomiță”.

    Toma Florin Stănilă cunoscut în mediul online ca gospodarul ”Tomiță”, a încălzit solariile în această perioadă

    Schimbările climatice își spun cuvântul: zilele friguroase nu mai apar la început de martie, ci la final

    Stresul provocat de frig nu are repercusiuni doar asupra plantelor, ci și asupra legumicultorilor, care trebuie să verifice răsadurile și legumele cultivate, inclusiv noaptea.

    ”Verificăm și noaptea solariile, mai ales la răsaduri. Am fost mereu să văd dacă sunt pornite aerotermele, să nu se oprească pentru că pierd tot. Sunt alternanțe, acum o săptămână a fost al fel, sunt diferențe de temperaturi foarte mari. De câțiva ani se întâmplă tot timpul așa. În alți ani erau așa alternanțe la începutul lunii martie, după ce semănam, acum este din ce în ce mai departe, la finalul lunii martie, când răsadurile au răsărit și pornesc în 4 frunzulițe și este riscant”, a punctat micul legumicultor sibian.

    Dimineața s-au înregistrat 4 grade Celsius în solariile gospodarului ”Tomiță” (foto: Facebook/ Toma Florin Stanila )

    Temperatura maximă, la prânz, în solarii, a fost de 10 grade Celsius, iar dimineața de 4 grade, cu ninsori

    Fermierul și-a ”securizat” solariile cu mai multe rânduri de folie, însă cu natura nu trebuie să-ți măsori forțele, așa că este vigilent la orice schimbare de temperatură, dar și la orice modificare a plantelor.

    ”Dacă după 4 rânduri de folie avem acum 10 grade Celsius în solar, nu este soare afară bate vântul. Nici nu am descoperit răsadurile măcar, dacă depășește 10 grade le descopăr, dar acum nu putem, că la ora 11:00 erau 10 grade, la ora 8:00 erau 4 grade Celsius și a nins, apoi după ce s-a dus soarele s-a dus iar la 5 grade. Pe timp de noapte mai scade. Trebuia să descoperim răsadurile și nu le-am descoperit, diseară dăm drumul la aeroterme, dacă nu, îngheață și gata, mâine nu mai sunt. Am pățit asta la început. Răsadurile le vând în piață la Avrig și le utilizăm și pentru noi. Am investit cel puțin 10.000 de lei. Cu răsadurile ies de la Sfântul Gheorghe începând (n.r. 23 aprilie), cu celelalte din 15 mai, 1 iunie, în funcție de vreme. Primii sunt castraveții, apoi fasolea verde și apoi celelalte”, a explicat fermierul, care speră ca vremea să intre într-un proces de încălzire.

    Răsadurile cultivate de legumicultorul ”Tomiță” în solariile sale

    Răsadurile vor avea preț mai mare în acest an, din cauza costurilor mari de producție

    Din cauza frigului, prețul răsadurilor va fi mai mare în acest an, a spus legumicultorul ”Tomiță”, care așteaptă primele facturi la energie, după ce a pus în funcțiune aerotermele.

    ”Anul trecut firul de răsad de tomate a fost 1,5 lei, ardeioasele 1 leu, dar anul acesta nu știm, că toate inputurile s-au scumpit, și semințe, și turbă, folie, curent. Aștept să vină primele facturi să văd cât voi plăti la curent de când am dat drumul la aeroterme”, a conchis Toma Florin Stănilă, legumicultorul cunoscut publicului sub numele de ”Tomiță”.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!