• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermieri care se pregăteau să fertilizeze culturile, amendați de Garda de Mediu

  Roxana Dobre -

  Fermieri care se pregăteau să fertilizeze culturile, sancționați de Garda de Mediu. Amenzi de 22.500 lei aplicate de Garda de Mediu unor fermieri care nu au depozitat corespunzător îngrășămintele chimice, între care și azotat de amoniu. Cel mai probabil fermierii achiziționase produsele pentru campania de fertilizare din această primăvară și nu au mai apucat să depoziteze corespunzător îngrășămintele.

  Garda de Mediu Brăila a aplicat amenzi în cuantum de 22.500 lei după ce inspectorii au fost sesizați de Poliție că pe domeniul public ai comunei Tichilesti, județul Brăila sunt depozitați mai mulți saci cu îngrășăminte chimice, între care și azotat de amoniu.

  ”La solicitarea organelor de poliție din cadrul Inspectoratului Județean Brăila, o echipă de comisari ai Gărzii de Mediu a efectuat verificarea depozitării unor îngrășăminte chimice, între care și azotat de amoniu, pe domeniul public din localitatea Tichilesti, constatându-se că s-au încălcat prevederile legale privind regimul îngrășămintelor chimice întrucât nu s-au respectat prevederile fișelor cu date de securitate privind depozitarea acestora și nici nu erau supravegheate”, a anunțat Garda de Mediu Brăila într-o postare publicată miercuri, 29 martie.

  Azotat de amoniu, depozitat pe domeniul public din localitatea Tichilesti 

  Citiți și: Prețurile îngrășămintelor cu azot scad considerabil

  Amenzi aplicate de inspectorii de la Mediu

  Potrivit sursei citate, în aceste condiții s-au aplicat patru sancțiuni contravenționale în valoare totală de 22.500 lei și s-a dispus măsură imediată de depozitare îngrășămintelor chimice într-un spațiu corespunzător din punct de vedere legal, asigurat și supravegheat.

  Citiți și: Fermierii din trei regiuni ale Ucrainei vor primi îngrășăminte gratis

  Cum se depozitează corect îngrășămintele

  Codul de bune practici agricole (CBPA) prevede a spațiile în care se face depozitarea îngrășămintelor trebuie să aibă podelele impermeabile, să fie bine aerisite și să asigure temperaturi scăzute. De asemenea, aceste depozite trebuie să fie uscate. Ele trebuie construite din materiale neinflamabile, de preferință cărămidă sau altele la fel de durabile. Acoperișul trebuie realizat din țiglă sau tablă.

  Depozitele de îngrășăminte se amplasează la o distanță de 30 – 40 de metri față de celelalte clădiri din fermă. De asemenea, ele trebuie să se afle la o distanță cât mai mare posibil de orice sursă de apă, mai prevede CBPA.

  Înălțimea maximă a stratului de depozitare va fi de cel mult doi metri, indiferent de grosimea sacilor. Sacii se vor așeza întotdeauna culcați, pentru a evita spargerea lor.

  Sub nici un motiv sacii cu îngrășăminte nu se depozitează afară sau sub șoproane. Azotatul de amoniu este clasificat ca substanță din Categoria 3, solid, oxidant identificat cu fraza de pericol H272, care poate agrava un incendiu, și fraza de pericol H 319, care provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).

  Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă și oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanțe organice, reacția de descompunere devine explozivă.


  Te-ar mai putea interesa

  Azomureș a reluat producția de îngrășăminte. Purtător de cuvânt: Este o repornire parțială! VIDEO: Ferma Variaș Plant Product a trecut la tehnologia XR Care de la BASF Îngălbenirea frunzelor la grâu. Posibile cauze și soluții

  Ultimele știri

  Cât valorează viața unui român. Familia unui bărbat ucis de urs, despăgubită cu 35.000 de euro Programul Prima Conectare. Ajutor de 1.900 euro pentru racordarea la apă și canalizare – condiții Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare, ediția 2023. Vineri, 9 iunie la Platforma Expo a SCDA Lovrin