• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Viteza maximă cu care poate circula un tractor pe drumurile publice

    agrointeligenta.ro -

    Circulația tractoarelor reprezintă mereu un subiect actual, mai ales că nu de puține ori, în trafic, mașinile agricole sunt claxonate și chiar șicanate de ceilalți șoferi pentru simplul motiv că nu se mișcă mai repede. Care este viteza maximă cu care poate circula un tractor pe un drum public scoate la iveală că operatorii utilajelor au alt regim de circulație decât alți participanți la trafic.

    Coloanele de mașini care formează în spatele unui tractor sunt justificate. Aceste mașini agricole sunt obligate prin Codul rutier să circule cu viteze mai reduse. De multe ori, tractoarele tractează implementuri grele și remorci cu tone de produse agroalimentare, așa că și dacă au sute de cai putere, această forță asigură doar tracțiunea, nu și forța pentru a goni pe drumuri comunale sau pe șoselele din afara localităților.

    Citiți și: Codul Rutier: Tractoarele pot fi conduse pe drumurile publice cu carnet categoria B sau C

    Limite de viteză pentru tractoare în Codul rutier

    Limitele legale de viteză diferă în localitate și în afară. Aceste limite sunt stabilite de Codul rutier în funcție de tipul drumului.

    Conform articolului 49 din Codul Rutier, limita maximă de viteză în localități este de 50 km/h. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităților, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoriile A și B, și limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteză mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul poliției rutiere.

    Pe anumite sectoare de drum, ținând seama de împrejurări și de intensitatea circulației, administratorul drumului, cu avizul poliției rutiere, poate stabili și limite de viteză inferioare, dar nu mai puțin de 10 km/h pentru tramvaie și de 30 km/h pentru toate autovehiculele.

    Limitele maxime de viteză în afara localităților sunt:
    a) pe autostrăzi – 130 km/h;
    b) pe drumurile expres – 120 km/h;
    c) pe drumurile naționale europene (E) – 100 km/h;
    d) pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.

    De precizat că, potrivit articolului 74 din Codul rutier, pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisă circulația tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum și a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.

    Potrivit articolului 50 din Codul rutier, vitezele maxime admise în afara localităților sunt următoarele:
    a) 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A și B;
    b) 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D și categoria D1;
    c) 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres, 80 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 și C1;
    d) 45 km/h, pentru tractoarele agricole sau forestiere și mopede.

    Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele care tractează remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător.

    Viteza maximă admisă pentru autovehicule cu mase și/sau gabarite depășite ori care transportă produse periculoase este de 40 km/h în localități, iar în afara localităților de 70 km/h.

    Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puțin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obținerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

    Citiți și: Codul Rutier: Amenzi pentru tractoarele care intră pe drumuri cu roțile murdare de noroi!

    Ce amenzi se dau pentru depășirea limitei de viteză

    Șoferii care depășesc viteza maximă admisă riscă, în funcție de cât de mult se abat de la viteza legală, amenzi cuprinse între 290 și 2.900 de lei. Concret, amenzile sunt de:

    – 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă) – depășirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;
    – 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă) – pentru depășirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;
    – 870 – 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă) – pentru depășirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;
    – 1.305 – 2.900 de lei (de la nouă la 20 puncte-amendă) – pentru depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.

    În cazul depășirii cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, șoferii riscă, pe lângă cea mai mare amendă aplicabilă persoanelor fizice (clasa a IV-a de sancțiuni/ de la nouă la 20 puncte-amendă – 1.305 – 2.900 de lei), și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile.

    Șoferii care depășesc cu mai mult de 70 km/h viteza maximă admisă pe sectorul respectiv de drum riscă aceeași amendă ca mai sus și suspendarea permisului auto timp de 120 de zile.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Vremea de Crăciun 2024 și de Revelion 2025. Prognoza ANM pentru sărbători Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA E timpul să alegi semințele de mazăre. Oferta Rodbun pentru fermierii români