Primele informații despre ajutorul pentru fermieri: Banii – plătiți pe stocurile de grâu la o dată de referință!
Oana Timar -La nivelul Ministerului Agriculturii, echipa tehnică coordonată de ministrul Petre Daea a finalizat proiectul de act normativ după care vor fi compensați fermierii afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina. Documentul așteaptă doar publicarea Regulamentului Uniunii Europene în Jurnalul Oficial al UE, în forma adoptată de Comisia Europeană ieri, joi – 30 martie, și care prevede pentru fermierii români un sprijin total de circa 20 de milioane de euro – bani din fonduri europene și de la bugetul de stat.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă primele informații concrete despre modul în care vor fi compensați fermierii care au suferit pierderi de venit din cauza importurilor de cereale ucrainene scutite de taxe. Pentru a veni în sprijinul agricultorilor, punem la dispoziție toate datele de care dispunem la această dată:
- Bugetul alocat de Comisia Europeană României, 10,05 milioane de euro va fi dublat din resurse de la buget până la plafonul maximal de 20,1 milioane de euro.
- Ajutorul pentru stocurile de cereale se va aplica în această fază numai pentru cantitățile de grâu.
- Ca formă de sprijin, actul normativ național va fi promovat sub formă de hotărâre de guvern. Actul normativ este redactat și așteaptă doar publicarea Regulamentului UE pentru a fi lansat în dezbatere publică.
- Va exista o dată de referință pentru stocurile de grâu. La acest moment nu a fost bătută în cuie această dată și este încă ținută ”sub cheie” tocmai pentru a nu impacta piața cerealelor. Ce am putut afla este că această dată – termen pentru stocuri este că ea va avea o legătură cu perioada de fluctuație negativă a prețului cerealelor. Ce este clar este că data de referință nu va fi una ”la zi”.
- Actual normativ va include un tabel ce va fi completat cu privire la situația stocurilor de referință și care va include o serie de informații precum: denumirea producătorului, localizarea fermei, suprafața însămânțată și suprafața recoltată, data începerii recoltării, data terminării recoltării, stocurile existente la începutul recoltării (deci din recolta anterioară, în tone), producția obținută din recolta nouă, totalul intrărilor, totalul ieșirilor, vânzări în perioada de la începerii recoltării și până la data de referință, alte ieșiri (inclusiv autoconsumul), stocul existent la data de referință și stoc al anului de producție.
- Stocul anului de producție va constitui baza de calcul pentru cererea de solicitare a sprijinului.
- Pentru solicitanți, producători, persoane juridice și producători ce funcționează în baza OUG nr. 44/2008 (PFA, II IF) situația privind stocul de grâu se semnează și se ștampilează de reprezentantul legal.
- Pentru solicitanții persoane fizice, situația privind stocul de grâu se va susține prin declarația pe propria răspundere.
Vă reamintim că ieri, joi – 30 martie, Comisia Europeană a decis să refuze majorarea plafonului de sprijin pentru fermierii români afectați de importurile de cereale din Ucraina. Într-o întâlnire tehnică, draftul de regulament a fost adoptat în forma inițială, cu un sprijin împărțit astfel:
- 16.750.000 euro pentru Bulgaria;
- 29.500.000 euro pentru Polonia;
- 10.050.000 euro pentru România.
Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat deja, Comisia Europeană va acorda și un al doilea pachet sprijin, care va veni ca un ”amendament” la primul.
”În Comitetul de cereale s-a aprobat cu 22 de voturi, patru voturi (împotrivă) și o abținere acel sprijin inițial pentru cele trei state, cunoscând în ordine Polonia, Bulgaria și România, pe sumele inițiale. Acum, la Comisia Europeană, se lucrează la un nou pachet de sprijin, folosindu-se noi interpretări, că România a făcut observații la modul de calcul, iar președintele României a intervenit la structurile europene. Acum, la această dată am primit această sumă pe care o dublăm cu suma din bugetul statului”, a confirmat și ministrul Petre Daea la Antena 3, citat de stiripesurse.ro.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea a arătat că decizia trebuie să fie publicată în Jurnalul Oficial pentru a continua demersurile pe plan național. ”Așteptăm să apară regulamentul în Jurnalul Oficial, în așa fel încât să dăm rădăcină juridică actelor noastre. Se lucrează la un pachet nou de sprijin, având în vedere nevoiele noastre”, a declarat ministrul Daea.