Fermieri de succes

Producție-record la viile Cotnari: Se vor recolta 12 de tone de struguri la hectar. Constantin Deleanu: Am investit în cele mai bune tratamente pentru vița de vie

Podgoriile companiei Cotnari au avut unul dintre cei mai buni ani din istoria locului. Mulțumită investiției în cele mai bune și scumpe tratamente pentru menținerea sănătății viei, oficialii societății susțin că de pe cele 1.700 de hectare se vor recolta 22 de milioane de tone de struguri, adică o producție medie de circa 12 tone de struguri la hectarul de vie.

Pentru a celebra anul foarte bun, producătorul a organizat și anul acesta cunoscuta sărbătoare câmpenească, denumită, foarte sugestiv ”Primul vin al anului”. ”Tradiţia spune că încă de acum 500 de ani, însuşi Ştefan cel Mare se deplasa împreună cu o parte din curteni se deplasa la Curtea Domnească de la Hârlău unde, timp de trei zile şi trei nopţi, sărbătoreau primul vin al anului. Anul 2014 a fost un an foarte bun pentru noi podgorenii, pentru că am obţinut o recoltă foarte, foarte bogată. Peste 20 de milioane de kilograme de struguri, peste 15 milioane de litri de vin. O parte din producţie încă este în vie, dar cea mai mare parte am cules-o, iar primii sturguri chiar au dat deja primul vin al anului 2014. Să servim, astăzi, un pahar de vin de la Cotnari, este pentru toată lumea”, a declarat Constantin Deleanu, președintele Cotnari, în cadrul evenimentului.

podgorie CotnariPerformanța obținută pe cele 1700 de hectare de vie exploatate de Cotnari își are explicația în investiția uriașă, dublă, în tratamentele viei. ”Este o producţie record, dar am cheltuit şi foarte mult pe tratamente, am folosit unele dintre cele mai scumpe şi mai bune substanţe de tratare a viţei de vie. Inclusiv acum, în toamnă, am făcut trei tratamente împotriva putregaiului şi toată producţia este de foarte bună calitate”, a spus Deleanu pentru cotidianul Bursa. Potrivit aceleiași surse, alte 3 milioane de euro au fost investite în 2014 în utilaje de ultimă generație.

Conform declarațiilor făcute luni de către ministrul agriculturii Daniel Constantin, la nivel național s-a înregistrat un an cu producție slabă la struguri, în special din cauza ploilor frecvente din primăvară și vară. În medie, viticultorii vor recolta 4 tone de struguri la hectar.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu