• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • DNA a arestat un fost deputat! Ar fi încasat fonduri europene pentru o fermă inexistentă

  Roxana Dobre -

  Un fost deputat a fost arestat preventiv pentru 24 de ore pentru că ar fi cerut la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fonduri europene pentru o fermă de vaci inexistentă. Acesta este acuzat de comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.

  Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat astăzi, vineri – 31 martie, printr-un comunicat, că procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Târgu Mureș au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpatului Octavian Goga, la data faptei deputat în Parlamentul României și administrator de fapt al unei societăți comerciale.

  Fostul deputat a fost reținut pentru comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, sub forma coautoratului, în formă continuată.

  În cauză au fost reținute încă trei persoane fizice, dintre care doi administratori ai unor societăți comerciale, pentru comiterea în forma autoratului și a complicității a infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

  Citiți și: DNA: Subvenții APIA pentru pășuni, încasate cu animale fictive

  Fostul deputat PSD Octavian Goga a fost arestat preventiv de Tribunalul Mureş într-un dosar în care este acuzat de fraudă cu fonduri europene

  Bani încasați pentru o fermă de vaci inexistentă

  Procurorii DNA îl acuză pe fostul deputat că în perioada 22 august 2018 și până în prezent, împreună cu administratorul de drept al societății pe care o controla, ar fi creat condiții artificiale pentru a accesa fonduri nerambursabile necesare implementării unui proiect ce avea ca obiect „Construire ferma vaci de lapte în loc. Araci”.

  Concret, cei doi inculpați, beneficiind de ajutorul altor două persoane implicate, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) mai multe documente false, inexacte sau incomplete, care atestau fictiv executarea unor lucrări și livrarea unor materiale de construcții, în scopul îndeplinirii condițiilor impuse de finanțator.

  Citiți și: DNA: Contracte și tabele false cu crescători pentru subvenția la pășune

  Fraudă de 8.358.822 lei

  DNA precizează că prin aceste demersuri, fostul deputat ar fost obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 8.358.822 lei. Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și art. 309 Cod de procedură penală.

  La data de 30 martie 2023, judecătorii Tribunalului Mureș au admis propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile, a trei inculpați, respectiv Octavian Goga și alte două persoane fizice.

  În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție. ”Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, subliniază DNA.


  Te-ar mai putea interesa

  Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Culturile fermierului Ion Olteanu, distruse de grindină. Sute de hectare – pagubă totală! Antracnoza la castraveți. Semne, combatere

  Ultimele știri

  Super concurs pentru fermierii parteneri Rodbun, cu premii fantastice Ce facem cu solul – îl îmbunătăţim sau sperăm în continuare în ploi optime şi la timp? Producătorii europeni de îngrășăminte cer taxe suplimentare pentru fertilizanții din Rusia și Belarus