• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ucraina a anunțat că suspendă exporturile de cereale spre Polonia. România rămâne ruta principală

  agrointeligenta.ro -

  Ucraina a decis să suspende exporturile de cereale spre Polonia, printr-un acord cu Guvernul de la Varşovia, pentru evitarea destabilizării pieţei locale, pe fondul protestelor fermierilor polonezi.

  ”Am convenit să limităm şi, pentru moment, să suspendăm exporturile de cereale spre Polonia. Tranzitul cerealelor va fi permis, dar va fi monitorizat atent de ambele ţări, astfel încât cerealele Ucrainei să nu rămână în Polonia”, a declarat astăzi, vineri – 7 aprilie, Robert Telus, noul ministrul polonez al Agriculturii, citat de agenţia Reuters, potrivit Mediafax.

  Mikola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, a confirmat suspendarea exporturilor de cereale. Solski a afirmat că, săptămâna viitoare, Kievul şi Varşovia vor stabili modalităţi care să permită ”limitarea exporturilor” de cereale în Polonia până la semnarea unui acord bilateral care să prevadă mecanisme clare, în funcţie de nevoile poloneze, informează cotidianul Le Monde.

  Situația este complexă, atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru cei polonezi. Înțelegem cu toții cine este vinovatul, dar trebuie să rezolvăm această problemă. Partea ucraineană se va abține de la exportul de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui în Polonia până la noul sezon”, a declarat ministrul Solski, citat de publicația Farmer.pl. 

  El a adăugat că procedurile legate de restricțiile la export vor fi dezvoltate în cadrul următoarei întâlniri. El a stipulat că exporturile vor fi posibile numai cu acordul părții poloneze. De asemenea, urmează să fie discutate problemele tranzitului cerealelor din Ucraina prin Polonia.

  Solski a mai adăugat că o altă întâlnire cu partea poloneză este planificată înainte de noul sezon de recoltare. ”Înainte de noul sezon, la începutul verii, în funcție de situația din lume, ne vom întâlni din nou pentru a discuta despre activitățile noastre comune ulterioare”, a anunțat ministrul Agriculturii al Ucrainei.

  Fostul ministru polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, şi-a prezentat demisia miercuri, în contextul deciziei Comisiei Europene de a prelungi stimulentele pentru importurile de cereale ucrainene, deşi Polonia a cerut măsuri de limitare. Cinci state central şi est-europene, inclusiv Polonia şi România, au cerut Comisiei Europene să ofere soluţii pentru ajutarea fermierilor afectaţi de exporturile de cereale din Ucraina, în contextul în care Guvernul de la Varşovia a semnalat destabilizarea pieţei locale, au declarat săptămâna trecută surse citate de agenţia DPA şi de site-ul Tagesschau.de. Polonia, România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia i-au trimis săptămâna trecută o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care au cerut o soluţie pentru ajutarea fermierilor afectaţi de exporturile de cereale ucrainene.

  Guvernul Poloniei a solicitat în mod repetat să fie create de Comisia Europeană mecanisme pentru transportul rapid al cerealelor ucrainene care tranzitează spaţiul comunitar. Fermierii polonezi au organizat o serie de acţiuni de protest faţă de aducerea cerealelor ucrainene, care rămân mult timp pe teritoriul Poloniei înainte de a fi transferate în alte ţări, ceea ce afectează stocurile locale şi generează scăderi de preţuri.

  În contextul limitării exporturilor de cereale din Ucraina către Polonia, este de așteptat o creștere a cantităților care vor fi ”împinse” către România.


  Te-ar mai putea interesa

  Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri

  Ultimele știri

  Paradisul Cireșelor și-a deschis porțile! Vizitatorii pot mânca fructe pe săturate și să își culeagă cireșe pentru acasă Cele mai bune combinații de legume pentru cultivat în grădină Lista cu cele 12 județe în care crescătorii pot face export de oi în Turcia