• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ninsorile și valul de frig compromit anul apicol. Stuparii anunță pierderi importante

  Angelica Lefter -

  Temperaturile scăzute din ultima perioadă şi ninsorile compromit producţia de miere, cu atât mai mult cu cât apicultorii se confruntă cu preţuri de dumping pe piaţa naţională şi mai nou încearcă să combată un parazit care afectează familiile de albine.

  Potrivit Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti (AAP) Buzău, condiţiile meteo înregistrate în ultimele luni şi cu precădere valul de frig din debutul lunii aprilie au afectat grav familiile de albine.

  ”Situaţia este deosebit de dificilă pentru noi apicultorii, în această perioadă familiile de albine trebuiau să se dezvolte în schimb din pricina temperaturilor şi a faptului că iată acum şi ninge afară, familiile nu au reuşit să se dezvolte. Ştim foarte bine că în interiorul familiilor de albine trebuie să se asigure o temperatură de până în 35 de grade pentru menţinerea puietului, ceea ce este foarte greu, am avut şi -7 grade zilele trecute. Putem spune că am început foarte greu anul. În luna februarie au fost temperaturi ridicate, albinele au ieşit afară, s-au uzat iar acum nu se mai pot regenera astfel încât să trăiască mai mult, până se naşte altă albină mai tânără. Ne confruntăm şi cu faptul că familiile de albine trebuiau să-şi asigure din natură polenul şi nectarul lor pentru dezvoltarea” a declarat, pentru Agerpres, Mihăilă Prahoveanu, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti Buzău.

  Valul de frig a afectat înflorirea pomilor. La rapiță se anunță probleme

  Prin urmare, apicultorii se aşteaptă la un an compromis din punct de vedere al producţiei de miere. În zonele de deal şi de munte, florile pomilor fructiferi au fost afectate de frig, vând şi zăpadă iar mutarea albinelor pe terenurile cultivate cu rapiţă nu va conduce rezultatele aşteptate din pricina faptului că familiile nu sunt dezvoltate.

  ”Începutul fiind atât de rău, situaţia este clară. Acest timp nu îl mai putem recupera. Mai avem o săptămână dacă nu şi mai puţin până când începe culesul de rapiţă şi practic noi mergem la acest cules dar cu siguranţă nu vom realiza mai nimic pentru că familiile de albine sunt foarte slabe. Producţia la culesul de rapiţă va fi în opinia mea la zero. Albina în condiţii de temperaturi reduse iese la sacrificiu din stup pentru a-şi aduce apa necesară puietului, pentru că acesta este instinctul lor. Ies afară, amorţesc şi mor. Este un an compromis, nu putem stăpâni situaţia, ca anul acesta nu s-a întâmplat niciodată. Pierderile sunt şi pe linia pomiculturii, florile au căzut. Producţia de miere va fi cu siguranţă mai scăzută faţă de anul trecut”, a precizat apicultorul buzoian.

  Citiți și: Târguri apicole 2023: calendar evenimente în apicultură

  Mierea din Ucraina și cea falsificată din China intră în țară la prețuri foarte mici

  Apicultorii reclamă importuri masive care blochează vânzările la produsul românesc

  Condiţiile meteo nu sunt singurele care vor determina un rezultat dezastruos în acest an pentru apicultori, a declarat Mihăilă Prahoveanu, preşedintele AAP.

  ”Noi ne mai confruntăm şi cu altă mare problemă pe care nu o mai putem gestiona, un parazit, în contextul în care familiile de albine sunt slabe. Sunt foarte multe pierderi, la nivel naţional se estimează pierderi de 20-25 la sută, iar medicamentele cu care intervenim nu sunt viabile. O altă problemă, preţul la miere este foarte scăzut, după încheierea acordului dintre România şi Ucraina, prin care se permite anumitor produse transportul fără plata taxelor vamale. Mierea chinezească a pătruns în Uniunea Europeană şi deja se fabrică miere artificială şi de aici, noi apicultorii am rămas cu mierea pe stoc din pricina preţului de achiziţie şi a cantităţii atât de mare de miere care a inundat piaţa. Mierea românească premiată la toate festivalurile internaţionale, acum nu mai poate fi vândută”, a mai precizat Prahoveanu.

  Din aceste motive, potrivit reprezentanţilor asociaţiei, din cei 700 de membrii înregistraţi la nivelul judeţului Buzău au mai rămas în jur de 500 iar numărul este într-o continuă scădere.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h!

  Ultimele știri

  Super concurs pentru fermierii parteneri Rodbun, cu premii fantastice Ce facem cu solul – îl îmbunătăţim sau sperăm în continuare în ploi optime şi la timp? Producătorii europeni de îngrășăminte cer taxe suplimentare pentru fertilizanții din Rusia și Belarus