Atenție la bolile foliare la cerealele păioase!
agrointeligenta.ro -Pe fondul stresului creat de lipsa sau excesul de umidate din sol, de diferențele mari de temperatură între zi și noapte, dacă mai intervin și agenții patogeni care produc boli, culturile de grâu și orz, dar și celelalte cereale păioase au mult de suferit, pierderile de producție fiind semnificative.
Cum deja ne-am obișnuit cu primăveri atipice, nici această primăvară nu face excepție. Epocile de semănat s-au modificat, apariția bolilor și dăunătorilor la fel, nimic nu mai este așa cum știam din cărți.
Ce-i de făcut?
Important este ca fermierii să facă vizite cât mai dese în câmp, urmărind atent culturile și, atunci când apare problema, să intervină imediat alegând soluțiile cele mai bune. Așa cum nouă ne place să spunem, să aleagă “soluții iscusite”!
Primele boli care vor apărea vor fi probabil făinarea și septorioza, urmând și alte pătări, după care vor fi ruginile, tăciunii și, nu în ultimul rând, bolile spicului, așa cum este fuzarioza.
Este greu să spunem acum dacă este un an cu 2 sau 3 tratamente pentru controlul bolilor în culturile de cereale păioase. Numărul final de tratamente va fi dat de condițiile climatice și de starea culturilor, recomandarea fiind să se facă minim 2 tratamente. Primul tratament a început sau stă să înceapă, deci trebuie să ne pregătim!
Ce produse vă oferă compania ALCEDO?
Chiar dacă în ultima vreme foarte multe substanțe au fost retrase la nivelul UE, încă mai putem spune că avem arme eficiente pentru combaterea bolilor la cereale păioase!
Pentru primul tratament va recomandăm să interveniți cu unul din produsele:
- VERBEN, în doză de 0,6 – 1,0 l/ha, la grâu de toamnă și primăvară, triticale, orz de toamnă și primăvară, secară;
- IMPULSE PRO 425 EC, în doză de 0,6 l/ha, la grâu, orz, orzoaică – pentru complexul de boli foliare și 0,8 l/ha – pentru fuzarioza la grâu;
- SALVATOR 25 EW, în doză de 0,5 l/ha, la grâu și orz;
- ZIZAN, în doză de 0,5 l/ha, la grâu de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de primăvară.
Asta nu înseamnă că aceste produse nu se pot utiliza și în tratamentul 2, singure sau combinate. În perioada în care se efectuează tratamentul 2 și 3, numărul agenților patogeni care atacă culturile este mult mai mare. Printre produsele recomandate se numără:
- COMET, în doză de 0,5 – 1,25 l/ha, la grâu, grâu durum, grâu spelta, orz, secară și triticale;
- MIZONA, în doză de 0,5 – 1,0 l/ha, la grâu de toamnă și primăvară, grâu durum, grâu spelta, orz de toamnă și primăvară;
- SALVATOR MAX, în doză de 1,0 – 1,25 l/ha, la grâu, orz, triticale;
- TAZER, în doză de 1,0 l/ha, la grâu, orz de toamnă și primăvară.
De asemenea, aveți posibilitatea de a alege unul din pachetele:
- COMET DUO, un pachet inovator cu două fungicide, COMET și ACRISIO, care combate complexul de boli foliare ale grâului, inclusiv făinarea, încă de la primul tratament din primăvară;
- MIZONA DUO, conține fungicidele MIZONA și ACRISIO și este soluția completă pentru primul tratament la cereale păioase, întrucât combate întregul spectru de boli care apar primăvara devreme.
Dupa cum vedeți, produsele sunt variate, important este să se facă o determinare corectă a agentului patogen și să se intervină la timp, pentru a stopa sau limita pagubele produse de aceștia.
Nu uitați nici de produsul biologic POLYVERSUM, care combate fuzarioza, dar și alte boli foliare și ale spicului. Pentru grâu și orz, doza omologată este de 0,1 kg/ha. Primul tratament se aplică de la 2 frunze, până la 3 frați (BBCH 12-23), al doilea tratament se aplică după înfrățire, până la alungirea paiului (BBCH 29-32), al treilea tratament se aplică de la începutul înfloririi și până la înflorirea maximă, spiculetele vizibile (BBCH 55-65).