• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum face agricultură ecologică în Timiș, pe cultură mare, familia de fermieri italieni Folegot

    Adrian Radu -

    Doi frați italieni conduc o fermă vegetală, în care 450 de hectare sunt alocate producției ecologice. La aproximativ 50 de kilometri sud de Timișoara, în localitatea Banloc, cei doi expați s-au adaptat la cererea pieței și cultivă floarea-soarelui, rapiță, grâu și soia în regim bio.

    Fermieri din tată în fiu, frații Folegot au venit în România pentru a diversifica activitatea fermei italiene. Scopul inițial a fost împărțirea riscurilor. Au găsit condiții favorabile în Banat și următorul pas a fost de a investi pentru extinde afacerea.
    Vedem cum astăzi îmbină pasiunea pentru agricultură cu o strategie echilibrată pentru profit.Pentru a a asigura o dezvoltare cât mai bună a culturilor, fermierii italieni pariază pe semințe și input-uri superioare din punct de vedere al calității.

    Unul dintre parteneriatele care le-au asigurat succesul în sfera ecologică este cel cu RWA Raiffeisen Agro România.
    Cu un portofoliu atent selectat de produse destinate agriculturii ecologice, RWA furnizează o bună parte a semințelor și produselor din schema de producție a italienilor.

    Astfel, pentru cultura de grâu, frații Folegot cultivă de peste 4 ani soiurile de grâu Obiwan și Klima.

    Soiul Klima a fost dezvoltat pentru a rezista la condițiile grele care apar tot mai des în România. Punctul-forte al acestui soi este reprezentată de producțiile care ajung până la 10 tone pe hectar.

    O altă caracteristică importantă a soiului Klima este talia redusă, care nu pune în pericol stabilitatea lanului, o trăsătură foarte apreciată în cadrul fermei din Banloc.

    ”Soiul Klima de la RWA, din punct de vedere productiv și calitativ, este foarte OK și ce îmi place mie este talia un pic mai mică, față de alte soiuri de grâu. Și atunci e mai rezistent la cădere și avem și un grâu mai sănătos. În momentul în care grâul nu cade, rămâne mai sănătos. Nu avem probleme la recoltat”, a declarat Andrea Folegot.

    Un alt produs utilizat constant în ferma sa este îngrășământul Bio-Fer Natur. Pe lângă aportul de NPK, acest produs are un conținut ridicat de materie organică, ceea ce duce la o mai bună disponibilitate a nutrienților din sol, îmbunătățește structura solului și crește capacitatea de reținere a apei.

    În sistemul de producție ecologică a fermierilor italieni mai este integrat și Epso Top, un îngrășământ solid, cristalizat, cu acțiune imediată pentru fertilizare foliară. Formula conține de asemenea, magneziu și sulf.

    Cu toate că fac performanță pe toate culturile, soia rămâne preferata fermei. Pentru că reduce dependența de îngrășăminte, soia este o cultură foarte bună în construirea biologiei solului, ca sursă directă de azot.

    ”Cultura preferată în ferma noastră este soia, dacă adunăm toate terenurile, avem 500 de hectare pe an. E o plantă care îmbogățește terenul, aduce azot organic în teren și nu are mare nevoie de îngrășăminte, doar trebuie să fii un pic atent la controlul bolilor și atât”, a povestit Andrea Folegot.

    Toate detaliile despre produsele RWA pot fi găsite pe site-ul www.raiffeisen-agro.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură