• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Două mase de aer se ciocnesc asupra României! Meteorologii anunță un weekend neobișnuit!

    Roxana Dobre -

    Vremea intră din nou într-un proces de răcire la finalul acestei săptămâni. Țara noastră se află la intersecția a două mase de aer, una caldă, care vine dinspre Africa și alta rece, din Polul Nord, în consecință temperaturile se schimbă radical de la o zi la alta.

    Meteorologii au anunțat că la finalul acestei săptămâni vom avea parte de o vreme destul de capricioasă, atât din punct de vedere termic, cât și sub aspectul precipitațiilor. Două mase de aer, una caldă și cealaltă rece, care se ciocnesc în țara noastră, aduc schimbări bruște de temperaturi de la o zi la alta.

    Conform meteorologilor de vineri, 5 mai, vremea înregistrează o răcire în partea de sud și de est a teritoriului, iar ploile se vor extinde în toate regiunile.

    ”Ploile și-au făcut simțită prezența vineri de dimineață în zonele sudice și deja s-au extins după prânz și în partea centrală și de est a teritoriului și se vor extinde și în celelalte regiuni. Zona țării noastre se regăsește cumva la granița acestor două mase de aer. În funcție de evoluția acestora primează uneori masa de aer mai cald, alteori masa de aer mai rece, astfel încât dacă pe parcursul zilei de astăzi vremea s-a răcit, în partea de sud și de est a teritoriului, mâine în aceste zone așteptăm o ușoară încălzire”, a anunțat  Alina Șerban, meteorolog ANM, la Antena 3 CNN.

    Schimbări de temperatură de la o zi la cealaltă

    Potrivit meteorologului ANM, temperaturile vor suferi modificări de la o zi la cealaltă, în funcție de mișcarea maselor de aer. ”Sâmbătă vom avea un tablou termic asemănător cu cel de vineri, cu schimbări bruște iar duminică se va răci din nou, în mod deosebit în jumătatea de est a teritoriului. Temperaturile vor fi din nou sub cele caracteristice acestei perioade. Pentru partea de sud a teritoriului ne-am fi așteptat la temperaturi de 22-24 de grade. Mai mult decât atât, vorbim astăzi de precipitații care vor fi în restrângere mâine și poimâine și din nou vor reveni duminică”, a mai spus Alina Șerban.

    Potrivit prognozei de specialitate, în intervalul 5 – 10 mai, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9…19°C în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale și 5…15°C spre sfârșitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…6°C în toate zonele de cultură.

    Temperatura maximă a aerului se va încadra între 9…24°C, la scara întregului teritoriu agricol. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 0…13°C în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.

    Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va oscila între 10…18°C, în general optimă parcurgerii fazelor de germinare şi răsărire la culturile înfiinţate în epoca optimă, precum şi continuării lucrărilor de semănat.

    Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale, izolat cu caracter de aversă, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.

    Citiți și: Cum va fi vremea în luna mai! Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni!

    Meteorologii anunță ploi în prima parte a lunii mai

    Citiți și: Luna mai aduce ploi! Prognoza meteo pentru următoarele 2 săptămâni

    Reprezentanta ANM a completat că și pe parcursul săptămânii viitoare, temperaturile probabil nu vor mai depăși 18-19 grade și vor porni de la 10-11 grade pe partea de nord a teritoriului, zonele depresionare.

    ”Destul de rece, în continuare, pe litoral. Iar pe parcursul nopții, temperaturi sub 8 grade în mare parte a țării. Sunt temperaturi cu 5-7 grade sub normă”, a mai arătat acesta.

    Temperaturile ajung la normalul perioadei din 15 mai

    Potrivit ANM, temperaturile vor rămâne mai scăzute comparativ cu normalul perioadei în intervalul 8 – 15 mai, când valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, sud-vestice și local în cele centrale, dar și deficitar în nord-estul extrem al țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

    În perioada 15 – 22 mai, temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în majoritatea regiunilor. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în extremitatea de nord-vest a țării, iar în rest se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă.

    În perioada 22 – 29 mai, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

    Pentru intervalul 29 mai – 5 iunie, ANM anunță că mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi deficitare în regiunile nordice și nord-estice, dar și local excedentare în extremitatea de sud a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!