• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum va fi vremea în luna iulie. Caracterizarea meteo pentru cea mai fierbinte lună din an

    Angelica Lefter -

    Cea mai călduroasă lună a anului este confirmată de meteorologi ca fiind iulie. Astfel, față de luna iunie, vor fi temperaturi mai mari cu 1 până la 3 grade Celsius, iar conform prognozei pentru următoarele patru săptămâni, aceste temperaturi se vor resimți din prima săptămână a lunii.

    Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), gradul de instabilitate atmosferică va fi mai mic în luna iulie față de luna iunie, așa că ne așteptăm la zile călduroase, dar cu mai puțină ploaie.

    Temperaturile vor fi mai crescute decât în luna precedentă, dar vor lipsi episoadele de instabilitate atmosferică

    Meteorologii au explicat că datorită unor influențe anticiclonice prezente în Europa, luna iulie rămâne una călduroasă, fără instabilitate atmosferică, înregistrându-se valori între 12 grade Celsius în zonele de munte și peste 20 de grade Celsius în zonele de câmpie, maxima istorică fiind de peste 44 de grade Celsius, în 2007.

    ”Luna iulie este cea mai călduroasă lună a anului. Temperatura aerului este mai mare decât în iunie, iar gradul de instabilitate mai redus în majoritatea zonelor ţării, deoarece asupra părţii de sud-est a Europei acționează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei și, uneori, dorsala anticiclonului NordAfrican. Ca o consecință directă a acestor modificări în distribuția circulației aerului deasupra țării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creștere cu 1-3 ºC față de luna iunie. Din datele înregistrate în perioada 1961 – 2022 la stațiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, temperatura medie lunară multianuală (1961 – 2022) depăşeşte 22,0 ºC în Câmpia Română, în Dobrogea, în sudul Podișului Moldovei, pe Valea Prutului și local, în Câmpia Timișului. În estul şi centrul Moldovei, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Câmpia Vestică, în dealurile din Banat şi Crişana, în Culoarul Mureşului și local, în Dobrogea, valorile temperaturii medii sunt cuprinse între 20 – 22 ºC. Valori medii de temperatură cuprinse între 16 şi 20 ºC se regăsesc în Transilvania, Maramureş, Podișul Sucevei, în Subcarpaţi și local, în Podișul Bârladului. În zona montană joasă și în depresiunile intramontane, aceste valori se situează între 12 şi 16 ºC. La altitudini de peste 1700 m, mediile de temperatură din luna iulie variază între 8 și 12 ºC şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali, la peste 2500 m altitudine, se înregistrează temperaturi medii sub 8 ºC. Temperatura maximă absolută a lunii iulie este 44,3 ºC și a fost înregistrată la Calafat, în data de 24 iulie 2007”, arată ANM.

    Vreme călduroasă în luna iulie (foto: botanistii.ro)

    Luna iulie, debut în forță cu temperaturi ridicate

    De asemenea, ANM a publicat și prognoza pentru următoarele 4 săptămâni, valabilă pe tot parcursul lunii iulie, din data de 3 iulie până la 31 iulie. Încă din prima săptămână meteorologii anunță vreme mai călduroasă decât cea cu care am fost obișnuiți până de curând.

    Prognoza meteo – iulie 2023. ANM: Cum va fi vremea în săptămâna 3 iulie – 10 iulie

    Regimul termic se va situa peste cel obișnuit pentru această săptămână în regiunile sudice, estice, nordice și centrale, în timp ce în restul teritoriului va fi în general apropiat de cel normal.

    Regimul pluviometric va fi excendentar în regiunile vestice și sud-vestice, iar în restul teritoriului va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână.

    Prognoza meteo – iulie 2023. ANM: Cum va fi vremea în săptămâna 10 iulie – 17 iulie

    Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile estice, sud-estice și centrale, în timp ce în restul țării se vor situa în jurul celor normale.

    Regimul pluviometric se va situa în limite normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări

    Prognoza meteo – iulie 2023. ANM: Cum va fi vremea în săptămâna 17 iulie – 24 iulie

    Mediile valorilor termice vor avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în estul, sud-estul și centrul teritoriului, în timp ce în rest se vor situa în jurul celor normale.

    Regimul pluviometric se va situa în limite normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.

    Prognoza meteo – iulie 2023. ANM: Cum va fi vremea în săptămâna 24 iulie – 31 iulie

    Mediile valorilor termice vor fi peste cele normale pentru această săptămână în regiunile estice și sud-estice, în timp ce în restul teritoriului se vor situa în jurul celor normale.

    Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și nordice, iar în restul teritoriului se va situa în limite normale pentru acest interval, arată Administrația Națională de Meteorologie (ANM).


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!