• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • La ferma lui Viorel Ghiuruțan, caprele produc lapte medicinal. Secretul afacerii inedite din Sălaj stă ascuns în creierii munților

  agrointeligenta.ro -

  Creșterea caprelor alpine franceze este afacerea agricolă care l-a convins pe Viorel Ghiuruțan din județul Sălaj să lase în urmă locul de muncă de la oraș și să se mute la țară.

  La aproape 10 ani de când a făcut acest pas, tânărul nu regretă nici un moment decizia de a trăi în mediul rural din roadele fermei sale situată în localitatea Fântânele, comuna Dragu din judeţul Sălaj, foarte aproape de Hida. Mai mult, crescătorul și-a consolidat în ultimii ani reputația de singurul producător de lapte medicinal și are astăzi un efectiv de circa 300 de capre.

  Practic, ideea de a se lansa pe această nișă i-a venit de la prințul Charles al Marii Britanii, care mereu laudă pășunile României, pășuni bogate în plante cu proprietăți vindecătoare și cu o floră deosebită, cum nu găsești altundeva în lumea aceasta.

  Laptele medicinal produs la ferma lui Viorel Ghiuruțan este obținut exclusiv de la caprele care se hrănesc cu plantele medicinale de pe munte.

  ”Nu-i totuna să iei un lapte dintr-o furajeră intensivă, cu stimulator de producţie de lapte. Animalul ăla va procesa furajul pe care-l mănâncă şi va da laptele în consecinţă, a ceea ce mănâncă, şi nu-i totuna ca animalul în păşune să mănânce scoartă, să mănânce spini, să mănânce frunze, să mănânce flori. Dacă-i spui cuiva şi zice ‘dom’le, dar de ce?’ Dacă este o păşune preponderentă cu spânz sau cu scaiul vânăt, sunt oameni care se chinuie să facă antibiotice din scai vânăt. Animalul ăsta îl mănâncă şi el procesează ceea ce mănâncă şi se regăseşte într-o anumită cantitate şi în lapte. Deci ăsta e antibioticul natural”, a declarat fermierul pentru Radio Cluj.

  DSCN0194-575x431Bărbatul spune că laptele astfel obţinut are proprietăţi deosebite, produsul nefiind prezent deocamdată pe rafturile magazinelor. Viorel Ghiuruţan nici nu vrea să audă de industrializarea produsului despre care crede că poate fi obţinut numai manual şi doar înr-o anumită perioadă a anului, când plantele medicinale se regăsesc pe pajiştile situate la marginea judeţului Sălaj, la graniţa cu judetul Cluj.

  „Mulți mă întreabă de ce nu accesez fonduri europene. Vreau bani europeni, dar dacă n-am bani de cofinanțare? Vreau 100.000 de euro. Primesc 40.000 bani europeni, dar de unde să scot 60.000 de euro partea de cofinanțare? Acum am 300 de capre, cu circa 500 de litri de lapte zilnic. Am avut și 600, dar a trebuit să renunț pentru că nu ne descurcam. Din cele 300 doar 240-250 de capre sunt cu lapte. Iarna se înțarcă. Mulgem caprele doar din martie până în noiembrie, iar în rest trebuie să trăim din ce producem în aceste luni. Nu e ușor. Subvenția din partea statului este de 36 de lei pe cap de animal, nesemnificativă. E o afacere cu potențial, dar sunt și foarte multe greutăți și e foarte mult de muncă”, declara fermierul la începutul acestui an.

  Eforturile familie Ghiuruțan nu au rămas fără ecou și după 10 ani de muncă au ajuns ca în 2014, sâmbătă de sâmbătă, zeci de locuitori ai Zalăului să se trezească cu noaptea în cap și să se așeze cuminți la coadă, pe platoul din centrul orașului, doar pentru a fi siguri că apucă produsele din lapte de capră.

  Foto: Adevărul, Ecomagazin


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Un cioban și-a dat foc la mașină: ”Au dat toate terenurile de pășunat la consilierii Primăriei și la șmecheri” Caprele de Cașmir, foarte apreciate pentru producția de lână. De ce nu sunt crescute și în România Idei de afaceri în agricultură: Rase de capre pentru lapte și carne

  Ultimele știri

  Preţ de 1,7 lei/litru pentru fermierii care livrează lapte la cea mai nouă fabrică din România! Anunțul APIA de astăzi pentru fermierii care încasează subvenții și plăți compensatorii la hectar! Spania a interzis vânătoarea de lupi! Fermierii sunt furioși!