• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Teren agricol pentru tineri – calendar. Condiții, județe cu suprafețe disponibile

    Roxana Dobre -

    Teren agricol pentru tineri – calendar, condiții de eligibilitate, județe cu suprafețe disponibile. Programul care aduce terenuri de la stat pentru tinerii fermieri va fi demarat în luna mai iar Agenția Domeniilor Statului (ADS) va pune la dispoziția agricultorilor un prim lot de circa 1.100 de hectare. Agenția a anunțat și care sunt condițiile de eligibilitate pentru ca tinerii să primească suprafețe pe care să facă agricultură, de la stat.

    În cadrul ediției de mâine, 25 aprilie, de la ora 10:00, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, directorul Agenției Domeniilor Statului (ADS), George Sava, va oferi detalii importante despre cum se va desfășura în acest an programul prin care tinerii fermieri beneficiază de teren în arendă de la ADS. 

    ”Maxim 50 de hectar pentru tineri fermieri, absolvenți de studii medii și superioare în domeniul agricol, așa prevede legea. Într-adevăr în ultimul an nu am avut o asemenea legislație din două motive principale: avem o chestiune veche în ADS și anume certitudinea existenței unor suprafețe din punct de vedere a măsurătorilor. Au fost foarte multe zone și suprafețe pe care noi nu le știam exact cum sunt. Erau discuții că există titluri de proprietate, că nu sunt identificate. Și am încercat în această perioadă, în ultimul an, să stabilim clar și să nu mai avem lipsuri. În licitațiile anterioare am avut situații în care a venit tânărul, a luat 40 de hectare și când s-a dus la teren s-a trezit că nu are decât 20 ha pentru că restul de 20 erau acoperite cu titluri de proprietate sau erau obiectul altei concesiuni. Au fost și astfel de situații iar noi nu am vrut să repetăm această chestiune”, a explicat George Sava în cadrul interviului acordat emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, interviu ce va putea fi urmărit marți, 25 aprilie, de la ora 10:00, pe TVR 1.

    Sava a completat că o altă problemă care a blocat și încă deranjează cu privire la organizarea de licitații, este lipsa studiilor pedologice pentru că sunt expirate de 10-15 ani. ”Aici nu poți să stabilești clar clasa de calitate, care are un rol determinat în momentul în care stabilești prețul minim de plecare la arendă. Și aici avem lupte grele pentru a obține sume de bani ca măcar 100.000 de ha anul acesta să reușim să ne facem studii pedologice astfel încât să putem cere arenda corectă”, a dus lămuriri șeful ADS.

    Citiți și: LEGE ÎN VIGOARE: TERENURI GRATUITE PENTRU TINERI! Până în 50 ha de la ADS pentru cei care vor să își facă ferme!

    Terenuri pentru tineri – calendar 2023. Prima sesiune, în mai

    George Sava a anunțat în premieră pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 că în prezent peste 200 de cereri de intenție au fost depuse de fermieri, iar sesiunea va fi lansată oficial în luna mai, când vor putea depune solicitări și alți tineri.

    ”Sunt foarte mulți doritori, avem sute de solicitări din partea tinerilor fermieri iar foarte multe cereri sunt din sudul și centrul țării unde de fapt ADS are și cele mai mari suptafețe. Dar sunt ceva și în zona Moldovei. Am securizat în prezent din punctul de vedere al tuturor problemelor care puteau să apară, aproximativ 1.100 de hectare pentru tinerii fermieri în diverse județe și vor fi scoase în luna mai la licitație în județele Argeș, Buzău, Caraș-Severin, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea. Aici vor fi scoase suprafețe pentru tinerii fermieri și aici avem și teren, arabil, pășuni, fânețe, viță de vie”, a explicat George Sava.

    Citiți și: Instalare Tineri Fermieri – 70.000 euro/fermă. Cum se vor împărți banii europeni!

    Terenuri pentru tineri 2023. Procedură

    Potrivit șefului ADS, procedura pentru atribuirea terenurilor pentru tinerii fermieri presupune lansarea unei licitații publice, acolo unde pentru suprafețe există mai mulți solicitanți.

    ”Procedura este în felul următor: fermierii și-au exprimat intenția pentru că intențiile depuse ne dau nouă posibilitatea să stabilim unde sunt zonele prioritare să scoatem la terenurile. În prezent sunt peste 200 de cereri de intenție depuse. Vom deschide licitația iar cei care au depus vor ști exact câte proiecte se deschid iar și cu ajutorul dvs. toată lumea va afla despre aceste terenuri. Și vor veni și vor depune oferte. Pentru că știți că sunt situații în care nu vine doar un fermier pe o suprafață ci 2,3. În momentul acela se va intra într-o procedură de licitație, nu va mai prin încredințare. Nu este neapărat să se meargă pe maxim 50 ha pentru că sunt fermieri care au solicitat 15 ha, 20 ha dar valoarea maximă este de 50 ha”, a mai dat detalii George Sava pentru emisiunea Agrostrategia.

    Directorul ADS a subliniat că o cerere foarte mare este pentru pășuni, astfel de suprafețe regăsindu-se pe lista care va fi scoasă la licitație în luna mai.

    ”Este o solicitare foarte mare pe pășuni. Este o zonă căutată aceasta a creșterii animalelor pentru că sunt tineri, unii întorși în țară din străinătate, care își doresc să facă zootehnie. Chiar am un exemplu în zona Argeșului unde doi tineri au fost și au lucrat la ferme de capre din Spania iar acum s-au întors și au venit să facă solicitare pentru pășune. Chiar în Argeș avem o primă tranșă de 32 de ha de pășune”, a mai punctat specialistul.

    Terenuri pentru tineri 2023. Condiții

    Tinerii fermieri trebuie să respecte o serie de condiții pentru a fi beneficiari ai terenurilor de la stat, astfel:

    a) să fie persoane fizice, cu vârstă de până la 40 de ani, neîmpliniţi la data depunerii cererii de principiu pentru concesionare sau arendare;
    b) să deţină diplomă de studii de profil: diplomă universitară de studii în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar, economie agrară, mecanică agricolă, inginerie economică în agricultură şi dezvoltare rurală sau diplomă de absolvire studii liceale, post-liceale sau şcoli profesionale în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar, economie agrară, mecanică agricolă, inginerie economică în agricultură şi dezvoltare rurală, emise de unităţi de învăţământ acreditate;
    c) să aibă domiciliul situat pe raza teritorială a judeţului în care se află terenul solicitat spre concesionare sau arendare;
    d) să nu fi avut contracte încheiate cu ADS şi reziliate din culpa lor sau restanţe la plăţile datorate în baza unor contracte încheiate cu ADS;
    e) să se angajeze, în scris, că vor înfiinţa o fermă, astfel cum este definită în Legea nr. 37/2015 privind clasificarea fermelor şi exploataţiilor agricole, cu modificările ulterioare, în termen de un an de la data semnării contractului, în cadrul căreia vor avea calitatea de şef de exploataţie;
    f) să se angajeze, în scris, că se vor constitui într-o formă de organizare potrivit prevederilor Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, în termen de un an de la data semnării contractului.


    Te-ar mai putea interesa

    Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!” Anunțul RAR pentru toți fermierii care au nevoie de ITP Plăți APIA 2024. Cursul la care se calculează subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!