• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soluția găsită de Petre Daea pentru problema datei de referință la subvenția pentru vaci

    Oana Timar -

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a găsit soluția la problema datei de referință la subvenția pentru vacile de lapte și vacile de carne. Șeful de la MADR vrea să se asigure că toți cei care primesc Ajutoarele Naționale Tranzitorii mai au animale într-un număr considerabil în raport cu cele declarate la data de referință. În acest fel, nu vor mai exista fermieri care să ia ANT pentru bovine deși nu mai au animale în fermă.

    La Pitești, în cadrul ”Caravanei cunoașterii”, Petre Daea le-a vorbit fermierilor despre schimbările pe care le-a agreat în ultimele zile cu crescătorii de vaci de lapte și de carne. Aceste modificări se vor regăsi și în forma finală a ordinului care reglementează condițiile în care fermierii pot beneficia din acest an de subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Una dintre marile nemulțumiri are crescătorilor de vaci, în special a celor de vaci de lapte, a fost că data de referință după care se plătesc Ajutoarele Naționale Tranzitorii permite ca și fermierii care renunță la animale să mai încaseze subvenția de la bugetul de stat. Dacă până anul trecut, data de referință a fost 31 ianuarie 2013, de anul acesta, la depunerea cererii unice pe 2023, data de referință devine 31 ianuarie 2018. Sunt totuși cinci ani distanță, au reclamat crescătorii de bovine, care au atras atenția că vor fi ferme care nu mai dețin animale, dar care vor primii banii.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea (foto: wall-street.ro)

    ANT bovine, numai pentru fermierii care dețin minim 30% din efectivul de la data de referință

    Ministrul Agriculturii a găsit o soluție pentru ca ANT să nu mai fie achitat decât pentru crescătorii de vaci care mai au cu adevărat animale. Astfel, ANT bovine se va achita după data de referință 31 ianuarie 2018, cu o condiție: aceea ca exploatația să mai aibă minim 30% din efectivul de la data de referință. Astfel, spre exemplu, dacă un fermier are 100 de vaci la data de referință, ca să încaseze ANT pe anul 2023, el trebuie să facă dovada că la data de referință din acest an (va fi probabil data de 28 februarie), mai are în exploatație minim 30 de capete de animale. Ministrul Petre Daea a argumentat că, în acest fel, cu circa o treime din animale rămase – din diferite motive, unele independente de voința fermierului, exploatația va fi sprijinită în continuare pe activitatea de creștere a bovinelor.

    Petre Daea a subliniat că fermierii care au înființat exploatații după data de referință vor putea beneficia de ANT în baza datelor de referință anuale pentru fermele nou înregistrate, iar această reglementare este inclusă în ordinul ce va fi publicat zilele acestea în formă finală.

    Vă reamintim că, în ultimii ani, exploatațiile agricole, în special cele din sectorul de creștere a bovinelor, au suferit pierderi importante de venit. După anii pandemici  2020-2021, anul trecut agricultura s-a confruntat cu contextul creat de războiul din Ucraina care a permis importuri fără taxe de produse agroalimentare ucrainene în Uniunea Europeană, inclusiv în România. Din această cauză, mulți procesatori de lapte au scăzut în ultimele luni prețul pentru laptele crud colectat de la fermieri, argumentând că în țară intră marfă mai ieftină din Ucraina și nu numai.

    Pentru ca noile reguli pentru subvențiile APIA să intre în vigoare, ordinul MADR trebuie publicat, în formă finală, în Monitorul Oficial. Ministerul este în contratimp pentru că de miercuri, 1 martie, fermierii pot începe să depună la APIA cererile unice de plată, dar fără un cadrul legislativ în vigoare, acest lucru nu va fi posibil.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!