• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când se plantează răsadurile în solar. Metode de încălzire a solului

    Violina Gorcinschi -

    Când se plantează răsadurile de legume în solar și metode de încălzire a solului. Perioada cea mai bună pentru plantarea răsadurilor în solar sau în seră depinde de tipul structurii, dacă are sistem de încălzire, dar mai ales de condițiile de vreme de afară.

    Dacă te-ai decis deja când să plantezi răsadurile în solar, ar trebui să ai în vedere toate riscurile. Mulți grădinari s-au trezit în scenariul în care, cu toate lămpile performante pentru plante, metodele corecte de plantare și toate condițiile de îngrijire îndeplinite, răsadurile de legume să nu se dezvolte la nivelul așteptărilor deoarece nu s-a acordat atenție temperaturii solului. Pe de altă parte, răsadurile pot fi gata de plantare, însă solul să nu fie suficient de încălzit. Când se plantează răsadurile în solar și cum poți grăbi încălzirea solului afli din acest articol.

    Solariile sunt un ajutor de nădejde pentru legumicultori, în special dacă vor să cultive legume în zone climatice nefavorabile. Cu toate acestea, chiar dacă pregătești solul și semințele corect pentru semănat și îngrijești corespunzător plantele, asta nu îți garantează o recoltă bogată în cazul înființării culturii la momentul nepotrivit.

    mai multe ghivece cu rasaduri
    Răsadurile – când se plantează în solar (foto: ogorod.ru)

    Când se plantează răsadurile în solar. Cerințele de temperatură ale celor mai populare culturi

    În acest articol vom lua în calcul plantarea răsadurillor în solarii neîncălzite. În cele dotate cu sisteme de încălzire, plantarea se poate face încă de la începutul anului, în funcție de ce resurse dispune legumicultorul pentru a alimenta încălzirea și pentru a susține o temperatură constantă necesară creșterii și dezvoltării culturilor.

    Datele pentru cultivarea răsadurilor sunt stabilite individual, iar criteriul principal nu este prognoza meteo sau statisticile meteorologice din ultimii ani, ci temperatura solului:

    Unii grădinari preferă să nu aștepte ca solul să se încălzească și plantează răsaduri în sol mai rece. Practica a arătat, însă, că plantele își revin greu în astfel de condiții după stresul experimentat la transplantare.

    termometru infipt in pamant
    Folosirea termometrului pentru determinarea temperaturii solului

    Când se plantează răsadurile în solar. Cum se măsoară temperatura solului

    Pentru a afla temperatura solului, poți folosi atât termometre speciale, cât și termometre convenționale care sunt folosite pentru a controla temperatura aerului în interior sau în exterior. Important este ca indicatorii să corespundă realității. O diferență de 1-2 grade poate fi aproape imperceptibilă pentru o persoană, dar fatală pentru o plantă tânără, așa că verifică dispozitivul comparând rezultatele sale cu alte termometre înainte de utilizare.

    Dacă decizi să utilizezi un termometru special, asigură-te că urmezi instrucțiunile.

    În ceea ce privește folosirea unui termometru convențional, aici trebuie să depui mai mult efort. Pentru a face acest lucru, sapă o mică gaură până la adâncimea la care vrei să plantezi legumele, instalează dispozitivul vertical și acoperă-l cu pământ. După 10-15 minute, vei putea afla temperatura. Dacă este posibil, încearcă să măsori temperatura nu numai în timpul zilei, ci și dimineața și seara. Astfel, vei avea o idee mai bună despre temperatura solului.

    interiorul unui solar
    Încălzirea mai rapidă a solului din solar (foto: antena3.ro)

    Când se plantează răsadurile în solar. Cum să încălzești solul din solarii

    Odată ce am aflat la ce temperatură se plantează răsadurile, există și scenariul în care acestea sunt gata de plantare, însă solul nu s-a încălzit suficient. Soluția pentru această problemă presupune accelerarea artificială a încălzirii solului. Varianta de solar încălzit este potrivită, însă nu merită neapărat dacă nu cultivi pe tot parcursul anului. Cel mai adesea, următoarele metode populare sunt folosite pentru a încălzi solul în solar.

    1. Mecanic. După plivitul și recoltarea reziduurilor de plante, slăbește solul și apoi fă șanțuri adânci de 20 cm în el, procedeu ce va îmbunătăți accesul aerului cald în straturile inferioare ale solului.

    2. Acoperire. Pentru a accelera încălzirea, poți acoperi zonele de plantare din solar cu o folie transparentă obișnuită, care, pe de o parte, va lăsa să treacă razele soarelui și, pe de altă parte, va spori efectul de seră.

    3. Apa. În extrasezon, aprovizionează-te cu sticle de plastic. Când se apropie timpul de plantare a răsadurilor, umple-le cu apă fierbinte și așază-le pe pământ sau în adâncituri săpate anterior. Containerele care stau în solar vor acumula căldură în timpul zilei și o vor elibera noaptea, împiedicând, astfel, răcirea solului.

    4. Biochimic. În procesul de pregătire a solarului pentru noul sezon, poți pune reziduuri organice depozitate în prealabil în găuri și poți aplica tratamente de întărire a rezistenței plantelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd