• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ANSVSA: Audit din Marea Britanie cu privire la pesta porcină africană

  Roxana Dobre -

  Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că în perioada 28-29 martie a fost auditată de o misiune din partea serviciilor veterinare din Marea Britanie. Experții au vizitat inclusiv o gospodărie unde se cresc porci și o exploatație comercială cu porcine în sistem integrat cu un abator.

  ANSVSA a anunțat printr-un comunicat remis astăzi, vineri – 31 martie că țara noastră a fost selectată, dintre statele membre, alături de Franța și Germania, pentru a fi evaluată în ceea ce privește eficiența măsurilor de prevenire, detectare și control a pestei porcine africane implementate în Uniunea Europeană.

  Selecția s-a făcut pe baza diferitelor situații epidemiologice existente în aceste state, în vederea dezvoltării relațiilor comerciale între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii.

  Citiți și: ANSVSA: România mai are doar 10 focare de pestă porcină africană. Unul singur este într-o fermă

  Misiune de audit din partea serviciilor veterinare din Marea Britanie cu privire la pesta porcină africană (foto: ANSVSA/Facebook)

  Prezentări, vizite în gospodării și ferme de porci

  Potrivit informațiilor transmise de ANSVSA, ședința de deschiderea a misiunii de audit a avut loc în data de 28 martie, la sediul instituției, unde experții britanici au asistat la prezentări despre strategia de combatere a pestei porcine africane și a modului în care aceasta este implementată de serviciile veterinare din România.

  În cea de-a două zi a misiunii, cei șase membrii ai echipei de audit și un reprezentant al Comisiei Europene (în calitate de observator) s-au deplasat în județul Argeș, unde au vizitat o gospodărie tradițională și o exploatație comercială cu porcine în sistem integrat cu un abator, pentru a avea o perspectivă de ansamblu asupra specificului național al sistemului de creștere a porcilor în România.

  Citiți și: Președintele ANSVSA – la Bruxelles: Dr. Alexandru Bociu – discuții cu șefii serviciilor veterinare din UE

  Ce a urmărit auditul efectuat la ANSVSA

  Conform ANSVSA, auditul a urmărit evaluarea organizării autorităților competențe și sistemul de control oficial ale statelor membre auditate. În acest sens, au inspectat mișcările și trasabilitatea animalelor vii, producția, procesarea și distribuția cărnii de porc și a produselor din carne de porc.

  ”Procedurile privind prevenirea, detectarea și controlul bolii, inclusiv cele de raportare și zonare, planurile de contingență pentru PPA, supravegherea pasivă și activă efectuată atât la porcii domestici, cât și la mistreți, metodologia de diagnostic de laborator pentru PPA, controalele asupra subproduselor de origine animală de la porci domestici și mistreți și procedura de certificare au fost, de asemenea, auditate”, se menționează în comunicat.

  Fermă de porci

   Specialiștii ANSVSA, apreciați de echipa de auditori

  În cadrul aceluiași text se mai precizează că specialiștii ANSVSA care au însoțit misiunea au fost apreciați de echipa de auditori pentru profesionalism, deschidere și bună colaborare pe parcursul desfășurării acestei vizite.

  ”Această misiune de audit s-a încheiat astăzi, cu o ședință online sub patronajul Comisiei Europene DG-SANTE, la care au participat reprezentanții statelor membre auditate. România a primit aprecieri din partea experților britanici pentru modul în care serviciile veterinare acționează pentru a combate pesta porcină africană, ținând cont de specificul sistemului de creștere a porcului”, mai informează comunicatul ANSVSA.

  Conform sursei citate, un proiect al raportului misiunii va fi elaborat în termen de 60 de zile și, după finalizare, va fi transmis statelor membre auditate pentru analiză și comentarii.

  Raportul final va fi publicat pe site-ul www.gov.uk.


  Te-ar mai putea interesa

  Anunț pentru fermieri: Astăzi s-a făcut plata pentru subvenția de 100 euro la hectar! Plantare castraveți: perioade, distanțe între răsaduri Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile!

  Ultimele știri

  Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor! Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț