• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Coșmar alb pentru mulți fermieri. Cât mai țin ninsorile

  Roxana Dobre -

  Ninsorile puternice din ultimele zile au cuprins zona Moldovei iar meteorologii nu vin cu vești bune pentru perioada următoare. Potrivit prognozei de specialitate publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) vremea capricioasă se mută de joi și în centrul țării, în zona Transilvaniei.

  Elena Mateescu, directorul ANM a explicat că pentru zilele următoare se vor menține în continuare ninsorile în special în zona de munte și nu în ultimul rând în Moldova, dar și zonele din partea de nord-vest și centru a țării.

  ”Ninsorile se vor transforma, ulterior, în precipitații lichide, după episodul în care vorbim de ninsori, fapt care va conduce la o atenție deosebită, pentru că se va produce fenomenul de polei iar pentru cei care se vor afla în trafic va fi important de cunoscut această situație”, a explicat Elena Mateescu pentru Antena3.ro.

  Astăzi, joi – 6 aprilie, sunt în vigoare două coduri emise de meteorologi care anunță ninsori viscolite și strat consistent de zăpadă. Potrivit meteorologilor, în intervalul 6 – 8 aprilie, va predomina o vreme mai rece sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -2…11°C, abaterile termice negative fiind de 1…7°C, în majoritatea regiunilor.

  Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 0…14°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -4…7°C în toate zonele de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, producându-se îngheț superficial la sol.

  Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 5…10°C în zonele de câmpie, în general optimă efectuării semănatului la culturile de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la cele din prima urgenţă (mazăre, borceag, ovăz, orzoaică, etc.).

  Se întrevăd precipitații predominant sub formă de ploaie, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), acestea fiind însoțite de intensificări ale vântului, în majoritatea regiunilor. Totodată, cantităţile de apă prognozate pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

  Citiți și: Iarnă în aprilie cu ninsori puternice în mai multe județe. Când se încălzește vremea

  În județul Botoșani mai multe drumuri au fost închise din cauza zăpezii care a atins 1 metru (foto: Botoșani News)

  Cod Portocaliu de ninsori până astăzi la ora 22.00

  Interval de valabilitate: 6 aprilie, ora 10.00 – 6 aprilie, ora 22.00
  Fenomene vizate: ninsori viscolite și strat consistent de zăpadă
  Zone afectate: județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud, Mureș

  În județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud și Mureș va continua să ningă viscolit, vizibilitatea va fi redusă și se va depune strat nou de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55…65 km/h. Local se vor acumula peste 20 l/mp.

  Citiți și: Vremea aprilie 2023. ANM – prognoza meteo pentru Florii și Paște

  Cod Galben de ninsori până mâine

  Interval de valabilitate: 6 aprilie, ora 10.00 – 7 aprilie, ora 12.00
  Fenomene vizate: predominant ninsori, strat de zăpadă,  intensificări ale vântului și polei

  În intervalul menţionat, în nordul și centrul Moldovei, în Maramureș, Transilvania și în nordul Crișanei, precum și în zona de munte vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Temporar vântul va avea intensificări pe parcursul zilei de joi (06 aprilie), cu viteze de 40…60 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor acumula 10…15 l/mp.

  În nord-estul Moldovei și izolat în rest se va depune polei. Intensificări ale vântului se vor semnala temporar și în sudul Olteniei.

  Județele din zona Moldovei, sub ”coșmarul alb”

  Pe grupurile de profil meteorologic au fost publicate mai multe fotografii cu ”coșmarul alb” din zona Moldovei. ”Stratul de zăpadă a atins deja 1 metru și încă mai ninge”, a spus fermierul Ioan Nestian pe pagina sa de Facebook.

  Mai multe imagini cu situația zăpezilor din județele Moldovei găsiți în galeria foto.


  Te-ar mai putea interesa

  Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM Noi alerte de vreme severă. Ploi, vijelii și temperaturi până la 37 de grade în mai multe județe Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar