Mihai Mirițescu, Saaten Union: Facem precontol la porumb și floarea-soarelui. Sămânța, testată în câmp, în Argentina, înainte de comercializare
agrointeligenta.ro -Sămânța de porumb și de floarea-soarelui comercializată în România de Saaten Union trece printr-un sistem de precontrol ce implică testarea în câmp, în Argentina, pentru verificarea indicilor calitativi, a dezvăluit Mihai Mirițescu, Director General al companiei.
Invitat în cadrul emisiunii AGXecutive cu Florin Constantin, Mihai Mirițescu, Director General Saaten Union România, a vorbit despre munca din spatele producerii și comercializării semințelor pe piața din România și nu numai.
”Saaten Union România este o companie înființată în structura actuală în 1992, deci are destul de multă vechime în piața românească. Ea se ocupă practic numai de sămânță, dar avem în cadrul companiei toate verigile necesare seminței. Avem: ameliorare, avem producere de sămânță, avem condiționare – procesare sămânță, avem vânzare, deci practic înglobăm toată activitatea în ceea ce privește sămânța. Ceea ce este foarte important este că avem un portofoliu foarte larg de varietăți, de semințe, avem semințe pentru culturile din toamnă, avem semințe pentru culturile din primăvară, practic fermierul găsește în cadrul companiei, toate semințele de care are nevoie pentru ferma sa. Sigur, discutăm de cultură mare, dar așa cum am spus, găsește de la grâu, orz, triticale, secară, până la mazăre, porumb, floarea-soarelui, deci o gamă foarte largă de semințe pe care o avem. Plus că avem și diferite categorii biologice: avem bază, avem certificată, noi pentru multiplicare avem sămânța amelioratorului, sămânță de prebază, lucruri care sunt mai puțin cunoscute de fermierii noștri, așa că în cadrul companiei avem toate verigile tehnologice, avem toate semințele posibile pentru agricultura românească și bineînțeles că avem și colaborări în afară și în România. Putem spune că Saaten Union România este un pion sau un centru pentru activitatea din sud-estul Europei. De ce spun asta? Pentru că facem sămânță în România și vindem în afară. Mergem în Ucraina, în Rusia, Polonia chiar, Germania, Franța, Grecia, Bulgaria, Ungaria, deci ne dezvoltăm activitatea în toate aceste țări. În anumite țări, cum sunt Serbia, Croația, Bulgaria, Moldova, avem reprezentanții noștri acolo. Avem o diversitate de activități în România”, a explicat Mihai Mirițescu.
Companie fondată și deținută de fermieri care produc sămânță
Compania Saaten Union este fondată și deținută de un grup restrâns de fermieri din Germania. Aceștia au dezvoltat afacerea și brandul pe baza propriei producții de sămânță.
”Saaten Union Germania are la bază 7 acționari care la rândul lor sunt fermieri, care au dezvoltat sectoare de ameliorare, care au dezvoltat sectoare de producere sămânță, au la bază fermele lor, până când ajunge o sămânță la nivel de Europa, ei testează întâi sămânța în fermele lor și apoi vin cu ea către noi, dacă, bineînțeles, au rezultate. În România, la ora actuală, cel puțin în genetica de cereale, suntem în top. Am avut soiuri de grâu și de orz care au depășit frecvent 10 tone, când acum 8-10 ani discutam de 5-6 tone la hectar, acum discutăm de topuri de peste 10 tone. Anul trecut am avut un fermier care pe suprafață mare a scos la SU Ellen, 12 tone la hectar în condiții de neirigat. Una este când auzi că te sună fermierul și spune: domnule, am obținut cu soiul tău 12 tone la hectar…pai asta este satisfacția noastră până la urma urmei. Pe mine nu mă interesează ca în câmpurile mele de testare, în câmpurile noastre demonstrative să obțin 10-12 tone, mă interesează să obțină fermierul, pentru că dacă fermierul nu obține, nu văd genetica mea acolo, nu văd implicarea genetică a companiei. Degeaba am eu rezultate dacă nu are fermierul”, a explicat Mihai Mirițescu.
Precontrol la sămânța de porumb și de floarea-soarelui
Directorul general al Saaten Union a arătat că brandul pe care îl reprezintă face precontrol la sămânța de porumb și de floarea-soarelui. Astfel, când în România este iarnă, semințele sunt testate în câmp în Argentina, iar rezultatele privind calitatea semințelor îi asigură pe reprezentanții Saaten Union că livrează fermierilor o genetică la cel mai înalt standard calitativ.
”Eu, ca și companie, am tot interesul să am pe piață o sămânță de calitate. Și voiam să spun că la porumb și floarea-soarelui, cred că suntem singura companie din România care facem precontrol. Ce înseamnă precontrol? Practic după recoltarea lotului de hibridare, sămânța este trimisă în Argentina, unde avem un câmp și facem analiza seminței înainte de a fi comercializată. În februarie, eu am obținut datele de puritate genetică, puritate tehnică, să zicem, de germinație, din câmp. Este o verigă pe care am introdus-o când am venit în cadrul acestei companii, pentru siguranța vânzărilor, pentru că pentru mine e mult mai ușor să stopez un lot care n-ar avea o calitate, decât să-l livrez la fermier și să-mi creeze o problemă acolo. În afară de asta, referitor tot la calitate, atunci când sămânța de cereale îmi intră în stație, eu iau probă din fiecare partidă, acea probă este semănată separat, la o stațiune de cercetare, în paralel cu proba seminței care a ieșit după condiționare, deci proba pe care o vând. Eu am în câmp, în oglindă, sămânța care a intrat în magazie, în stație, și sămânța care a ieșit din magazie. În acest fel, elimin anumite impedimente: o impurificare care poate avea loc în cadrul stației. Văd înainte de a sesiza fermierul, dacă am ceva neclar în cadrul seminței respective. Eu sunt cu un pas înaintea fermierului și înainte de a vedea el calitatea”, a explicat șeful Saaten Union România.
Mihai Mirițescu le recomandă fermierilor să investească în sămânță de calitate, neapărat în sămânță certificată. Aceasta este baza unei producții bune, spune specialistul.
”Dacă stau să se uite la genetică, vor constata că practic nu dau acel ban. Vreau să dau un exemplu clar: la Katarina sau la SU Ellen, soiurile de grâu, mergem cu o doză de 160-170 de kg/ha, față de 220-240 cât recomandă alții. De ce? Pentru că au o capacitate foarte mare de înfrățire și practic își exprimă potențialul genetic după această densitate, după studii pe care le-am făcut noi. În condițiile acestea, una e să împart valoarea seminței de 170 de kg, să o împart la 220 sau 240 de kilograme și să constat că sămânța de 170 de kilograme, sămânța lui Saaten Union, este mai ieftină decât alte semințe care sunt pe piață. Deci ar trebui văzut: raport calitate – preț, densitate pe ha și toate acestea la un loc”, a explicat Mirițescu.
Mihai Mirițescu, un specialist cu peste 30 de ani de experiență în sectorul de producere sămânță
Cu peste 30 de ani de experiență în agricultură, Mihai Mirițescu este printre cei mai apreciați specialiști din agribusiness-ul românesc. În cadrul emisiunii AGXecutive cu Florin Constantin, Mirițescu a arătat că activează în cadrul Saaten Union ca director general de circa 6 ani, după ce, anterior a lucrat în cadrul altor companii de renume din agribusiness, dar și în cadrul Institutului Fundulea, timp de 10 ani, după terminarea facultății, în 1990.
AGXECUTIVE cu Florin Constantin. Invitat: Mihai Mirițescu, Director General Saaten Union România