MADR, bani în conturi: 69,27 milioane euro pentru plățile către fermieri
Roxana Dobre -Noi sume în conturile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Ministerul a încasat 69,27 milioane de euro, reprezentând rambursarea de către Comisia Europeană a plăților directe efectuate de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în cursul lunii februarie 2023.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că astăzi, miercuri – 5 aprilie, că a încasat sub formă de rambursare, de la Comisia Europeană (CE), sumele achitate de APIA în conturile fermierilor, în luna februarie 2023.
Citiți și: Calendar APIA – aprilie 2023. Subvenții care se plătesc fermierilor în această lună
Petre Daea: Suntem în grafic cu accesarea fondurilor europene
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis un mesaj important pentru fermieri, legat de plata la timp a subvențiilor pe care aceștia le așteaptă.
„Avem tot timpul în preocuparea noastră sprijinirea fermierilor, aducem în țară fiecare euro pus la dispoziția agriculturii și dezvoltării rurale de către Uniunea Europeană. Suntem în graficul asumat privind accesarea fondurilor europene și vom continua pe acest drum al acordării la timp a subvențiilor necesare, utile și cuvenite”, a declarat ministrul Petre Daea.
Citiți și: Subvenții APIA 2023: Data la care va începe eliberarea adeverințelor pentru plățile în avans
Buget de 1,94 miliarde euro – rambursat de MADR de la începutul anului 2023
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a subliniat că sumele rambursate de Comisie se adaugă celor încasate de la începutul anului 2023, respectiv 1,87 miliarde euro, valoarea totală a rambursărilor efectuate de către Comisia Europeană pentru activitățile aflate în sfera de responsabilitate a MADR în anul 2023 fiind de 1,94 miliarde euro.
Reamintim că plata subvențiilor se achită inițial de statul român, din bugetul propriu, și sunt rambursate de Comisia Europeană în baza solicitărilor transmise de țara noastră. Schemele achitată din bani europeni sunt plățile directe pe suprafață, subvențiile pentru sprijin cuplat, atât la zootehnie cât și vegetal dar și plățile compensatorii.
Fermierii primesc subvenții plătite și din bugetul de stat, susținute integral din fonduri naționale, adică Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), atât vegetal cât și zootehnic, subvenția la motorină și ajutoarele de stat în sectorul animalelor.
Data finală pentru efectuarea plăților regulare din campania 2022 este 30 iunie 2022.