• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Premierul polonez a criticat dur UE pentru importurile de cereale din Ucraina: ”Nu mai poate continua așa!”

    Angelica Lefter -

    Uniunea Europeană a fost dur criticată de premierul polonez, Mateusz Morawiecki, pentru că cerealele ucrainene nu au ajuns în țările de destinație din Orientul Mijlociu și Africa, ci au inundat piața europeană afectându-i pe fermieri.

    Aflat în vizită în România, prim-ministrul polonez a abordat acest subiect la conferința comună de la finalul întâlnirii cu prim-ministrul român, Nicoale Ciucă, de marți – 28 martie.

    Conferința comună la care au participat premierul polonez, Mateusz Morawiecki și omologul său român, Nicolae Ciucă

    Premierul polonez critică dur UE: ”Nu au fost în stare să ducă cerealele din Ucraina în Africa și ele au inundat Europa de Est”

    Șeful Executivului polonez a criticat UE pentru că, aparent, nu și-a îndeplinit promisiunea de a trimite cereale importate din Ucraina în țările afectate de foamete, potrivit stiripesurse.ro.

    Mai mult, acesta a arătat că unele dintre exporturile de cereale rămân în țările vecine cu Ucraina, inclusiv în Polonia, țară unde fermierii s-au plâns că au probleme în a-și vinde propriile cereale din cauza depozitelor pline.

    După discuțiile interguvernamentale polono-române, Morawiecki a menționat că, la ultima ședință a Consiliului European, Polonia și România și-au împărtășit preocupările legate de problema cerealelor ucrainene care sosesc în partea de est a UE.

    ”Și aici vorbim pe o singură voce: aceste cereale, așa cum a promis Comisia Europeană, ar fi trebuit să meargă în Africa și în Orientul Mijlociu. Între timp, deficiențele de procedură și întârzierile din anumite zone au dus la situația în care o parte din aceste cereale și alte produse agricole au rămas (în partea de Est a Europei – PAP), conducând astfel la scăderea prețurilor pentru fermieri. Nu putem accepta o astfel de acțiune, o astfel de procedură, astfel de tranzacții economice. Prin urmare, în următoarele zile și săptămâni, Polonia va face totul pentru a aborda această problemă în mod corect”, a menționat prim-ministrul polonez.

    Fermierii europeni protestează față de importurile de cereale din Ucraina care au afectat prețurile cerealelor produse în UE

    În Bulgaria, producătorii de cereale au început astăzi, miercuri – 29 martie, un blocaj de 3 zile la granița cu România. Industria cere ca Bulgaria să impună veto cu privire la importul liber de cereale din Ucraina.

    Comisia Europeană a confirmat oficial că în Bulgaria, România și Polonia se importă cereale din Ucraina, dar pentru asta Bruxelles-ul a acordat subvenții suplimentare, de 56 de milioane de euro în total pentru cele trei țări.

    Ajutorul pentru Bulgaria este de 16 milioane de euro (32 milioane de leva), iar pentru România de 10 milioane de euro, cea mai mare sumă primind-o Polonia, 30 de milioane de euro.

    ”Protestul va fi în patru puncte din țară – Vidin, Ruse, Kardam și Silistra. În același timp, pe autostrăzi și pe drumurile principale vor fi prezente doar utilaje agricole, fără a bloca traficul. Vrem să fie limitat importul necontrolat de produse agricole din Ucraina. Noi nu cunoaștem proveniența producției, cu ce produse de protecție a plantelor au fost tratate culturile”, a anunțat președintele asociației de la Vidin, Zechko Andreinski.

    Și o delegație a Asociației Forța Fermierilor se află, în aceste zile, la Bruxelles pentru a trage un semnal de alarmă în fața Comisiei Europene și Parlamentului European cu privire la situația grea în care se află reprezentanții sectorului agroalimentar din România. Mâine, joi – 30 martie, are loc o întrunire tehnică la nivel Comisie Europeană pentru a discuta recalcularea ajutorului din bani europeni pe care urmează să îl primească România.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial