• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”Marile” soluții găsite de Guvern la criza laptelui: Un nou ajutor pentru procesatori, reduceri în magazine

    Oana Timar -

    Mult-așteptatele soluții cerute de crescătorii de vaci de lapte continuă să se lase…așteptate. Deși săptămâna trecută, după o întâlnire cu fermierii, procesatorii și retailerii, premierul României a anunțat că s-au găsit noi resurse pentru sprijinirea producătorilor români, ziua de astăzi a scos la iveală că ”noile” resurse pentru crescători sunt, de fapt, aceleași deja în vigoare. Se vor găsi în schimb din nou bani pentru procesatori și va fi redus, temporar, prețul laptelui la raft. Despre prețul tot mai mic pe care îl primesc fermierii la livrarea laptelui, niciun cuvânt în comunicatul guvernamental.

    Conform sursei citate, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a continuat astăzi, marți – 11 aprilie, consultările cu reprezentanții asociațiilor de fermieri, de procesatori și ai rețelei marilor magazine. La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat ministrul Agriculturii, Petre Daea, reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Consiliului Concurenței.

    ”La nivelul Guvernului și al autorităților statului am făcut în aceste zile propria analiză și avem soluții pentru sprijinul fermierilor, al procesatorilor și pentru a ajuta piața laptelui, cu tradiție în România. Este important să optimizăm funcționarea întregului lanț de producție și distribuție, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român. Grija noastră este ca toți cetățenii români să aibă acces la produsele necesare pentru un trai decent„, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

    ”Noul” ajutor pentru văcari: Subvenția de 73 de euro pe vaca de lapte

    Prim-ministrul și ministrul Agriculturii au prezentat măsurile de sprijin identificate la nivelul Guvernului.

    ”Astfel, pentru susținerea fermierilor și a pieței laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape. Primele plăți se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plățile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023. Guvernul va pune în acord cu realitățile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune așezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensații în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina”, se arată în comunicatul de presă.

    Deși sunt prezentate opiniei publice ca noi ajutoare financiare, cele două măsuri de sprijin sunt deja cunoscute fermierilor. Astfel, ajutorul acordat crescătorilor de vaci, subvenția de 73 de euro pe cap de vacă de lapte, a fost obținut de crescători în urma numeroaselor întâlniri avute în cursul anului trecut la MADR. Pe 23 martie s-a încheiat chiar și prima sesiune de cereri, în timp ce pentru condițiile din a doua sesiune de cereri se așteaptă votul Parlamentului, deputații Comisiei de agricultură votând săptămâna trecută amendamentele cerute de fermieri.

    Sprijin nou pentru procesatori

    Deși întâlnirile cu premierul au avut loc la solicitarea crescătorilor de vaci, un nou sprijin va fi alocat pentru procesatorii de lapte, potrivit comunicatului transmis de Guvern. ”De asemenea, pentru susținerea procesatorilor români din industria alimentară, va fi îmbunătățită și adaptată, în termen cât mai scurt, măsura potrivit căreia procesatorii beneficiază de o primă de 10% din valoarea producției prelucrate în România. Proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului”, arată sursa citată.

    Din toamnă, premierul le-a promis fermierilor că ”pentru a încuraja valorificarea laptelui și o alimentație sănătoasă, Guvernul va extinde și dezvolta ”Programul pentru școli” și ”Masa caldă în școli” începând cu viitorul an școlar”. ”Astfel, vor fi pregătite proiecte de acte normative pentru acordarea de produse lactate copiilor în fiecare zi în care frecventează cursuri școlare, și nu doar de trei ori pe săptămână ca până acum, dar și pentru actualizarea prețului pachetelor de care vor beneficia copiii și fluidizarea procedurilor de achiziție. De asemenea, Guvernul pregătește creșterea numărului de școli în care se acordă o masă caldă sau un pachet alimentar elevilor care frecventează cursurile”, se mai arată în comunicare, niciun cuvând despre problemele legate de prăbușirea prețului laptelui la colectare, refuzul unor procesatori de a mai prelua laptele fermierilor români sau importurile care inundă piața.

    Se reduce prețul laptelui la raft

    Singura victorie obținută la aceste discuții de premierul României este cea pentru consumatori: prețul laptelui va fi redus la raft în următoarea perioadă. Nu se precizează cu cât, cum și dacă vor exista efecte pe lanț ”în jos” către producător.

    ”În urma consultărilor derulate la Palatul Victoria, Guvernul, reprezentanții procesatorilor și ai rețelei marilor magazine au convenit o reducere a prețului pentru laptele de consum pe o perioada de șase luni. Această măsura vine în beneficiul consumatorului final și încurajează cererea pe piața laptelui, ceea ce va sprijini implicit fermierii și procesatorii”, se precizează în comunicat.

    ”O serie de soluții care să deblocheze piața laptelui”

    Deși nici întâlnirea de astăzi nu aduce nimic concret ca măsură nouă pentru fermieri, Guvernul bifează discuțiile ca o reușită. ”Mă bucur că am reușit împreună să găsim o serie de soluții care să deblocheze piața laptelui. Știm cu toții însă că avem nevoie de măsuri pe termen lung. La nivelul Guvernului, lucrăm la un program de dezvoltare a sectorului agricol și industriei alimentare care să pună în valoare potențialul României și să garanteze securitatea alimentară cetățenilor noștri”, a precizat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

    Consultările între fermieri, procesatori și rețelele marilor magazine vor continua la nivelul Ministerului Agriculturii. Cu alte cuvinte, atât s-a putut la Palatul Victoria.


    Te-ar mai putea interesa

    ”Telenovela” banilor dați liderilor ciobanilor de către un cunoscut exportator de ovine Alexander Degianski, fermier: Va fi probabil primul an în care nu semăn rapiță. Producții la porumb și floarea-soarelui Grâul, porumbul și rapița pe bursă – prețuri pe tonă, la zi

    Ultimele știri

    Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă Ministrul Barbu negociază simplificarea subvențiilor pentru fermierii români România, cel mai mare exportator de grâu și orz din UE. Prețurile cerealelor, la zi