Plăți APIA în avans – programul ”De 5 ori subvenția”, funcțional
Roxana Dobre -Fermierii pot încasa subvențiile în avans pentru următorii 5 ani. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că Programul ”De 3 ori subvenția” a fost modificat, iar beneficiarii de plăți directe din finduri europene pot luna banii pentru 5 ani în avans, de la bănci.
Fermierii pot cere de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) adeverințe-punte pentru avansul din subvenții, pentru următorii 5 ani. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat în premieră pentru emisiunea AgroStrategia de pe TVR 1, ediția e astăzi, luni – 21 august, că programul a fost modificat de la 3 ani la 5 ani.
Citiți și: Șefa FGCR: Niciun fermier nu a fost executat pentru creditul ”De 3 ori subvenția”!
Programul ”De 5 ori subvenția”, funcțional la APIA
Florin Barbu a precizat că în urma consultărilor pe care le-a avut cu mediul bancar, a reușit să mărească intervalul de timp pentru care fermierii pot cere subvențiile în avans, de la 3 ani la 5 ani.
”Așa cum știți, deja am luat o primă decizie, practic am discutat cu cei din sistemul bancar, am realizat și este funcțional în momentul de față programul ”De 5 ori subvenția”, am crescut de la de trei ori subvenția la cinci ori subvenția, măsură care în prezent funcționează. Totul pentru a veni în sprijinul fermierilor, ca să aibă un capital de lucru și știți că dobânda este una foarte bună, cheltuielile sunt acoperite de către Ministerul Agriculturii prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR)”, a spus Florin Barbu pentru emisiunea AgroStrategia, o producție TVR 1 și Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Citiți și: APIA a început eliberarea adeverințelor pentru plata în avans a subvențiilor pe cap de animal
Se lansează creditul agricol pentru fermieri
Fermierii vor putea accesa în curând și un credit agricol, negociat special pentru afacerile din agricultură, după cum a mai anunțat ministrul Florin Barbu. Banii vor fi disponibili pentru investiții, achiziționarea de terenuri, cât și pentru capital de lucru.
”Mai mult decât atât, am avut o discuție săptămâna trecută cu băncile prin care discutăm clar de acest credit agricol. În proporție de 90% cred că ne-am înțeles atât cu partea de FGCR pentru garantare, cât și cu băncile și sunt convins că în perioada următoare vom ieși cu acest credit agricol pentru ca fermierii români să poată accesa credite atât pentru investiții, atât pentru achiziționarea de terenuri, cât și pentru capital de lucru. O dobândă garantată de stat, dobândă care este în primele 24 de luni, este suportate de către stat, toate comisioanele sunt suporturile suportate de către stat prin Ministerul Agriculturii”, a mai spus Florin Barbu.