• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA: Audit din Marea Britanie cu privire la pesta porcină africană

    Roxana Dobre -

    Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că în perioada 28-29 martie a fost auditată de o misiune din partea serviciilor veterinare din Marea Britanie. Experții au vizitat inclusiv o gospodărie unde se cresc porci și o exploatație comercială cu porcine în sistem integrat cu un abator.

    ANSVSA a anunțat printr-un comunicat remis astăzi, vineri – 31 martie că țara noastră a fost selectată, dintre statele membre, alături de Franța și Germania, pentru a fi evaluată în ceea ce privește eficiența măsurilor de prevenire, detectare și control a pestei porcine africane implementate în Uniunea Europeană.

    Selecția s-a făcut pe baza diferitelor situații epidemiologice existente în aceste state, în vederea dezvoltării relațiilor comerciale între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii.

    Citiți și: ANSVSA: România mai are doar 10 focare de pestă porcină africană. Unul singur este într-o fermă

    Misiune de audit din partea serviciilor veterinare din Marea Britanie cu privire la pesta porcină africană (foto: ANSVSA/Facebook)

    Prezentări, vizite în gospodării și ferme de porci

    Potrivit informațiilor transmise de ANSVSA, ședința de deschiderea a misiunii de audit a avut loc în data de 28 martie, la sediul instituției, unde experții britanici au asistat la prezentări despre strategia de combatere a pestei porcine africane și a modului în care aceasta este implementată de serviciile veterinare din România.

    În cea de-a două zi a misiunii, cei șase membrii ai echipei de audit și un reprezentant al Comisiei Europene (în calitate de observator) s-au deplasat în județul Argeș, unde au vizitat o gospodărie tradițională și o exploatație comercială cu porcine în sistem integrat cu un abator, pentru a avea o perspectivă de ansamblu asupra specificului național al sistemului de creștere a porcilor în România.

    Citiți și: Președintele ANSVSA – la Bruxelles: Dr. Alexandru Bociu – discuții cu șefii serviciilor veterinare din UE

    Ce a urmărit auditul efectuat la ANSVSA

    Conform ANSVSA, auditul a urmărit evaluarea organizării autorităților competențe și sistemul de control oficial ale statelor membre auditate. În acest sens, au inspectat mișcările și trasabilitatea animalelor vii, producția, procesarea și distribuția cărnii de porc și a produselor din carne de porc.

    ”Procedurile privind prevenirea, detectarea și controlul bolii, inclusiv cele de raportare și zonare, planurile de contingență pentru PPA, supravegherea pasivă și activă efectuată atât la porcii domestici, cât și la mistreți, metodologia de diagnostic de laborator pentru PPA, controalele asupra subproduselor de origine animală de la porci domestici și mistreți și procedura de certificare au fost, de asemenea, auditate”, se menționează în comunicat.

    Fermă de porci

     Specialiștii ANSVSA, apreciați de echipa de auditori

    În cadrul aceluiași text se mai precizează că specialiștii ANSVSA care au însoțit misiunea au fost apreciați de echipa de auditori pentru profesionalism, deschidere și bună colaborare pe parcursul desfășurării acestei vizite.

    ”Această misiune de audit s-a încheiat astăzi, cu o ședință online sub patronajul Comisiei Europene DG-SANTE, la care au participat reprezentanții statelor membre auditate. România a primit aprecieri din partea experților britanici pentru modul în care serviciile veterinare acționează pentru a combate pesta porcină africană, ținând cont de specificul sistemului de creștere a porcului”, mai informează comunicatul ANSVSA.

    Conform sursei citate, un proiect al raportului misiunii va fi elaborat în termen de 60 de zile și, după finalizare, va fi transmis statelor membre auditate pentru analiză și comentarii.

    Raportul final va fi publicat pe site-ul www.gov.uk.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar