• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roșii românești în piață – preț de 65 lei/kg! Legumicultorii sunt furioși: Statul trebuie să intervină!

    Angelica Lefter -

    Roșii Oltenia – 65 de lei pe kilogram. Prețul primelor roșii românești scoase la vânzare într-o piață din Alba Iulia i-a făcut pe mulți să facă o poză ”minunii” pe care nu și-o pot permite. Oamenii s-au mirat cum pot tomatele autohtone să ajungă atât de scumpe și mai ales cine profită de pe urma muncii legumicultorilor.

    Despre roșii la preț de 65 de lei kilogramul i-am întrebat direct pe cei produc tomate și chiar comercializează roșii timpurii obținute în solarii încălzite. Legumicultorii cu care am discutat s-au arătat revoltați de cât se cere pe munca lor, arătând că în cazul tomatelor din piața din Alba-Iulia comercializarea nu este făcută de un producător, ci de un intermediar pus pe căpătuială. Lăcomia samsarilor riscă să pună într-o lumină proastă munca fermierilor adevărați, din păcate.

    Ionuț Radu, legumicultor

    Prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, Ionuț Radu, cultivă legume în județul Olt. Are în solariile încălzite și tomate. El crede că prețul de 65 de lei pe kilogramul de roșii este exagerat. ”Sunt convins că nu e prețul fermierului, 100% acolo este vorba despre samsari. Discuția a fost și anul trecut când de la noi plecau cu 25 de lei și în București era 50 de lei kilogramul de tomate. Aici ar trebui să mai aibă grijă și statul, pentru că fermierul după ce muncește 5-6 luni este acuzat că se îmbogățește peste noapte cu prețuri de 50-60 de lei pe kilogram și nu este adevărat. Puteau să facă controale mai riguroase și, din păcate, aceasta este o chestiune pe care noi, ca producători, chiar nu o putem controla”, a opinat Ionuț Radu.

    Fermierul oltean recunoaște că au crescut prețurile de producție, dar nu atât încât să fie kilogramul de roșii de 65 de lei. În opinia sa, este jenant pentru un fermier să aibă prețurile acestea la tarabă, motiv pentru care care crede că în unele piețe prețul îl fac samsarii.

    ”Eu am înțeles că acei primi fermieri olteni, din Tia Mare, care au ieșit primii pe piață cu tomate, își vând tomatele cu 35 de lei pe kilogram, la București, la angros. Prețurile mari sunt regăsite în unele piețe, dar nu au nicio legătură cu prețul producătorului. Eu aș avea o mare jenă ca fermier să vând roșiile cu 50-60 de lei pe kilogram. Totuși, nu se justifică sub nicio formă. Costurile sunt mai mari, dar de la 25 de lei anul trecut, nu poți mări atât. Mă gândesc că le voi vinde cu 35 de lei la tarabă când voi ieși, și probabil un 25 de lei la en-gros, că ce vedeți acum 35 de lei la angros, sigur peste 10 zile va fi mai mic prețul. Marile cantități nu se vând la prețurile acestea, marile cantități se vând sub 20 de lei. Acum se vând așa pentru că sunt trufandale, vin oamenii cu câteva zeci sau sute de kilograme și sunt câțiva producători la nivel de țară, vă dați seama că oferta face prețul, piața se reglează, există cumpărători pentru prețul acesta, daca n-ar exista nu s-ar cumpăra. Acela cu 65 de lei, cu siguranță nu este prețul producătorului”, a opinat legumicultorul Ionuț Radu.

    Radu Costache, legumicultor din comuna Matca, județul Galați

    Legumicultor Matca: ”Prețul corect la tomate ar fi de 20 de lei pe kilogram, puterea de cumpărare a scăzut”

    La rândul său, legumicultorul din bazinul legumicol Matca, județul Galați, Radu Costache, a întărit ideea că prețurile tomatelor la producător nu au cum să urce la 65 de lei pe kilogram, fie ele și roșii românești.

    ”Am un hectar de spații protejate, nu am ieșit cu roșiile, eu ies mai târziu, prin mai, pentru că am foarte multe testări. Prețurile mari de la tarabe din Alba Iulia și din alte piețe sunt exagerate, e clar că nu vin de la producător, ci prin intermediari. Un preț corect acum ar fi de 20 de lei pe kilogram, la producător. Asta ca să putem și noi să supraviețuim, dar să ajungă la 65 de lei, este prea mult. Trebuie să ținem cont că puterea de cumpărare a populației a scăzut. Noi putem să cerem oricât, dar cine le cumpără? Statul ar trebui să intervină în piață să regleze aceste decalaje”, a menționat legumicultorul din Matca.

    Mai mult, el a atras atenția asupra unei practici a comercianților din piețe, aceea de a schimba eticheta roșiilor imediat ce apar producătorii români cu tomate.

    ”În anii trecuți, imediat ce ajungeam în piață, observam cum comercianții schimbau etichetele. Dacă scriam eu ”Roșii românești de Galați” schimbau și ei la fel, numai că ale lor erau din Turcia. Nici chestia asta nu mi se pare corectă, să fie verificați! Și eu am solariile încălzite, sunt costuri, dar să nu exagerăm. Mă uit la noi la Matca, castraveții pleacă de la noi cu 1,2 lei/kg sau 1,3 lei/kg și ajung în piețe la 2,5 de lei, este exagerat. Comerciantul dublează prețurile, practic comerciantul câștigă cât noi, care am muncit atât!”, a conchis legumicultorul din Bazinul Legumicol Matca, județul Galați, Radu Costache pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Vânzătoarea de la taraba cu roșii de Oltenia la 65 de lei spune că nu are vânzare (foto: alba24.ro)

    Suspiciunile legumicultorilor cu care am vorbit se confirmă. Roșiile de Oltenia se vând cu 65 de lei kilogramul la o tarabă dintr-o piață din Alba Iulia, dar cea care le comercializează este o simplă vânzătoare. Cu alte cuvinte, marfa este intermediată și se poate să fie chiar la a doua sau a treia mână. Lucru ce nu are nicio importanță pentru consumatori care văd doar prețul final. În comparație, în aceeași piață se vând și roșii de import la 17, 20 sau 25 de lei kilogramul. Și acestea sunt însă atât de scumpe că vânzătorii duc lipsă de clienți.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!