• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa de cereale la zi. Cu cât se încheie acum contractele pentru grâu, rapiță și orz

    Roxana Dobre -

    Bursa de cereale, la zi. Prețurile la care fermierii încheie acum contracte futures pentru grâu, orz sau rapiță, culturi de toamnă pe care urmează să le recolteze în următoarele luni.

    Daniel Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, este unul dintre fermierii care a ales în 2022 strategia care s-a dovedit cea mai bună pentru vânzarea cerealelor. Deși în anii trecuți fermierii care stocau erau în câștig pentru că obțineau prețuri mai mari, odată cu războiul din Ucraina piața cerealelor s-a schimbat total.

    Daniel Radu, Prim-vicepreședinte Asociația Forța Fermierilor

    Daniel Radu lucrează împreună cu fratele său o suprafață de circa 1.200 de hectare în județul Ilfov iar pentru acest an spune că a încheiat deja primele contracte futures pentru grâu și rapiță. Prețurile însă, sunt mult mai mici comparativ cu perioada similară din 2022.

    ”Avem contracte futures pentru grâu și rapiță. Dorim să vindem 30% din producție la recoltare, iar dacă prețul va fi unul bun și vom simți piața, probabil că vom vinde cantități mai importante la recoltare. Ne vom opri grâu pentru arendă, vom păstra o anume cantitate de grâu dar în funcție de evoluția prețurilor vom lua decizii”, a vorbit Daniel Radu despre strategia sa de valorificarea a producțiilor agricole.

    Fermierul a precizat și care sunt prețurile la care se încheie în prezent contractele de vânzare pentru cerealele ce se vor recolta începând de luna viitoare.

    ”Contractele futures în acest moment au prevăzut un preț de 2.400 lei tona la rapiță, 1.100 de lei tona la grâu și 1.050 de lei tona la orz. Prețuri foarte mici față de cele din primăvara trecută. Dar punem răul înainte pentru că trebuie să ne asigurăm. După cum vedem există cereale în piață, prețul este în scădere și atunci trebuie să ne securizăm o anumită cantitate din culturile pe care le-am semănat și le recoltăm”, a declarat Daniel Radu, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR 1, ediția de ieri, luni – 10 aprilie.

    Citiți și: Daniel Radu, AFF: ”S-au domolit prețurile la îngrășăminte, au scăzut, dar nu știm cât timp vor rămâne așa”

    Fermierii sunt cu ochii pe burse

    În cazul culturilor de primăvară – porumb și floarea-soarelui, Daniel Radu spune că încă nu poate preconiza un preț pentru acest an, având în vedere că mare parte dintre acestea nici nu au fost însămânțate. Dar fermierii urmăresc atent ce se întâmplă pe piața cerealelor și monitorizează de aproape prețurile pe burse.

    ”Pentru culturile de primăvară este încă prematur să discutăm, nici măcar nu le-am însămânțat dar suntem cu ochii pe burse, discutăm și cu traderii și analizăm care este evoluția și tendința piețelor”, a mai dezvăluit Daniel Radu în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1. 

    Citiți și: Prețul grâului continuă să scadă pe măsură ce tensiunea de pe piețele mondiale crește

    Prețurile la grâul vândut din câmp versus cerealele stocate

    Prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor a detaliat care a fost strategia pe care a aplicat-o pentru propria fermă în 2022. Acesta a ales să vândă grâul direct din câmp iar prețurile la recoltă s-au dovedit chiar mai bune comparativ cu cele din prezent, contrar așteptărilor fermierilor.

    ”În 2022 am vândut tona de grâu cu 1.550 lei, 1.600 de lei, direct din câmp. După aceea 1.400 lei în cazul grâului pe care l-am stocat. Cel mai mare preț comparativ cu anii trecuți, nu ne-am întâlnit niciodată cu aceste prețuri. Care a fost mecanismul pentru care am decis să vindem direct din câmp în mare parte? În primul rând noi nu eram obișnuiți cu această evoluție a prețurilor. Pentru că de obicei la recoltare prețul la grâu era jos, foarte jos. Fermierii care aveau spații de depozitare stocau și în lunile de iarnă începând cu noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie vindeau cu prețuri bune, foarte bune. Acum s-a întâmplat cu lucru nemaivăzut invers adică au fost prețuri bune, foarte mari la recoltare și vedem acum efectele panicii instalate din cauza războiului din Ucraina și a pandemiei. Și atunci am zis că lucrurile vor începe să meargă în jos pentru că se anunțau recolte în toate țările”, a menționat producătorul agricoli.

    Acesta a completat că fermierii care au vândut grâul în 2022 s-au ales și cu un mic profit. ”Și noi am zis că stocăm 1.000 de tone de grâu, până nu o să fie 2 lei pe kilogram nu o să îl vindem și iată că nu a fost așa. După care am zis în mintea noastră că trebuie să ne mulțumim și cu acest preț. Chiar dacă câștigăm mai puțin trebuie să ne mulțumim. A fost o chestiune și de atitudine față de munca noastră pentru că am zis să fim realiști că asta e, aceasta este prețul. La prețul acela putem vorbi de profit, sigur că toată lumea dorea un profit mai mare mai ales că veneau după un an 2021 bun dar 2020 foarte greu când am avut între 800 și 2.000 de kilograme de grâu la hectar. Deci pierdere clară. Am vândut doar 200 de tone și să dăm arendă la oameni. Atât”, a mai dezvăluit Daniel Radu pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1. 

    Citiți și: Blocaj pe piața cerealelor. Fermierii așteaptă prețuri mai bune și sunt dispuși să țină recolta până în februarie

    Prețurile la porumb, obținute în ferma lui Daniel Radu în 2022

    În cazul porumbului fermierul Daniel Radu a vândut toată producția direct din câmp din cauza lipsei spațiilor de stocare. Chiar dacă în 2022 producțiilor nu au fost unele foarte bune, fermierul spune că în exploatația sa vânzarea porumbului a adus profit.

    ”La porumb nu am avut în 2022 spații de depozitare și l-am vândut din câmp cu 1.350 de lei pe tonă, chiar 1.400 de lei. Dar a coborât și la 1.290 lei pe tonă. A fost profit. Am avut în medie 6.000 de kilograme de porumb la hectar, neirigat. Nu a fost super mulțumitor dar anul a fost greu peste tot”, a explicat fermierul.

    Acesta a mai spus că o cultură ”vedetă” pentru anul trecut a fost rapița. ”La rapiță a fost un an foarte bun. Surprinzător chiar și în lipsa apei, pentru că în 2021-2022 am avut la jumătate ceea ce înseamnă medie anuală, iată că la rapiță am făcut 4.200 de kilograme la hectar și am prins prețuri foarte bune, peste 3 lei pe kilogram”, a conchis agricultorul.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Daniel Radu, Fermier județul Ilfov (10.04.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!