• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ploi de până la 50 l/mp și caniculă în weekend! Județele sub alertă meteo

    Roxana Dobre -

    Administraţia Naţională de Meteorologie a emis noi avertizări de instabilitate atmosferică pentru mai mult de jumătate de ţară, unde, la final de săptămână vor fi vijelii puternice, grindină şi averse torenţiale. De asemenea, 7 judeţe din sudul ţării şi municipiul Bucureşti se vor afla sub Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic pe parcursul zilei de sâmbătă.

    Sfârșitul de săptămână aduce un nou val de căldură, cu temperaturi de până la 37 de grade dar și vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale. ANM a emis astăzi, vineri – 21 iulie mai multe avertizări.

    Citiți și: Covor de gheață în miezul verii! Sătenii au strâns grindina cu lopata!

    Vremea la sfârșit de săptămână

    Avertizare meteorologică

    Cod Galben de ploi până mâine

    Fenomene vizate: instabilitate atmosferică
    Interval de valabilitate: 21 iulie, ora 15:00 – 22 iulie, ora 10:00

    În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

    Cod Portocaliu de vijelii și grindină

    Interval de valabilitate: 21 iulie, ora 18:00 – 22 iulie, ora 06:00
    Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

    În intervalul menționat în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și Olteniei, precum și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp).

    Harta județelor unde vor fi ploi și vijelii la sfârșit de săptămână

    Citiți și: Cum va fi vremea în luna iulie. Caracterizarea meteo pentru cea mai fierbinte lună din an

    Cod Galben de caniculă pentru zilele de 21 și 22 iulie 

    Interval de valabilitate: 21 și 22 iulie
    Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat

    Valul de căldură se va menține în sudul și sud-estul teritoriului. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

    ANM notează că duminică (23 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica.

    Cod Portocaliu de disconfort termic accentuat pentru 22 iulie

    Interval de valabilitate: 22 iulie
    Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat

    Zone afectate: județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și municipiul București

    Sâmbătă, în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și în municipiul București se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

    Județele care vor fi afectate de caniculă


    Te-ar mai putea interesa

    Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Analist: Producția de porumb din Europa va crește în acest an Apa de orez – beneficii. Preparare și utilizare la legume și pomi Soții Nicoleta și Dan Vasile au renunțat la viața corporatistă pentru propria pepinieră de flori