• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cancerul castanului, maladia care a distrus producția națională de castane comestibile. Soluția: Vaccinarea copacilor din fonduri europene nerambursabile

    agrointeligenta.ro -

    Castanii comestibili reprezintă un brand pentru unele zone ale României, dar și o sursă importantă de venit pentru locuitorii de acolo. Odată cu retrocedările de terenuri și păduri de după 1990, localnicii din zone precum Baia Mare sau Tismana au primit pădurile care le-au fost confiscate și odată cu ele și castanii ”sălbatici”.

    Din păcate, ceea ce părea a fi mană cerească pentru oamenii care sperau să facă bani din culegerea castanelor și vinderea acestora în piețe sau unor firme mari, s-a dovedit a fi o adevărată problemă deoarece la sfârșitul anilor ’80 arborii au fot loviți de o boală care îi macină pe la interior și în doar câțiva ani se uscă.

    Ce este cancerul castanului

    Maladia este cunoscută sub numele de cancerul castanului, iar în rândul localnicilor circulă mai multe teorii cu privire la aceasta.

    ”Este o boală care le afectează scoarța și partea de interior a tulpinii, este efectiv ros pe dinăuntru până nu mai are sevă și apoi se uscă. Unii zic că ar fi un vierme care face asta, alții că este o boală, dar oricum ar fi e adus din afara României. E mai puțin important ce este, ceea ce e cu adevărat grav e că rămânem fără castani și trebuie să găsim o soluție pentru a opri această boală înainte de a fi prea târziu. În zona noastră în momentul acesta cred că sunt afectați undeva la 90% dintre castani și dacă va continua în acest ritm în maxim doi ani vom rămâne fără castani în pădure”, a spus pentru Agrointeligența Ovidiu Jugravu, un proprietar de castani din Gorj.

    Specialiștii spun că această maladie a castanilor este provocată de ciuperca Cryphonectria Parasitic care se așează pe scoarța copacului, îi consumă acestuia celuloza și apoi castanul se usucă.

    cancer interiorCiuperca a fost descoperită în țara noastră prima dată în 1984, la castanii din Maramureș și s-a extins și a ajuns și la cei din Gorj. Se pare că aceasta provine din Statele Unite ale Americii, iar România este unul dintre statele cultivatoare de castane comestibile fericite, deoarece au fost descoperite doar două tulpini ale parazitului, în timp ce în alte părți, precum Franța, s-a ajuns și la 14 tulpini.

    Vaccin pentru castani

    De mai mulți ani se caută soluții pentru a preveni înaintarea acestei boli la castanii tineri, dar sunt și încercări foarte avansate de descoperire a unui vaccin care să ajute și la tratarea castanilor adulți afectați de cancerul castanului. Tratamentul este un virus, adus din Grecia, care afectează direct această ciupercă dăunătoare.

    Potrivit silvicultorilor din Baia Mare care au început programul de vaccinare încă din 2012, acest virus se aplică manual la rădăcina copacului, iar ulterior germenii săi se răspândesc mai departe în pădure la alți castani pe care există Cryphonectria Parasitic.

    Cea mai mare parte a copacilor au fost deja vaccinați și dintre cei tineri, care au până în 14 ani rata de succes a tratamentului este una foarte îmbucurătoare, acest lucru dându-le speranțe și celor care au început un business serios cu castane comestibile.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎntrucât tratamentele sunt foarte scumpe, autoritățile locale din cele două zone în care cresc castani comestibili în țara noastră au aplicat pentru fonduri europene. La Tismana a fost implementat de către Agenția pentru protecția mediului Gorj și autoritățile locale un proiect de 2 milioane de euro pentru salvarea plantațiilor de castan. Ionuț Zglobiu, proprietarul unei plantații de castani care are și puieți și copaci adulți, a beneficiat de vaccinare gratuită în cadrul acest proiect și s-a arătat foarte mulțumit. ”Tot puietul pe care îl am, în jur de 12.000 de bucăți, a fost vaccinat împotriva cancerului castanului și în felul acesta sper să reușesc să refac livada de castani. Cei bătrâni se uscă tot mai mulți, pierd și cinci copaci pe an, iar din această cauză îmi scade și producția foarte mult”, a explicat Zglobiu.

    Fondurile europene, salvarea castanilor comestibili

    Cel de-al doilea an de implementare a proiectului ”Managementul Conservativ al Habitatelor 4070 şi 9260 în ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest“ implementat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj în calitate de beneficiar coordonator al proiectului LIFE11 NAT/RO/825 și finanţat de Comisia Europeană, în cadrul programului Life+ Natură şi Biodiversitate și de Guvernul României prin intermediul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, în colaborare cu Primăria Tismana, va fi sărbătorit printr-un festival al Castanului care va avea loc în acest weekend, 16-17 octombrie, în orașul Tismana.

    În nordul țării, la Baia Mare, acolo unde este și cea mai mare rezervație de castani din țara noastră și cea mai nordică din Europa, autoritățile au început din 2012 să vaccineze castanii din păduri, iar anul acesta a fost depus Proiectul planului de management pentru Situl Natura 2000 — Rezervația de Castan Comestibil Baia Mare, estimat la aproximativ 1,5 milioane de lei, finanțat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Tractor făcut scrum în fermă. Paguba este totală Ofertă la tractorul Zetor Fronterra de 136 CP cu dotări premium și garanție: 65.500 de euro

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte