• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Instalarea Tinerilor Fermieri 2023. Când se publică ghidul pentru cei 70.000 euro/fermă!

    Angelica Lefter -

    Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) lucrează la conceperea și redactarea Ghidurilor măsurilor pentru care vor fi alocate sume importante prin Planul Național Strategic (PNS), pe care fermierii le vor putea accesa din cest an. Primul ghid care va fi lansat în dezbatere publică va fi cel pentru intervenție DR-30 Instalarea Tinerilor Fermieri, cu o finanțare de maxim 70.000 de euro.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, George Chiriță, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a explicat că în acest moment există niște documente în lucru.

    Ghidurile pentru măsurile AFIR, momentan ”documente în lucru”

    Pentru a putea deveni Ghiduri, documentele aflate în lucru vor trece prin mai multe etape, a spus șeful AFIR. În elaborarea lor, un cuvânt de spus îl vor avea atât specialiștii cât și beneficiarii și consultanții lor.

    ”Este impropriu spus ghidurile măsurii, pentru că noi am luat de pe măsuri…sunt niște documente în lucru la acest moment. Aceste documente de lucru și în lucru sunt luate exact de pe fișa măsurilor fiecărei intervenții. Ele sunt trimise la nivelul Oficiilor Județene, al Centrelor Regionale, specialiștii noștri deja au început să vină cu diferite propuneri, care nu recunosc că au venit și din partea beneficiarilor și a consultanților, pentru că trebuie să avem grijă să avem o discuție permanentă cu aceștia, asta clar va continua, în așa fel încât aceste documente analizate foarte bine, când vor ajunge pe masa Comitetului de Monitorizare și a grupurilor de lucru, să îmbrace forma finală”, a menționat George Chiriță, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

    Aceste documente de lucru despre care vorbește șeful APIA își vor schimba denumirea în Ghiduri abia după ce vor fi puse în dezbatere publică, a explicat George Chiriță.

    ”Vreau să rețină toată lumea că acum sunt niște documente de lucru. La acel moment, după ce Comitetul de Monitorizare și grupurile de lucru vor pune în dezbatere publică aceste Ghiduri, atunci vor începe să se numească ghiduri, până atunci sunt doar niște fișe ale măsurilor pe care se lucrează. Trebuie să știm foarte bine, se tot vehiculează și noi am avut…am fost întrebați și acesta este răspunsul. Există în acest moment niște documente de lucru, niște drafturi ale documentelor de lucru după fișa măsurilor”, a spus șeful AFIR.

    George Chiriță, AFIR: ”Primele drafturi ale Ghidurilor se vor afla în dezbatere publică în apropierea datei de 15 iunie”

    Totodată, George Chiriță a menționat că primele drafturi ale Ghidurilor se vor afla în dezbatere publică în apropierea datei de 15 iunie.

    ”După cum calendarul estimativ ne spune, noi trebuie să avem cu 30 de zile înainte de lansarea sesiunilor, deci undeva la 15 mai o să avem drafturile în consultare, în dezbatere publică, undeva la 15 iunie să fie definitivate ca să aibă timp fiecare dintre noi să-și pună amprenta pe aceste ghiduri”, a spus George Chiriță. În cadrul aceluiași interviu, șeful AFIR a precizat că prima intervenție ce va fi lansată, DR-30 Instalarea Tinerilor Fermieri, va fi deschisă pentru depunerea proiectelor începând cu data de 30 iunie.

    În final, George Chiriță, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a punctat că Ghidurile vor fi construite împreună cu reprezentanții din Comitetul de Monitorizare PNS.

    ”Noi o să fim doar membri, reprezentanți vor fi asociații de fermieri, Ministerul, Autoritatea de management”, a conchis George Chiriță, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR1.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: George Chiriță, AFIR (24.04.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Instalarea tinerilor fermieri – lista cu cei 440 de fermieri care primesc 70.000 de euro/fermă S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene! Fabrica de Consultanță: Primul proiect aprobat pe Programul Tranziție Justă, finanțare de 4,9 mil. euro

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte