Mazărea, cultura cu care pot da lovitura fermierii. Producția este contractată de la semănat
Violina Gorcinschi -Tot mai mulți fermieri sunt atrași de cultura de mazăre. Nu doar că aceasta răspunde nevoilor de mediu, fiind o cultură fixatoare de azot, dar beneficiază și de o atenție deosebită în industria alimentară, unde crește cererea de proteine din sursă vegetală.
În Germania, un grup de fermieri a suplimentat în acest an suprafața cu mazăre cu 125 de hectare, iar pentru producție au semnat contracte cu BayWa. Recolta de boabe verzi va fi livrată către start-up-ul Greenforce din Munchen care se ocupă de producerea mâncărurilor vegane. Astfel, se va scurta drumul dintre fermieri și consumatori care au mai multă încredere în produsele locale.
Cererea pentru produsele vegane este în continuă creștere. Mazărea este sursa prin care se obțin proteine alternative care înlocuiesc carnea. Un start-up din Germania s-a specializat în acest domeniu și oferă acum posibilitatea fermierilor de a cultiva prin contract.
Ținta este integrarea semințelor proprii ale companiei până la hrana finită. Acest lucru ar trebui să creeze noi canale de vânzare pentru fermieri în domeniul proteinelor alternative pentru alimentația umană, cum ar fi chiftelele sau burgerii, cantitățile de achiziție fiind garantate.
Citiți și: Cultivi mazăre? La Provincia îți cumpără producția la cel mai bun preț!
Ce fel de mazăre cultivă fermierii pentru burgeri și chifteluțe vegane
Soiul de mazăre cultivat de fermierii germani a fost selectat pentru că este bogat în proteine și are aprobarea UE, fiind creat pentru consum uman. În viitor, compania ar putea dori să-și producă propriile semințe, deoarece soiurile, în majoritatea cazurilor, nu sunt încă optimizate.
Cu prima recoltă de mazăre la sfârșitul verii anului 2023, cei implicați se așteaptă la un randament de aproximativ 300 până la 400 de tone de materie primă. Start-up-ul dorește să prelucreze recolta în produse vegetale, înlocuitoare pentru carne, pește, ouă și lapte.
Mai mulți fermieri cultivatori de mazăre vor beneficia de această oportunitate în contextul în care consumatorii și producătorii acordă mai multă valoare materiilor prime locale pentru proteinele pe bază de plante. Cu toate acestea, cheia extinderii suprafeței constă în întregul lanț valoric, arată jurnaliștii Agrarheute.com.