• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Directorul AFF R. Moldova: ”Vor exista multe tentative de a exporta producția din Ucraina ca originară din Republica Moldova”

    agrointeligenta.ro -

    Avertisment care ar trebui să pună în alertă și autoritățile din România. Alexandru Slusari, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova, avertizează că, odată cu interzicerea importurilor de cereale din Ucraina în România, ”vor exista multe tentative de a exporta producția ucraineană ca originară din Republica Moldova”.

    Începând cu această săptămână, statele din vecinătatea Ucrainei așteaptă rezoluția Comisiei Europene privind interzicerea suspendarea importurilor din Ucraina pentru cinci produse: grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță și ulei de floarea-soarelui. Decizia de la Bruxelles îi va face pe mulți traderi să se mobilizeze pentru a găsi noi soluții de a exporta marfa ucraineană.

    ”Dar va apărea și altă problema. Foarte probabil că vor exista multe tentative de a exporta producția ucraineană ca originară din Republica Moldova. Este suficientă depistare a unui caz de falsificare a documentelor de origine și țara noastră poate să între în regim de supraveghere specială a importurilor în UE”, a declarat directorul executiv al AFF R. Moldova, Alexandru Slusari.

    Alexandru Slusari: ”Prețurile se vor prăbuși la un nivel catastrofal de mic”

    Fermierii din Republica Moldova, prin Asociația Forța Fermierilor, solicită Guvernului să ia, de asemenea, măsura suspendării importurilor de cereale și oleaginoase din Ucraina.

    ”De mâine Comisia Europeană întroduce restricții temporare de import în Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria pentru grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina. Totodată, Turcia va aplica pentru importul acestor culturi agricole taxă vamală de 130%. În paralel, Uniunea Europeană va aloca cel puțin 100 de milioane de euro pentru sprijinul suplimentar al fermierilor din cele 5 țări. Autoritățile Moldovei sunt obligate să reacționeze prompt la situația creată. Pentru a evita ultima lovitură pentru agricultura națională, se impun măsuri rapide și similare. Dacă în aceeași zi Moldova nu va interzice importul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, dezastru complet în sectorul agrar este inevetabil. În foarte scurt timp elevatoarele (silozurile – n.r.) noastre în preajma sezonului de recoltare vor fi pline de producția agricolă din Ucraina. Prețurile se vor prăbuși la un nivel catastrofal de mic pentru mulți agricultori, care din anul 2022 sunt afectați concomitent de alte multiple crize. Procesul distrugerii pentru marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii devine ireversibil”, arată analiza făcută de Slusari.

    Directorul AFF Moldova spune că țara vecină ”trebuie să fie acum pragmatică și solidară cu țările UE din Europa din Est, care au înțeles că falimentul producătorilor agricoli autohtoni și dezastru în localitățile rurale nu vor ajuta cu nimic Ucrainei. Ba din contra, destabilizarea economică va provoca mai multe tulburări sociale și politice. Pentru Moldova, care se află în situația mult mai șubredă, astfel de destabilizări vor genera riscuri duble, de care evident vor încerca să profite grupările politico-criminale, conectate la Kremlin”.

    ”Nu înțeleg tăcerea Guvernului nostru și aștept de la el decizii proxime și eficiente în interesul sectorului agrar național și a satelor Moldovei”, încheie Slusari mesajul său public.


    Te-ar mai putea interesa

    Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial!

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut