• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Liderii Alianței pentru Agricultură și Cooperare NU vor cere demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea!

    Angelica Lefter -

    Pe lista de revendicări oficiale a Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC) nu figurează solicitarea demisiei ministrului Agriculturii, Petre Daea, au anunțat liderii AAC.

    Referindu-se la un anunțat protest pe 7 aprilie, aceștia vor doar să se facă auziți și văzuți de autoritățile din țară și mai ales de cele europene, având în vedere că principalele revendicări vizează modificarea modului de adoptare a unor decizii la nivel european fără a ține cont de specificul țării noastre și de specificul fermelor românești, au declarat liderii organizațiilor care fac parte din ACC, la Agro TV.

    Liderii AAC nu vor protesta în fața Ministerului Agriculturii

    Președintele UNCSV, Mircea Băluță: ”Demisia ministrului Agriculturii nu intră în vederile noastre”

    Președintele Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) Mircea Băluță, a exprimat clar că protestatarii nu vor cere demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea, evidențiind că lucrurile care influențează negativ sectorul agricol românesc vin de la nivel european.

    ”Demisia ministrului Agriculturii nu intră în vederile noastre, sau cel puțin ale mele personal și ale organizației mele, din cât am discutat, dar vocea fermierilor este vocea străzii și este vocea lor lăuntrică vis-a-vis de ceea ce li s-a întâmplat și acest lucru nu va fi cenzurat din punctul meu de vedere, le-am spus asta colegilor mei fermieri. Lucrurile care ne impactează, din punctul meu de vedere, au venit la nivel european. Principala țintă și principalele revendicări vizează modificarea modului de adoptare a unor decizii la nivel european fără a ține cont de specificitățile României și ale fermierilor care lucrează aici și activează aici, fără a ține cont în acele decizii de distorsiunea în piață care s-a întâmplat, iar acest protest al nostru se dorește a fi un semnal de unitate a tuturor fermierilor, mici, medii și mari, din toate ramurile de activitate și totodată se dorește a fi un mesaj de unitate și de deschidere încă o dată a unui dialog cu autoritățile naționale și cele europarlamentare care ne reprezintă ca și români, că au nevoie de noi ca asociații, ca oameni care venim cu argumente și ne susținem necesitatea de a fi europeni pe mai departe”, a explicat președintele UNCSV, Mircea Băluță.

    Ionel Arion, președinte Pro Agro: ”Cerem ca acest aparat al statului român, acest aparat administrativ al CE, să înțeleagă realitatea din teren”

    La rândul său, președintele Federației Naționale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România Pro Agro, Ionel Arion, a venit să întărească ideea că înainte de a lua deciziile, atât decidenții de la nivel național, cât și cei de la nivel european, trebuie să cunoască realitatea din teren.

    ”Dacă ar fi să punem în balanță că demisia ministrului, mâine ar rezolva toate problemele din România, ai de acord, primul care aș striga: Domnule ministru, eliberați scaunul de ministru! Însă, trebuie să analizăm și prin prisma faptului că noi nu suntem sindicaliști, noi suntem organizații patronale, reprezentăm interesele legitime, economice, ale membrilor noștri. Faptul că, dacă mâine, dintr-un scaun de ministru pleacă cineva și vine altcineva, noi considerăm că se va întâmpla să se rezolve una sau două, sau trei, sau cinci, din probleme, ar fi o chestiune poate ok, însă faptul că noi astăzi nu suntem ascultați la nivel politic înalt (…) Noi avem un set de cereri (…) nu sunt unele care nu vor putea fi rezolvate, doar cerem ca acest aparat al statului român, acest aparat administrativ al Comisiei Europene, să înțeleagă realitatea din teren”, a menționat președintele Pro Agro, Ionel Arion.

    Liliana Piron, director executiv LAPAR: ”Acum este acel moment când, fermierii cu toții, indiferent de dimensiune, trebuie să privească către viitor”

    Pe modelul fermierilor europeni, agricultorii români ar trebui să înțeleagă că deciziile de viitor sunt deja adoptate la Bruxelles și că este momentul ca fermierii români să se facă auziți până nu este prea târziu, a opinat Liliana Piron, director executiv al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.

    ”De fiecare dată ne uităm cu admirație la colegii noștri din Olanda, la colegii noștri din Franța, la colegii noștri din Grecia, atunci când este vorba despre protest, despre organizarea unui protest. Domnul Arion dădea exemplul Olandei, acum este acel moment când fermierii trebuie să înțeleagă și trebuie să demonstreze Comisiei Europene, că decizie pe care le iau pentru statele membre, impactează cetățenii europeni. Fermierii români sunt cetățeni europeni, este momentul ca ei să își demonstreze solidaritatea, pentru că ne place atât de mult să ne uităm la colegii noștri din alte state și să vedem cât sunt de solidari. Acum este acel moment când, fermierii cu toții, indiferent de dimensiune, trebuie să privească către viitor și să înțeleagă că deciziile de la Bruxelles care astăzi nu sunt încă luate, poate vor fi luate în toamnă sau anul viitor sau poate nu vor fi luate, pentru că ei deja s-au pregătit și au adus argumente împotriva acelor decizii, dar noi cu toții trebuie să înțegem că acele decizii depind și de noi. (…) Noi nu mai suntem în fază de inițiativă: Green Dealul se întâmplă, PNS-ul se întâmplă, culoarul de tranzit se întâmplă, Mercosur-ul se negociază, toate aceste lucruri deja se întâmplă…”, a declarat Liliana Piron, director executiv al LAPAR.

    Theodor Ichim, vicepreședinte FAPPR: ”Nu protestăm împotriva nimănui, protestăm împotriva măsurilor care au fost luate fără să se facă un studiu de impact”

    Și vicepreședintele Forumului APPR a opinat că protestele nu sunt îndreptate împotriva unor persoane sau instituții din țară sau de la nivelul Comisiei, ci asupra modalităților în care s-au luat anumite decizii, în speranța că lucrurile mai pot fi îndreptate.

    ”Consider că Aderarea la NATO și la Uniunea Europeană au fost printre deciziile cele mai fericite, deciziile politice care s-au întâmplat acestui stat, acestei țări în istoria post-decembristă. Numai că acum a venit timpul, așa cum fiecare stat membru își apără interesele atunci când negociază în familia aceasta europeană, a venit timpul ca noi, privat și publicul din România, autoritățile din România să acționeze ca o echipă. Nu protestăm împotriva nimănui din această țară, nu protestăm nici măcar împotriva Comisiei Europene, protestăm împotriva măsurilor care au fost luate fără să se facă un studiu de impact. Și consecințele au apărut și acum, acești oameni, care la început au luat deciziile crezând că fac bine, acum a venit momentul să recunoască și să caute să găsească soluții pentru a rezolva problemele noastre”, a conchis Theodor Ichim.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!