• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Pintea, APIA: Prelungim perioada de depunere a cererii pentru subvenții până la 31 mai!

    Roxana Dobre -

    Termenul pentru depunerea cererilor de plată pentru sectorul vegetal și cel zootehnic se prelungește cu circa 2 săptămâni, până la data de 31 mai, a anunțat directorul general al APIA, Adrian Pintea. Acesta a explicat că decizia a fost luată împreună cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru a veni în sprijinul fermierilor care încă nu au înțeles noile reguli și scheme de plată care se aplică din 2023 odată cu noua Politică Agricolă Comună (PAC).

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, miercuri – 3 mai, că fermierii vor avea la dispoziție două săptămâni în plus, fără penalizări, să depună cererea de plată pentru subvenții. Măsura prelungirii campaniei de primire a cereii unice a fost luată exclusiv pentru anul 2023.

    ”Împreună cu Ministerul Agriculturii am luat hotărârea să prelungim termenul de depunere a acestor cereri tocmai pentru  că este activitatea foarte intensă la nivelul agenției. Se depun zilnic (cereri – n.r.) pentru 150.000-200.000, chiar 250.000 de hectare, care sunt înregistrate de către salariații APIA. Astfel că termenul limită strict pentru anul 2023 va fi data de 31 mai. Deci 31 mai va fi ultima zi de depunere a celor fără penalități, astfel încât toți fermierii fiind și un an greu, o nouă Politică Agricolă Comună (PAC) greu înțeleasă, o dată a trebuit să o învățăm noi și pe urmă să o transmitem și către beneficiarii noștri. Cererile vor putea fi depuse deci încă două săptămâni, fără penalități”, a anunțat Adrian Pintea într-un interviu pentru TVR Info.

    Citiți și: Situație de criză la APIA! Subvențiile a peste 200.000 de fermieri sunt în pericol!

    Depunerea cererii unice trebuia să se încheie la 15 mai

    Adrian Pintea a completat că depunerea cererii unice trebuia să se încheie la 15 mai, așa cum s-a procedat în fiecare an. Campania mai grea însă, cauzată de noile reguli și scheme pentru subvenții, a determinat autoritățile să schimbe data-limită.

    ”Activitatea de bază a agenției este primirea cererilor de plată aferente anului 2023, campanie care a început la data de 1 martie și trebuie să se finalizeze în data de 15 mai. Urmând o perioadă de 25 de zile când se pot depune cu penalități de 1% pe zi pentru fiecare zi de întârziere. Iar după data de 9 iunie nu se mai primește, deci orice cerere este inadmisibilă, adică nu se mai poate depune și categoric nu va fi și nici plătită”, a mai spus șeful APIA.

    Conform acestuia, în momentul de față toate aplicațiile pentru subvenții sunt funcționale astfel că fermierii pot depune cereri atât pentru sectorul vegetal cât și cel zootehnic.

    ”Până în momentul de față se depun atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru sectorul zootehnic. Sunt așa-numitele cereri unice pentru, se depune o singură cerere de către fiecare solicitant, atât pentru vegetal, cât și pentru zootehnie, pentru toate formele de sprijin, acolo unde ei se încadrează au fost făcute ample campanii de informare atât de către noi, prin cele 42 de centre județene, respectiv 265 de centre locale pe care noi le avem la nivelul întregii țări, inclusiv cu aparatul central. Această caravană de informare fost cumva, să-i spun așa, suplimentată și de către Ministerul Agriculturii făcând caravane de informare. De ce așa ample campanii de informare? Pentru că începând cu 2023 am trecut la o nouă politică agricolă comună și acel nou plan național strategic, care este primul an când este pus în aplicare și știu că atât colegii mei, cât și fermierii sunt stresați să îi spun așa, pentru că mai sunt doar 15 zile sau aproximativ 2 săptămâni până la finalizarea acestei campanii”, a mai argumentat Adrian Pintea.

    Citiți și: Veste bună de la APIA! Anunțul directorului Adrian Pintea pentru fermieri!

    Adrian Pintea: Termenul limită cu penalizări nu va fi prelungit

    Potrivit lui Adrian Pintea, termenul limită pentru perioada în care fermierii pot depune cererea de plată cu penalizări cumulate de 1% pe zi nu se va prelungi, acesta rămânând în continuare 9 iunie.

    ”Cu penalizări după aceea pot depune doar până în data de 9 iunie, acest termen nu l-am mai prelungit pentru că nici nu avea rost. Iar această decalare să îi spunem așa a termenului nu va decala în niciun fel activitatea premergătoare a acestora”, a mai arătat Adrian Pintea.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință Când se plantează roșiile în grădină – calendar Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale

    Ultimele știri

    Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri