• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Inspectori de la Garda de Mediu – bătuți și sechestrați în timpul unui control la o fermă!

  Roxana Dobre -

  Mai mulți inspectori de la Mediu au fost agresați și sechestrați în timpul unei verificări la o fermă, susține instituția într-o postare publică făcută pe o rețea de socializare. În cadrul verificărilor s-au descoperit mai multe nereguli printre care funcționarea fermei de animale fără autorizațiile necesare. Exploatația aparține fiului primarului din localitatea Smârdan, județul Tulcea, unde a avut loc și controlul.

  ”A fi comisar de mediu poate fi de-a dreptul periculos, în unele situații, nu de puține ori angajații Gărzii Naționale de Mediu fiind victime ale violenței fizice și verbale, așa cum s-a întâmplat în cazul unei echipe de comisari care a efectuat un control la o fermă din localitatea Smârdan, județul Tulcea”, a dezvăluit Garda Națională de Mediu.

  Citiți și: Fermieri care se pregăteau să fertilizeze culturile, amendați de Garda de Mediu

  Garda de Mediu susține că un primar agresat mai mulți angajați ai instituției, în timpul unui control

  Șefi de la Mediu, agresați și sechestrați de primarul-fermier

  Potrivit celor relatate de sursa citată, incidentul s-a petrecut pe 12 aprilie când comisarul șef al comisariatului județean Tulcea, împreună cu un alt comisar, s-au deplasat la societatea agricolă VITAGRO SRL din localitatea Smârdan pentru a verifica o sesizare potrivit căreia, pe amplasamentul acestei societăți, sunt arse deșeuri, poluarea fiind resimțită până în zona Municipiului Brăila.

  ”La fața locului, reprezentanții GNM au constatat mai multe nereguli, printre care și urme recente de arderi de deșeuri. În timp ce erau efectuate verificările, pe amplasament a apărut și administratorul de facto al societății VITAGRO SRL, care nu era altul decât primarul localității Smârdan. Acesta i-a agresat verbal pe cei doi comisari și l-a lovit cu pumnul în figură pe comisarul șef, încercând să îi smulgă telefonul cu care acesta a făcut poze în incinta fermei. Ulterior, comisarii GNM au fost sechestrați pe amplasamentul societății, iar primarul localității Smârdan a refuzat să îi elibereze și a continuat să profereze amenințări și injurii la adresa lor, inclusiv în prezența polițiștilor de la Poliția Smârdan, sosiți la fața locului printr-un apel la 112”, susține Garda de Mediu.

  Citiți și: Mai multe ferme de oi și vaci au fost amendate de Garda de Mediu

  Control Garda de Mediu Tulcea

  Garda de Mediu: Fermă de vaci și oi, fără autorizație corespunzătoare

  Conform celor relatate de Garda de Mediu, în urma unui control mai amănunțit s-au descoperit mai multe nereguli la ferma unde s-au efectuat verificările, exploatația aparținând fiului primarului în cauză.

  ”Dincolo de aceste fapte, care fac obiectul unui dosar penal, cercetările dispuse de procurori, la fața locului, (efectuate cu mandat de perchezițiție pus în executare în data de 13.04.2023), au arătat că primarul avea „motive întemeiate” să se opună controlului GNM la firma VITAGRO SRL (deținută de fiul său), întrucât au fost constatate nereguli grave”, mai arată instituția.

  Printre neregulile constatate Garda menționează:

  – Ferma destinată creșterii animalelor (vaci și oi) funcționa fără autorizație corespunzătoare, fiind executate lucrări și instalații de gospodărire a apelor fără avizele necesare (sistemul hidrotehnic era amplasat ilegal).
  – Pe amplasament, erau îngropate diferite deşeuri în amestec, constând în: resturi vegetale, gunoi de grajd, deşeuri menajere, filtre uzate de ulei, deşeuri reciclabile de pet-uri si folie, în cantitati semnificative, care erau parţial incendiate. De asemenea, erau depozitate deșeuri auto, metalice și de plastic, anvelope și acumulatori auto, aruncate „la grămadă”, în apropierea unor saci cu substanțe chimice folosite în agricultură, care prezentau un risc ridicat de explozie.
  – În zona de alimentare a vehiculelor, s-a constatat existența unor bazine de depozitare pentru combustibil și produse petroliere, precum și butoaie, parţial încarcate cu ulei auto, ambalaje contaminate cu ulei uzat si filtre de ulei uzat.

  Totodată, a fost depistat un canal de acumulare a apelor uzate (în lungime de 50 m) plin cu dejecții animaliere și deșeuri municipale iar ăn proximitatea fermei, a fost constatată o cantitate semnificativă de deșeuri depozitate ilegal pe terenul care aparține UAT Smârdan.

  ”În acest caz, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus punerea în mișcare a unei acțiuni penale față de autorii acestor fapte, pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj calificat, lipsire de libertate și mai multe infracțiuni de mediu”, mai anunță instituția de control.


  Te-ar mai putea interesa

  Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină” Ploi, vânt puternic și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 13 județe

  Ultimele știri

  Semănătoarea strip-till Czajkowski și dezmiriștitorul Kelly Tillage păstrează apa în sol Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!”