• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețurile îngrășămintelor cu azot scad considerabil

    Violina Gorcinschi -

    Conform analiștilor americani, prețurile globale la îngrășămintele cu azot au scăzut semnificativ din cauza lipsei de interes cu privire la acest produs. Majoritatea cumpărătorilor (comercianți și fermieri) nu și-au exprimat încă interesul în 2023, preferând să aștepte până chiar înainte de următoarea aplicare a îngrășămintelor, în așteptarea unei scăderi suplimentare a prețurilor. Situația este, aparent, similară în Europa.

    Prețurile globale la îngrășămintele cu azot, în continuă scădere

    Prețurile la îngrășămintele cu azot continuă să scadă în Europa și pe piața mondială. Un motiv este scăderea continuă a prețurilor la gaze și cererea din ce în ce mai mică pentru acest produs.

    În porturile de import din Germania, prețurile pentru nitrat de calciu amoniu (KAS) au scăzut cu încă 10 euro, până la puțin sub 390 de euro pe tonă, în comparație cu săptămâna trecută. Soluția lichidă de îngrășământ cu azotat de amoniu uree (AHL) este ofertată cu aproape 30 de euro mai ieftin, respectiv 420 de euro pe tonă. Doar prețurile ureei par să se stabilizeze la nivelul pe care l-au atins inițial – la puțin sub 510 euro pe tonă.

    Între timp, prețurile la amoniac pe piața mondială scad semnificativ, iar tarifele pentru uree doar se mențin.

    „Săptămâna trecută, prețurile amoniacului la centrul comercial cheie din SUA, Tampa, au scăzut cu 200 dolari/t în luna martie, dar mulți se întreabă dacă este suficient pentru a declanșa cererea atât de necesară înainte de a fi necesare mai multe reduceri de producție”, au precizat analiștii de la CRU în evaluarea săptămânală a pieței.

    Pe piața futures din SUA, ureea cu livrare în martie (în Golful SUA) costă, în prezent, puțin sub 320 dolari pe tonă, iar pentru aprilie, s-a stabilit prețul de 322 dolari pe tonă, cu reduceri de 6 dolari la tranzacționările în curs. Prețurile nu sunt mai mari nici pentru lunile următoare. Portalul american ChemAnalyst comentează evoluția pieței îngrășămintelor.

    „Majoritatea cumpărătorilor (distribuitori și fermieri) nu și-au exprimat încă niciun interes, în 2023, și preferă să aștepte până imediat înainte de următoarea aplicare a îngrășămintelor, în așteptarea scăderii ulterioare a prețurilor”, a punctat portalul ChemAnalyst.

    mai multe persoane care descarca saci din vagoane
    India cumpără îngrășământ ieftin de la ruși (foto: thehindubusinessline.com)

    India cumpără îngrășământ ieftin din Rusia

    Analiștii din Franța au raportat, de asemenea, scăderea continuă a prețurilor și cererea foarte scăzută pentru cel mai important îngrășământ cu azot folosit de fermierii francezi: nitratul de amoniu. În acest caz, prețurile au scăzut acum la 430 de euro pe tonă (Rouen). Scăderea bruscă a prețurilor la gazele naturale în Europa le permite marilor producători de îngrășăminte să reia producția la costuri semnificativ mai mici, conform unor surse din Franța. Cu toate acestea, analiștii raportează că și marjele de producție se micșorează, din cauza reducerilor foarte rapide ale prețurilor.

    Anterior, lipsa gazului în Europa a determinat închiderea mai multor fabrici de îngrășăminte sau au fost operate cu mult sub capacitatea reală.

    Totodată, presiunea prețurilor persistă și din exterior. Din cauza stocurilor foarte mari ale exportatorilor nord-africani, prețurile la uree în Europa ar putea scădea și mai mult, așa cum bănuiesc analiștii francezi. În Franța, ureea costă, în prezent, 400 de euro pe tonă în porturile de import, cu 110 euro mai puțin decât în ​​Germania.

    Potrivit rapoartelor analiștilor, un alt motiv pentru presiunea prețurilor este că marele importator, India, a cumpărat, recent, mai multe îngrășăminte rusești, la prețuri semnificativ reduse, după ce exporturile rusești în Europa s-au oprit. În plus, stocurile foarte mari din Brazilia au redus cererea de la unul dintre cei mai importanți producători agricoli din lume.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!