• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zi importantă pentru fermieri: De astăzi începe plata avansului la subvenția pe suprafață 2014 – UPDATE

    agrointeligenta.ro -

    Subvenția pe suprafață pe 2014 se apropie de 160 de euro (vezi subvenția exacte pentru fiecare tip de cultură agricolă), iar prima tranșă va fi plătită fermierilor începând de astăzi – joi, 16 octombrie.

    Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură va vira în conturile agricultorilor câte 69 de euro (deşi iniţial se anunţase suma de 79 euro/ha ca avans – n.r.) pentru fiecare hectar aflat în exploatație. Restul banilor urmează să fie achitați în prima parte a anului viitor.

    „Având în vedere art.6 din Regulamentul (UE) nr. 1310/2013, plata în avans poate fi acordată în procent de până la 50% din valoarea totală a plăţilor directe, România acordă un avans de 69,00 euro/ha”, se arată într-un comunicat transmis joi de APIA.

    ”În următoarele două săptămâni 680 de milioane de euro vor ajunge în conturile fermierilor, adăugându-se celorlalte subvenții în valoare de 618 milioane de euro venite pe Axa 2. Îmi iau această promisiune, de a face tot posibilul ca să nu fie întârzieri, având convingerea că principalul motiv pentru care în ultimii doi s-au înregistrat rezultate bune în agricultura românească este acela că am reușit să plătim la timp toate aceste sume către fermieri. Avem, în continuare, angajamentul tuturor celor care lucrează în Ministerul Agriculturii, inclusiv din structurile regionale, că vom face bine toate lucrurile pentru a întâmpina așteptările pe care le au fermierii , mai ales în această perioadă”, a afirmat săptămâna aceasta ministrul Daniel Constantin.

    Potrivit actului normativ aprobat recent de Guvern privind stabilirea pentru acest an a cuantumului plăţilor directe unice pe suprafaţă, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, plăţile care se acordă pentru anul 2014 în sectorul vegetal, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, se fac în cadrul următoarelor scheme:

    a) schema de plată unică pe suprafaţă – cuantum maxim 156,89 euro/ha;

    b) schema de plată separată pentru zahăr – cuantum maxim 379,17 euro/ha;

    c) schema de plată specifică pentru orez din zonele defavorizate, altele decât zona montană – 300,00 euro/ha.

    Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2014 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, din 1 octombrie 2014.

    Sumele totale necesare aplicării schemelor de plăţi sunt alocate temporar din veniturile din privatizare în lei şi în valută, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului şi contul curent în valută al Ministerului Finanţelor Publice, urmând să fie decontate ulterior de Comisia Europeană, din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA).

    UTIL: Lista culturilor eligibile pentru plata subvenției pe suprafață

    Într-un comunicat transmis astăzi de APIA, fermierii sunt anunţaţi că începând cu aceeaşi dată, respectiv 16 octombrie 2014, Agenţia autorizează la plată şi avansul, în cuantum de până la 74% din suma cuvenită, fermieriilor care au depus cereri de plată pe suprafaţă, în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală – Campania 2014: 211”Plăţi pentru zona montană defavorizată”, 212 “Plăţi pentru zone defavorizate – altele decât cele montane” şi 214 “Plăţi pentru agromediu”, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 65/2011 al Comisiei, de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului în ceea ce priveşte punerea în aplicare a procedurilor de control şi a ecocondiţionalităţii în cazul măsurilor de sprijin pentru dezvoltare rurală.

    „De acest avans vor beneficia toţi fermierii care au solicitat sprijin în cadrul măsurilor Axei II, pentru care s-a efectuat verificarea necesară condiţiilor de eligibilitate în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul (CE) nr. 65/2011.
    Plăţile se vor efectua la cursul de schimb de 4,4710 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 31 decembrie 2013 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 1/01 din 04 ianuarie 2014”, arată oficialii APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației