Ministerul Agriculturii din Bulgaria deschide un magazin produse locale. Prețul alimentelor, la jumătate
Oana Timar -Ofensivă a Bulgariei pentru promovarea produselor locale. Ministerul Agriculturii va deschide un magazin de produse alimentare în care se vor vinde produse ale companiei naționale de lactate LB Bulgaricum, produse ale universităților și ale altor producători de alimente. Alimentele vor fi comercializate la prețuri reduse.
În locul spațiului în care a funcționat restaurantul de la Ministerul Agriculturii din Bulgaria, instituția va deschide un magazin cu produse locale, a anunțat, la postul public de televiziune de la Sofia, BNT, ministrul interimar al Agriculturii, Iavor Ghecev.
Oficialul a precizat că produsele LB Bulgaricum, la prețurile fixe stabilite de companie, vor fi lansate și în alte magazine, nu doar în magazinele companiei. Compania de stat a scăzut prețurile de două ori în decurs de o lună, iar acum în magazinele companiei, laptele acru și cel proaspăt, brânza și cașcavalul sunt unele dintre produsele cu cele mai mici prețuri din rețeaua comercială, potrivit unor surse citate de G4media.ro.
Statul va putea interveni în stabilirea prețurilor la alimente
Ghecev a precizat că guvernul interimar intenționează nu numai să schimbe reglementări, ci și să propună legi gata elaborate următorului parlament. Acestea vor acorda atribuții mai mari statului pentru a interveni în stabilirea prețurilor la alimente.
„Chiar dacă vrem, nu putem impune un plafon al prețurilor, dar putem face un plafon pentru suprataxă. Vom depune un proiect de lege în care să existe un model de control al suprataxării și o garanție pentru existența unui produs la un preț minim în magazine”, a spus Ghecev.
De asemenea, se preconizează modificarea cerințelor de etichetare a produselor lactate, astfel încât să fie indicat dacă în acestea există lapte praf, în ce procent și care este originea acestuia.
Iavor Ghecev: Cerealele din Ucraina, verificate în România, apoi și în Bulgaria
Iavor Ghecev a subliniat că din cauza importului de cereale ucrainene, floarea soarelui și ouă etc, producătorii bulgari au de suferit, dar țara este una dintre cele trei care vor primi despăgubiri de peste 16 milioane de euro de la Comisia Europeană.
„Nu există motive de îngrijorare cu privire la calitate. Mărfurile din Ucraina sunt verificate mai întâi în România, apoi la noi”, a mai spus ministrul bulgar al agriculturii. El nu a ascuns că există nemulțumiri față de importul cărnii de miel din Macedonia de Nord. „Vom emite un ordin pentru un control sporit în preajma zilelor de Paște, iar lotul nu va fi eliberat înainte ca probele să fi ieșit”, a amenințat Iavor Ghecev.