• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri care se pregăteau să fertilizeze culturile, amendați de Garda de Mediu

    Roxana Dobre -

    Fermieri care se pregăteau să fertilizeze culturile, sancționați de Garda de Mediu. Amenzi de 22.500 lei aplicate de Garda de Mediu unor fermieri care nu au depozitat corespunzător îngrășămintele chimice, între care și azotat de amoniu. Cel mai probabil fermierii achiziționase produsele pentru campania de fertilizare din această primăvară și nu au mai apucat să depoziteze corespunzător îngrășămintele.

    Garda de Mediu Brăila a aplicat amenzi în cuantum de 22.500 lei după ce inspectorii au fost sesizați de Poliție că pe domeniul public ai comunei Tichilesti, județul Brăila sunt depozitați mai mulți saci cu îngrășăminte chimice, între care și azotat de amoniu.

    ”La solicitarea organelor de poliție din cadrul Inspectoratului Județean Brăila, o echipă de comisari ai Gărzii de Mediu a efectuat verificarea depozitării unor îngrășăminte chimice, între care și azotat de amoniu, pe domeniul public din localitatea Tichilesti, constatându-se că s-au încălcat prevederile legale privind regimul îngrășămintelor chimice întrucât nu s-au respectat prevederile fișelor cu date de securitate privind depozitarea acestora și nici nu erau supravegheate”, a anunțat Garda de Mediu Brăila într-o postare publicată miercuri, 29 martie.

    Azotat de amoniu, depozitat pe domeniul public din localitatea Tichilesti 

    Citiți și: Prețurile îngrășămintelor cu azot scad considerabil

    Amenzi aplicate de inspectorii de la Mediu

    Potrivit sursei citate, în aceste condiții s-au aplicat patru sancțiuni contravenționale în valoare totală de 22.500 lei și s-a dispus măsură imediată de depozitare îngrășămintelor chimice într-un spațiu corespunzător din punct de vedere legal, asigurat și supravegheat.

    Citiți și: Fermierii din trei regiuni ale Ucrainei vor primi îngrășăminte gratis

    Cum se depozitează corect îngrășămintele

    Codul de bune practici agricole (CBPA) prevede a spațiile în care se face depozitarea îngrășămintelor trebuie să aibă podelele impermeabile, să fie bine aerisite și să asigure temperaturi scăzute. De asemenea, aceste depozite trebuie să fie uscate. Ele trebuie construite din materiale neinflamabile, de preferință cărămidă sau altele la fel de durabile. Acoperișul trebuie realizat din țiglă sau tablă.

    Depozitele de îngrășăminte se amplasează la o distanță de 30 – 40 de metri față de celelalte clădiri din fermă. De asemenea, ele trebuie să se afle la o distanță cât mai mare posibil de orice sursă de apă, mai prevede CBPA.

    Înălțimea maximă a stratului de depozitare va fi de cel mult doi metri, indiferent de grosimea sacilor. Sacii se vor așeza întotdeauna culcați, pentru a evita spargerea lor.

    Sub nici un motiv sacii cu îngrășăminte nu se depozitează afară sau sub șoproane. Azotatul de amoniu este clasificat ca substanță din Categoria 3, solid, oxidant identificat cu fraza de pericol H272, care poate agrava un incendiu, și fraza de pericol H 319, care provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).

    Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă și oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanțe organice, reacția de descompunere devine explozivă.


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Preț îngrășăminte 2024. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an Culturi fără îngrășăminte – cât de mult scade producția?

    Ultimele știri

    Programul Tomata – schimbare majoră: Fermierii vor primi o subvenție pentru fiecare solar La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda!