• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noi reguli ANT bovine. Plata subvenției APIA pentru vaci se va face…diferențiat!

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii intenționează să modifice modul în care fermierii beneficiază de Ajutorul Național Tranzitoriu la bovine. Plata acestei subvenții de la APIA ar urma să fie făcută diferențiat, conform unui proiect de act normativ care vine să schimbe criteriile de eligibilitate prevăzute în Ordinul MADR nr. 80/2022.

    Noile reguli pentru plata Ajutorului Național Tranzitoriu la specia bovine au fost puse în dezbatere publică în cadrul unui proiect de ordin pentru pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 80/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) – c) din Hotărârea Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.

    Subvenție mai mare pentru animalele existente în fermă

    Schimbările vizează și plata ANTZ bovine în sensul în care data de referință de 31 ianuarie 2018 să cântărească mai puțin în cuantumul plătit pe cap de animal, fiind direcționați banii mai mult spre efectivele existente în fermă în anul de cerere. Noile condiții vin să substituie soluția inițială cu care a venit Ministerul Agriculturii, aceea ca plata pentru ANTZ bovine să poată fi încasată numai de crescătorii de vaci de lapte care mai dețin în anul de cerere cel puțin 30% din efectivele existente în exploatație la data de referință.

    Noile schimbări propuse de MADR la ANTZ bovine vin să acorde o plată modică – posibil 1 euro pe cap de animal ce exista în fermă la data de referință, dar care nu mai există în exploatație în anul de cerere. Animalele existente în fermă primesc o plată diferențiată, o subvenție ”reală”, putem spune.

    Sursa din APIA au explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO cum se va face plata diferențiată pentru subvenția de stat la vacile de lapte și de carne, precum și la prima pentru laptele livrat. O importanță mare va avea și impactul schemei pentru exploatațiile înființate după data de referință din 2018.

    ”Toate noile exploatații vor avea an de referință în anul în care au înființat exploatația. Adică dacă eu ca fermier am intrat după 2018, anul de referință la lapte este cel dinaintea depunerii cererii, până la 1 martie. La animale explicația este la fel. În 2018, fermierul a avut 10 animale. Acum mai are 8. Pentru cele două animale, diferența pe care nu o mai are, va primi o sumă modică, pentru 8 va primi o sumă mare. Condiția este să am în continuare în exploatație pragul minim de 3 animale. Deci pentru cele pe care nu le mai am, primesc subvenție modică, pentru restul suma va fi mai mare”, ne-au explicat sursele APIA.

    Ulterior anului 2023, se va încerca ca APIA să îi diferențieze la plată pe crescătorii de vaci. ”Pentru cei din 2018 este clar. Dacă ți-ai înființat ferma în 2022, la 31 ianuarie 2023 APIA te vede că ești intrat în sistem. Iar fermierul va rămâne întotdeauna raportat la acel an în care a intrat, acela va fi anul lui de referință. De aceea se spune ulterior în actul normativ. Pentru că dacă exploatația nu avea animale în 2018, este clar că nu îl putem raporta la această perioadă”, ni s-a explicat.

    Articolul 97 se modifică și va avea următorul cuprins:
    „Art. 97.(1) ANTZ pentru schema prevăzută la art. 96 lit. a) (schemă decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte, n.r.) se acordă fermierilor crescători de bovine care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) solicitantul să fi produs şi valorificat o cantitate de minimum 3 tone de lapte în anul 2018.
    b) la data solicitării ANTZ, exploataţia să fie înregistrată în BND în care există cel puţin un animal din specia bovine, identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

    (2) Plata ANTZ pentru fermierii prevăzuți la alin (1) se acordă în cuantumuri diferențiate, calculate de APIA, pentru cantitatea de lapte produsă și valorificată în în anul 2018, în funție de cea din perioada 1.03.2022-28.02.2023.

    (3) Ulterior anului 2023, plata ANTZ pentru fermierii prevăzuți la alin. (1) se acordă în cuantumuri diferențiate, calculate de APIA, pentru cantitatea de lapte produsă și valorificată în anul 2018, în funție de cea din perioada de referință.”

    Articolul 98 se modifică și va avea următorul cuprins:
    „Art. 98.(1) ANTZ pentru schema prevăzută la art. 96 lit. a) (schemă decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte, n.r.) se acordă şi fermierilor crescători de bovine cu exploataţii înfiinţate în perioada 1.01.2019-28.02.2023, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) solicitantul să fi produs şi valorificat o cantitate de minimum 3 tone de lapte per exploataţia cu cod ANSVSA în perioada 1.03.2022-28.02.2023.
    b) la data solicitării ANTZ, exploataţia să fie înregistrată în BND în care există cel puţin un animal din specia bovine, identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare;

    (2) Plata ANTZ pentru fermierii prevăzuţi la alin. (1) se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte per exploataţia cu cod ANSVSA, produsă şi valorificată în perioada 1.03.2022-28.02.2023.

    (3) Ulterior anului 2023, plata ANTZ pentru fermierii prevăzuți la alin. (1) se acordă în cuantumuri diferențiate, calculate de APIA, pentru cantitatea de lapte produsă și valorificată în perioada 1.03.2022-28.02.2023, în funție de cea din perioada de referință.”

    Articolul 99 se modifică și va avea următorul cuprins:
    „Art. 99.(1) ANTZ pentru schema prevăzută la art. 96 lit. b) (schemă decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne, n.r.) se acordă fermierilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) deţin un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la 31 ianuarie 2018 înregistrate în BND;
    b) la data solicitării ANTZ exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în BND în car există cel puţin un animal din specia bovine, identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

    (2) Plata ANTZ pentru fermierii prevăzuți la alin (1) se acordă în cuantumuri diferențiate, calculate de APIA, pentru efectivul de bovine de la data de 31 ianuarie 2018, în funție de cel de la data de 28 februarie 2023.

    (3) Ulterior anului 2023, plata ANTZ pentru fermierii prevăzuți la alin. (1) se acordă în cuantumuri diferențiate, calculate de APIA, pentru pentru efectivul de bovine de la data de 31 ianuarie 2018, în funție de cel de la data de referință.”

    Articolul 100 se modifică și va avea următorul cuprins:
    „Art. 100.(1) ANTZ pentru schema prevăzută la art. 96 lit. b) (schemă decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne, n.r.) se acordă şi fermierilor crescători de bovine cu exploataţii înfiinţate în perioada 1.02.2018-28.02.2023, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) deţin un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 28.02.2023 înregistrate în BND;
    b) la data solicitării ANTZ exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în BND în care există cel puţin un animal din specia bovine, identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

    (2) Plata ANTZ pentru schema prevăzută la art. 96 lit. b) (schemă decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne, n.r.) se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţia cu cod ANSVSA la data de referinţă 28.02.2023.

    (3) Ulterior anului 2023, plata ANTZ pentru fermierii prevăzuți la alin. (1) se acordă în cuantumuri diferențiate, calculate de APIA, pentru pentru efectivul de bovine de la data de 28.02.2023, în funție de cel de la data de referință.”

    Pentru a intra în vigoare, noile reguli pentru plata ANT bovine trebuie să fie incluse într-un ordin MADR aprobat și publicat în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!