Avans APIA 2023. Sumele care intră la prima tranșă de plată din subvenții
Roxana Dobre -Cuantumurile minime pentru plățile subvențiilor au fost stabilite iar fermierii își pot face primele calcule pe fermă, fie că vorbim de sectorul vegetal sau zootehnic. Directorul APIA, Adrian Pintea, a anunțat care sunt sumele pe care agenția și le propune să le achite de la 16 octombrie.
Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat în premieră pentru emisiunea AgroStrategia de pe TVR 1, ediția de marți, 22 august, cum se vor plăti subvențiile în avans, din campania 2023, prima campanie de când a început implementarea Planului Național Strategic (PNS).
Citiți și: Avans APIA 2023. Sumele care vor ajunge în conturi – anunț oficial
Adrian Pintea, APIA: Fermierii își pot face calcule pentru plățile din 2023
Directorul general al APIA a menționat că fermierii pot face calcule pe fermă, privind plățile din 2023, în baza sumelor minime prevăzute în PNS. Acele cuantumuri însă nu reprezintă plățile finale ci APIA va anunțat sumele finale după ce se vor încheia controalele din acest an.
”Eu am spus încă de la început, în momentul în care a apărut noul Plan Național Strategic (PNS) este faptul că tu, fermier, poți să-ți faci un plan de afaceri sau poți să ai o viziune pe cei 5 ani, intervalul 2023 – 2027. De ce spun lucrul acesta? Pentru că știm că întotdeauna se aștepta finalizarea controalelor pe teren, să vedem de la suprafața declarată, care este suprafața determinată, la fel, animale solicitate, animale determinate în urma controalelor pe teren, fie că ne referim la vegetal sau la zootehnie”, a spus Adrian Pintea pentru emisiunea AgroStrategia, o coproducția TVR și Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
El a completat că sub cuantumurile minime prevăzute în PNS, subvențiile nu pot scădea astfel că fermierii pot știi ”garantat” că primesc acele sume. Adrian Pintea a mai spus că funcționarii APIA vor introduce cuantumurile finale în sistemul informativ al agenției, în jurul datelor de 5-7 octombrie.
”Lucrul bun este că în acest PNS fermierii pot vedea care sunt cuantumurile minime pe care ei le pot obține, fie că vorbim de vegetal sau de zootehnie, pentru fiecare an din 2023 până în 2027 inclusiv. Acum, care va fi cuantumul și dacă un fermier este curios, poate consulta fie site-ul APIA sau al ministerului, unde la secțiunea PNS sunt trecute toate aceste lucruri. Și cum spuneam, sunt acele cuantumuri minime. În momentul în care noi vom finaliza controalele pe teren, fie că vorbim de vegetal sau de zootehnie, pentru măsurile pe care le avem delegate, fie dacă vorbim de bunăstare la ANSVSA sau bovine, ovine/caprine la colegii de la ANZ, se finalizează, vom vedea exact, dacă vorbim de vegetal, care este suprafața determinată, pe lângă 9.980.000 de hectare cât au fost depuse, să vedem care este suprafața eligibilă în urma controalelor efectuate. La fel și la animale, care este numărul de capete determinate față de cele solicitate și atunci vom stabili exact care vor fi cuantumurile acordate pentru anul de cerere 2023. Dar lucru important este că un fermier poate ști chiar și astăzi să se uite în PNS și să vadă cuantumul minim pe care îl poate încasa în acest an. Și atunci știe pe cât se poate baza minim iar de acolo venim și stabilim exact, în urma calculului final. Și știm că sub acel cuantum nu va scădea subvenția sub nicio formă. Acest lucru îl vom ști la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, 5-7 octombrie, astfel încât toate aceste cuantumuri să fie introduse în sistemul informativ pentru a putea da startul avansului”, a mai specificat Adrian Pintea.
Citiți și: Plăți APIA în avans – programul ”De 5 ori subvenția”, funcțional
Procentul care se va aplica în 2023 pentru plata avansului. 1 miliard de euro, în conturile fermierilor
Directorul general al APIA a reamintim că și România a făcut solicitare pe lângă alte state membre și s-a aprobat și în anul 2023 să se acorde 70% pentru plățile directe, tot ceea ce înseamnă FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) și 85% FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală).
”La fel și anul acesta ne-am propus ca peste 1 miliard de euro să acordăm ca și plăți în avans. Cum spuneam, avansul se declanșează în data de 16 octombrie, termen de finalizare 30 noiembrie. Evident că nu va putea fi toată lumea plătită într-o zi, dar nu există să zici că vor intra prima dată fermierii mici sau fermierii mari, sau vegetalul sau zootehnia, vor fi aleatoriu, în funcție de cum se finalizează dosarul”, a mai spus acesta.
Adrian Pintea: Vom plăti 30.000 – 40.000 de fermieri zilnic
Șeful agenției de plăți a mai spus că APIA va autoriza zilnic la plată, circa 30.000 – 40.000 de fermieri, după data de 16 octombrie. ”Pentru că știm că până să ajungi la plata efectivă a unui dosar, se transmit de la APIA listele de dosare care se verifică și în funcție de cum lucrează județele se efectuează și plățile. Se fac două controale administrative, validarea raportului de control și intră pe tranșa de plată. Pe o tranșă de plată sunt 200 de fermieri și zilnic se fac zeci, poate chiar sute de tranșe de plată. Undeva în jur la 30.000 – 40.000 de fermieri pot fi plătiți zilnic. Prin Guvernul României, cu sprijinul categoric al Ministerului Agriculturii, este pusă la dispoziție APIA această sumă de bani”, a mai punctat Adrian Pintea pentru emisiunea AgroStrategia.
Banii vor intra mai repede în conturi
Adrian Pintea a anunțat și care este durata medie pentru virarea banilor în conturilor fermierilor. ”În momentul în care se apropie data de 16 vom face o solicitare către minister să fie alimentat contul APIA cu suma respectivă. De ce? Pentru că am văzut că lucrul acesta a fost și bine primit de fermieri, dar și pentru noi este mai ușor având banii în cont orice autorizare la plată o faci astăzi, mâine o poți și plăti, să nu mai urmeze tot circuitul bancar. Adică din momentul autorizării până când fermierul are bani în cont este o chestiune de două, maxim 3 zile, se scurtează practic tot circuitul care în trecut putea dura poate chiar și 1 săptămână. Dar dacă tu, agenție, ai bani în cont, atunci automat orice autorizori faci astăzi, mâine se ducă ordinele de plată să transmit electronic și se fac plățile, poate chiar și instant, cei care au în trezorerie contul poate în aceeași zi să primească și bani”, a conchis șeful APIA.