• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultima oră: Se reiau la Bruxelles calculele pentru compensațiile fermierilor români!

    agrointeligenta.ro -

    În urma valului de nemulțumiri legat de suma mică ce ar fi revenit României pentru despăgubirea fermierilor afectați de importurile de cerele din Ucraina, Comisia Europeană a acceptat să reia calculele. Conform proiectului inițial, țării noastre i-ar fi revenit, din bugetul de criză, un ajutor de numai 10,05 milioane de euro.

    Conform surselor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, împreună cu echipa tehnică, au agreat să reia calcularea sumelor ce revin statelor afectate de războiul din Ucraina. De asemenea, sunt în discuție și modificări privind modul în care vor ajunge banii la fermieri.

    Vom reveni cu amănunte imediat ce acestea vor fi disponibile.

    Ieri, joi – 23 martie, președintele României, Klaus Iohannis, a avut o poziție critică la adresa Comisiei Europene cu privire la compensațiile foarte mici anunțate pentru fermierii români.

    Președintele Klaus Iohannis a declarat cu privire la revolta fermierilor, că România a făcut sacrificii imense pentru a înlesni exporturile de cereale din Ucraina spre piețele lumii și că nu înțelege abordarea Comisiei Europene. „Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabilicește”, a spus președintele.

    „Ministerul Agriculturii livrează date la nivelul Comisiei Europene. Comisia Europeană folosește o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, și acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele folosite de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut și nu pot să comentez. Este foarte ciudat ca în Comisia Europeană, pe aceste spețe, să nu se negocieze nimic și să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabilicește. Sunt chestiuni complicate. Comisia Europeană trebuia să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exporturile de cereale din Ucraina spre piețele lumii. Nu au făcut-o. Nu știu de ce nu au făcut-o. Este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei”, a spus Klaus Iohannis.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit luni, 20 martie, cu Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, comisarul european Janusz Wojciechowski

    Ministrul Petre Daea i-a cerut direct comisarului Wojciechowski revizuirea formulei de calcul

    Vă reamintim că luni, 20 martie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit cu comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski. Oficialul român i-a cerut polonezului să revizuiască modul în care s-au calculat compensațiile pentru fermierii români care, deși sunt cea mai afectată țară de cerealele ieftine din Ucraina, urma să beneficieze de cel mai mic sprijin.

    ”Am susţinut la Consiliu, în discuţia cu comisarul european pe agricultură, că suma este mică pentru România. Este o sumă derizorie. Acesta ne-a explicat constrângerile pe care le are, justificând că decizia Comisiei a fost să acorde doar 56 de milioane de euro din rezerva totală de criză de 450 de milioane de euro. O sumă foarte mică pentru nevoile celor şase ţări, dar din care doar trei au primit. Ungaria, Cehia şi Slovacia nu au primit niciun cent. Deocamdată acestea sunt sumele. Însă eu am solicitat să revizuiască formula de calcul şi s-a convenit că se va analiza împreună cu experţii români stabiliţi încă din data de 26 septembrie 2022, în frunte cu Achim Irimescu de la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană”,  a declarat marți, 21 martie, Petre Daea pentru Agerpres.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!