• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană a decis: Sprijinul pentru fermierii români nu va fi majorat. Va urma alt ajutor, pe alte criterii

    Oana Timar -

    Comisia Europeană a decis să nu modifice nici metoda de calcul, dar nici bugetul alocat României pentru sprijinirea fermierilor afectați de importurile de cereale din Ucraina. Din cele circa 56 de milioane de euro, alocarea totală, țării noastre îi va reveni modica parte de 10,05 milioane de euro. Un al doilea pachet de sprijin pentru statele membre ar urma să fie făcut public în a doua parte a lunii aprilie.

    În cadrul unei întâlniri tehnice ce a avut loc la Comisia Europeană astăzi, joi – 30 martie, s-a decis să totul rămâne cum s-a stabilit inițial. Nicio solicitare din partea României nu a fost luată în calcul, nici măcar cea a președintelui României, Klaus Iohannis care a criticat modul în care se împarte sprijinul și faptul că fermierilor români li se acordă cea mai mică sumă.

    Astfel, pentru că s-au păstrat alocările inițiale, cheltuielile Uniunii pentru acest sprijin nu vor depăși o sumă totală de:
    – 16.750.000 euro pentru Bulgaria;
    – 29.500.000 euro pentru Polonia;
    – 10.050.000 euro pentru România.

    ”Bulgaria, Polonia și România pot acorda ajutor național suplimentar pentru măsurile luate în temeiul articolului 1 până la maximum 100 % din suma corespunzătoare (…), pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, cu condiția ca plățile rezultate să nu cauzeze nicio denaturare a pieței sau a concurenței”, se arata în proiectul de Regulament, care menționează că termenul de 30 septembrie pentru plată se aplică și suplimentării acordate de statul membru din bugetul național. Reiese, astfel, că sprijinul total ce poate fi plătit fermierilor români este de 20.100.000 de euro

    Un nou sprijin va anunțat în a doua jumătate a lunii aprilie

    Pierre Bascou, Director pentru Sustenabilitate și Sprijin de Venit în cadrul DG AGRI, a anunțat, la finalul ședinței tehnice, că proiectul de regulament a fost aprobat în forma proiectului inițial, dar că va exista un amendament prin care o sumă suplimentară, circa 75 de milioane de euro, va fi împărțită tuturor fermierilor din statele afectate de războiul din Ucraina.

    Despre noul sprijin, Bascou a precizat că este încă în discuție și se lucrează la el, inclusiv prin colectarea informațiilor de la statele membre. Nu au fost date nici informații privind criteriile de acordare a celui de-al doilea pachet de sprijin, menționându-se doar că acestea vor fi diferite de primul și că de ajutor vor beneficia nu doar cele trei state – România, Polonia și Bulgaria, care s-au încadrat pentru primul pachet.

    După ce dezbaterile la nivelul Comisiei Europene vor fi finalizate, proiectul pentru noul ajutor va fi prezentat statelor membre, în cadrul consiliului de miniștri ai Agriculturii, pentru adoptare. Se estimează că acest proces va fi unul accelerat, iar pachetul suplimentar va fi anunțat în a doua jumătate a lunii aprilie.

    ”Vrem să ne asigurăm că dăm dovadă de solidaritate cu Ucraina, dar și cu fermierii noștri și că aceștia vor primi sprijinul înainte de luna septembrie, pentru ca plățile să fie făcute din bugetul de criză aferent acestui an”, a spus Bascou.

    Cu privire la motivele pentru care, la primul pachet de sprijin, România a primit cea mai mică sumă, Pierre Bascou nu a dat multe informații. A precizat că din partea autorităților naționale s-au transmis toate documentațiile cerute, însă un rol important l-a avut faptul că sprijinul s-a dorit țintit pentru fermierii care, din cauza războiului din Ucraina, s-au găsit în imposibilitatea de a-și mai putea desfășura activitățile normale, inclusiv cele privind susținerea lucrărilor agricole.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!